Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Kýla - banalita nebo skryté nebezpečí ?

(Prim. MUDr. Michal Jurka CSc. | přečteno: 24563x )

Od první zmínky, jíž bylo vyobrazení léčby uskřinuté kýly v Chamurabiho zákoníku před 3700 lety se postoj k této banální afekci, otvoru ve stěně břišní, kterým vystupuje obsah břicha navenek pod kůži, nijak zásadně nezměnil.

Od první zmínky, jíž bylo vyobrazení léčby uskřinuté kýly v Chamurabiho zákoníku před 3700 lety se postoj k této banální afekci, otvoru ve stěně břišní, kterým vystupuje obsah břicha navenek pod kůži, nijak zásadně nezměnil.

Rozpor mezi možnostmi současné technologie a schopností jednoduše odstranit vak a uzavřít otvor je povážlivý. Přitom jde o věc velice častou: kýla postihuje 2 – 3 lidi ze sta, za oceánem dokonce ještě víc. Banalita, ale protivně nepříjemná, obtěžující a omezující – mnohé aktivity je nutno redukovat, ba dokonce opustit, protože kýla překáží či bolí. Tyto nepříjemnosti, nikoliv obava před závažnými důsledky neléčené kýly, nakonec přinutí jejího nositele kapitulovat, ukáznit svůj strach, přemoci nechuť ke ztrátě celých týdnů a dát se operovat.

Postižený ví, že nic než operace nepomůže. Možná tuší, jaké obtíže a omezení mu způsobí sama operace, nepočítá ovšem raději s tím, že hrozí více než desetiprocentní pravděpodobnost, že se kýla vytvoří znovu. Sotva si připouští, že se včasnou operací vyhnul uskřinutí kýly. V západní Evropě je ročně operováno asi 1,1 milionu kýl. Zároveň se tam každoročně 16 000 nemocným kýla uskřine a 1100 jich na uskřinutí zemře - rok co rok, přes vysokou úroveň moderní intenzivní medicíny. Jsou to zcela zbytečná úmrtí.

Kýla  - banalita nebo skryté nebezpečí ?

U nás je ročně provedeno kolem 30 000 operací kýl, v USA 700 000. Je to ale jen malá část těch, kteří mají kýlu. Ti ostatní operaci odkládají. Jako by čekali, až bude jejich zdravotní stav o něco horší, tkáně méně kvalitní, nebo jakoby čekali na uskřinutí. Tím narůstají škody, které kýly působí jednotlivci i ekonomice společnosti. Náklady na nemocniční léčbu kýl činí v USA 3,74 miliard dolarů každý rok, náklady na léčbu obnovených kýl (recidiv) 0,6 miliardy dolarů. Není vyčísleno, co stojí výpadek produkce, výplata nemocenských, ušlé zisky. Kýla je tudíž socioekonomický fenomén, který vytváří vysokou společenskou pohledávku po racionálním řešení.

To vše v době, kdy konečně je k dispozici solidně propracovaná moderní koncepce léčení kýl, která je schopná respektovat většinu požadavků na efektivní léčbu. Dnes už je dobrý důvod nebát se operace a rozhodnout se k ní co nejdříve, protože právě v případě kýly se pacient stává partnerem, který vstupuje do procesu, měnícího se z operace v prostou opravu. Moderní koncepce léčby kýl jistě není optimem, ale je tím nejlepším, co je a ještě na dlouho bude k dispozici. Jako všechno dobré, prosazuje se pomalu, proti konzervativizmu pacientů i lékařů.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Diskuse k článku
Petra Písková
2x

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, co dělat, když v případě operace břišní kýly, není možno dát mřížku na zpevnění, kvůli neprijmutí organismu, následně sepse. Mám Cronové onemocnění, neustále probíhající záněty střev. Minula operace kýly se síťkou, skončila málem tragicky. Teď mně opětovně čeká další operace kýly. Děkuji za odpověď.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Tříselná kýla

Máme podezření , že má manžel v oblasti třísel kýlu. Když leží, tak je to neznatelné, ale když vstane, tak mu to jakoby "vyjede" a udělá se mu tam boule . Bude nutná operace, nebo se to dá řešit i jinak? Marie

Kýla

Kýla je vyklenutí pobřišnice vystýlající dutinu, které obsahuje tuk nebo střevní kličky, a který se vychlipuje skrze otvor nebo štěrbinu v břišní stěně, pánvi nebo v bránici (tzv. kýlní branku).

Kýla - banalita nebo skryté nebezpečí ?

Od první zmínky, jíž bylo vyobrazení léčby uskřinuté kýly v Chamurabiho zákoníku před 3700 lety se postoj k této banální afekci, otvoru ve stěně břišní, kterým vystupuje obsah břicha navenek pod kůži, nijak zásadně nezměnil.

Historie a metoda léčby kýl

Kýla se historicky řešila různě, až roku 1882 Bassini přišel s metodou, která byla široce přijata. Šlo o sešití okrajů defektů a štěrbin a vrstev stěny břišní, takže zanikl otvor – kýlní branka a výchlipka (vak) byl odstraněn a zašit. Tento princip se držel na výslunní 75 let.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce