Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Kýla

(MUDr. Aleš Fibír | přečteno: 510231x )

Kýla je vyklenutí pobřišnice vystýlající dutinu, které obsahuje tuk nebo střevní kličky, a který se vychlipuje skrze otvor nebo štěrbinu v břišní stěně, pánvi nebo v bránici (tzv. kýlní branku).

shutterstock.com

Jaké jsou příznaky

Většinou si pacient v třísle, pupku nebo v jizvě břišní stěny nahmátne „bulku“, někdy bolestivou, které si předtím nevšiml a která jde většinou zatlačit zpět do dutiny břišní. Někdy se „bulka“ objeví po krátkodobé fyzické zátěži, kdy dojde ke zvýšení nitrobřišního tlaku. Nepravidelně se může objevovat bolest, nebo alespoň nepříjemný pocit v místě kýly. Často se kýla neprojevuje žádnými příznaky.

Později dochází k jejímu zvětšování, kýlní obsah pak nejde vrátit zpět do břišní dutiny a v ojedinělých případech může kýla dosáhnou značné velikosti. Někdy může být, zvláště při silné tukové vrstvě, obtížné vak nahmatat. Pak se kýla může projevovat jen různě intenzivní bolestí, zhoršující se při námaze.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Diskuse k článku
telka
8x

Vnuk má ve varleti hydrokélu, jsou mu 4 měsíce, jak bude u takového malého pacienta probíhat léčba nebo operace a jak to budou dělat? Děkuji

Hanina
2x

Syn jí měl taky a tyto kýla se ztratí sama. Pediatr vše kontroluje,.

Jířa
8x

Příbuzná je 5.den po operaci kýly-klasicky,ne laparoskopicky.je dobré pořídit jí kýlní pás?Případně kolik asi stojí.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 44. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 59 lidí

Mohlo by vás zajímat

Kýly

Vznik kýl souvisí s celkovou stavbou břišní stěny, která je tvořena směrem z vnitřní strany tenkou pobřišnicí, pevnými vazivovými vrstvami (fasciemi), svaly a vrstvami podkožního tuku a kůže, avšak v některých místech je již od narození břišní stěna u každého zeslabena a v těchto místech se pak kýly nejčastěji vyskytují.

Tříselná kýla

Máme podezření , že má manžel v oblasti třísel kýlu. Když leží, tak je to neznatelné, ale když vstane, tak mu to jakoby "vyjede" a udělá se mu tam boule . Bude nutná operace, nebo se to dá řešit i jinak? Marie

Kýla - banalita nebo skryté nebezpečí ?

Od první zmínky, jíž bylo vyobrazení léčby uskřinuté kýly v Chamurabiho zákoníku před 3700 lety se postoj k této banální afekci, otvoru ve stěně břišní, kterým vystupuje obsah břicha navenek pod kůži, nijak zásadně nezměnil.

Historie a metoda léčby kýl

Kýla se historicky řešila různě, až roku 1882 Bassini přišel s metodou, která byla široce přijata. Šlo o sešití okrajů defektů a štěrbin a vrstev stěny břišní, takže zanikl otvor – kýlní branka a výchlipka (vak) byl odstraněn a zašit. Tento princip se držel na výslunní 75 let.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce