Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Kýla

(MUDr. Aleš Fibír | přečteno: 510331x )

Kýla je vyklenutí pobřišnice vystýlající dutinu, které obsahuje tuk nebo střevní kličky, a který se vychlipuje skrze otvor nebo štěrbinu v břišní stěně, pánvi nebo v bránici (tzv. kýlní branku).

shutterstock.com

Co Vás čeká u lékaře?

Lékaři popište podrobně svoje obtíže. Neměli by jste vynechat ani příznaky, o který si myslíte, že důležité nejsou. Důležité být totiž mohou. Přítomnost kýly se poté vyšetřuje pohmatem, nejdříve vestoje, posléze i vleže. Pohmat může být pro někoho nepříjemný, ale neměl by být bolestivý. Lékař také prohmatá i ostatní části břicha.

Pokud je kýla klinicky zjevná, žádná další vyšetření nutná nejsou. Při nejasném nálezu Vás může lékař poslat na vyšetření ultrazvukem. Vyšetření je nebolestivé, takže bát se nemusíte. Výjimečně se provádí počítačová tomografie (CT) nebo RTG vyšetření střev.

Léčba je jen a jen chirurgická. Různé druhý kýlních pásů a suspenzorů mají pouze podpůrný efekt, ale nejsou schopny trvale zabránit zvětšování kýly. Operace (hernioplastika) se provádí v celkové anestezii nebo anestezii svodné. U pacientů, pro které by celková anestézie byla příliš riziková a svodnou anestezii nelze aplikovat (např. pro onemocnění zad), lze některé kýly odoperovat i v místním umrtvení.

Cílem operace je vrátit obsah kýlního vaku zpět do dutiny břišní a zeslabené místo zpevnit. Zpevnění se provádí sešitím okrajů otvoru k sobě v několika vrstvách a různými způsoby. U větších otvorů (kýlních branek) nebo u opakujících se kýl našíváme do defektu implantát – syntetickou síťku. Operaci lze provést klasicky, tedy řezem skrze kůži nad hmatnou kýlou, ale je také možno provést výkon laparoskopicky (jen u tříselných a stehenních kýl).

KýlaLaparoskopická operace se provádí pouze při celkové anestézii. Nejdříve se speciální jehlou naplní dutina břišní oxidem uhličitým a pak pomocí několika krátkých řezů (1-2cm) v břišní stěně se zavedou tzv. trokary (většinou kovová nebo plastová trubička se zpětným ventilem, který zamezuje úniku plynu z nafouknutého břicha). Těmi se poté zavádí speciální laparoskopické nástroje a tubus s optikou, přenášející obraz na monitor.

Výhodami laparoskopie jsou malé řezy v břišní stěně a s nimi spojená i menší pooperační bolest a lepší pooperační komfort pro pacienta, lepší kosmetický efekt, menší riziko recidivy, kratší doba pobytu v nemocnici a hlavně kratší celková doba pracovní neschopnosti. Po laparoskopické operaci můžete zatěžovat za 3-4 týdny, po operaci klasické nejdříve za 6-8 týdnů.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Diskuse k článku
telka
8x

Vnuk má ve varleti hydrokélu, jsou mu 4 měsíce, jak bude u takového malého pacienta probíhat léčba nebo operace a jak to budou dělat? Děkuji

Hanina
2x

Syn jí měl taky a tyto kýla se ztratí sama. Pediatr vše kontroluje,.

Jířa
8x

Příbuzná je 5.den po operaci kýly-klasicky,ne laparoskopicky.je dobré pořídit jí kýlní pás?Případně kolik asi stojí.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 44. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Kýly

Vznik kýl souvisí s celkovou stavbou břišní stěny, která je tvořena směrem z vnitřní strany tenkou pobřišnicí, pevnými vazivovými vrstvami (fasciemi), svaly a vrstvami podkožního tuku a kůže, avšak v některých místech je již od narození břišní stěna u každého zeslabena a v těchto místech se pak kýly nejčastěji vyskytují.

Tříselná kýla

Máme podezření , že má manžel v oblasti třísel kýlu. Když leží, tak je to neznatelné, ale když vstane, tak mu to jakoby "vyjede" a udělá se mu tam boule . Bude nutná operace, nebo se to dá řešit i jinak? Marie

Kýla - banalita nebo skryté nebezpečí ?

Od první zmínky, jíž bylo vyobrazení léčby uskřinuté kýly v Chamurabiho zákoníku před 3700 lety se postoj k této banální afekci, otvoru ve stěně břišní, kterým vystupuje obsah břicha navenek pod kůži, nijak zásadně nezměnil.

Historie a metoda léčby kýl

Kýla se historicky řešila různě, až roku 1882 Bassini přišel s metodou, která byla široce přijata. Šlo o sešití okrajů defektů a štěrbin a vrstev stěny břišní, takže zanikl otvor – kýlní branka a výchlipka (vak) byl odstraněn a zašit. Tento princip se držel na výslunní 75 let.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce