Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Kvůli vzestupu váhy vysadí lék polovina psychiatrických pacientů

( Redakce | přečteno: 11085x )

Kvůli vzestupu váhy vysadí lék polovina psychiatrických pacientů. Třetina přibere během let až 20 kilogramů. V průměru pacientům stoupne váha o pět kilogramů.

Váhovým přírůstkem jsou více ohroženi lidé štíhlí. Přibývání na váze vede k rozvoji cukrovky a cévním komplikacím, proto by vždy při volbě léku měl brát lékař zřetel i na to, jak zvolené léčba ovlivní váhu pacienta. Na toto nebezpeční upozornil děkan1.LF a přednosta 3. interní kliniky VFN profesor Štěpán Svačina na jednání Psychiatrické společnosti.

Připomněl, že sedm procent Čechů má cukrovku. Diabetici druhého typu, tedy ti, u nichž nemoc souvisí s obezitou, onemocní až čtyřikrát častěji schizofrenií. U diabetika s depresí jsou častější komplikace, zejména cévní.

"Typická je u nich až neuvěřitelná nespolupráce. Pacient dokáže zhubnout o 30 kilogramů, zdravotně se mu uleví a za dva roky se vrátí a má ještě více," poznamenal Svačina. Lékaři také zjišťují souvislost poruch příjmu potravy s drogovou závislostí. Podle profesora Svačiny by psychiatr měl sledovat váhu nemocného hlavně v prvních měsících léčby, kdy jsou přírůstky největší. Nabídka léků na psychiatrické problémy je široká a proto by lékaři měli hledat pro pacienta vždy ten nejvhodnější.

Pokud i přes cílený výběr problémy s váhou přetrvávají, neměl by pacient léky vysazovat; důležitější je pro něj léčba jeho psychiatrického onemocnění.

Související články

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Kalendárium - Listopad

Nastává nám měsíc marného čekání na trochu slušné počasí, měsíc marného čekání na několik slunečních paprsků na zamračené obloze. Všichni víme, že kam nechodí slunce, tam chodí lékař.

Duševní choroby

MUDr. Pavel DoubekPsychiatrická klinika VFN, 6. června 2001

Deprese - co to je a u koho se vyskytuje?

Deprese (dříve nazývaná melancholie) je onemocněním duše, ale také celého těla. Jde o závažnou psychickou poruchu, která postihuje až 10 % obyvatelstva. Ve své nejtěžší formě se projevuje smutnou a sklíčenou náladou, která způsobuje nemocnému duševní trýzeň a bolest.

Deprese

Až deset procent obyvatel trpí depresemi, které se projevují smutkem, sklíčeností a ve výsledku i dušení bolestí.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce