Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Kýly v jizvě

(MUDr. Marek Broul | přečteno: 24641x )

Kýla je definována jako vysunutí části útrob do vychlípení pobřišnice štěrbinou ve stěně břišní. Rozlišujeme kýly vrozené a získané. Jedním typem získaných kýl je i kýla v jizvě. Tato kýla vzniká jako následek laparotomie - tedy otevření dutiny břišní při operaci.

Kýla je definována jako vysunutí části útrob do vychlípení pobřišnice štěrbinou ve stěně břišní. Rozlišujeme kýly vrozené a získané. Jedním typem získaných kýl je i kýla v jizvě. Tato kýla vzniká jako následek laparotomie - tedy otevření dutiny břišní při operaci.

Různé studie uvádějí možnost vzniku kýly v jizvě v 1 - 10 % po operačních zákrocích v dutině břišní. Většinou se rozvíjí v průběhu jednoho roku po operaci. Riziko vzniku kýly v jizvě se zvyšuje při pooperačním krvácení nebo infekci v ráně, obezitě, nedostatku bílkovin a při zvýšení nitrobřišního tlaku po operaci (kašel, zácpa).

Léčba těchto kýl je operační. Všeobecně se doporučuje vyčkávat alespoň půl roku po břišní operaci. Po této době dochází již ke stabilizaci okrajů rány. Velké kýly potřebují intenzivní přípravu, redukci tělesné hmotnosti, vhodná je i dechová gymnastika. Operovány by měly být i malé kýly kvůli velkému nebezpečí uskřinutí.

V literatuře existuje mnoho srovnávacích studií jednotlivých operačních metod. V poslední době je jasný příklon k "beznapěťovým metodám". Nejdůležitějším měřítkem při hodnocení metody operace je procento komplikací a recidiv. Dále je nutno přihlédnout k šetrnosti dané metody k pacientovi a délce jeho rekonvalescence. Technika operace spočívá buďto v uzávěru kýlní branky zdvojením fascie technikou podle Mayo nebo, pokud je fascie pod příliš velkým napětím, je vhodná beznapěťová technika. Tehdy se kýlní branka převrství a zpevní cizorodým materiálem - síťkou. Výhodou použití takové záplaty je minimalizace tahu a napětí břišní stěny a zmenšení bolestivosti operační rány. Dále se zmenšuje i riziko recidivy kýly, což je asi nejpodstatnějším kriteriem při výběru operační metody.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Diskuse k článku
Zuzana
1x

Dobrý den, mám 3xoperovanou kýlu v jizvě. Většinou cca 2 měsíce po operaci se mi projeví v jiném místě. Lékař mi doporučil redukci hmotnosti, ale jak se dá redukovat bez pohybu? Při zátěži se kýla zvětšuje velmi rychle. Jako příklad je, že před týdnem, jsem měla jen malou bouličku a po pár hodinách plavání, jízdy na kole a dalším zatěžování (podotýkám, že krom plavání veškerá námaha s kýlním pásem) mám nyní bouli, která se vejde do dlaně a to po týdnu! Síťku nemám, bylo pouze seštio z toho důvodu, že se operatér bál infekce. Upřímě nevím, co dál :o(

Jaromír

Milá paní, ptáte se na špatné adrese, raději si vyhledejte odborníka.

Natasa kelesova

Dobrý den v listopadu 25. Jsem byla v Mostě na urologii operovala kde my vzaly ledvinu byla jsem propuštěna 28.11.2022. Pi dvou dnech operace čtvrtý den doma když jsem ležela a mám chronycki kasel semy vytlačila v jizve kyla je opravdu velka moc velka k dnešním dni 12.3.2023. Je již ještě věci a rozsáhlejší kašlu pirát mám špatnou stolici i k lékaři chodim když cítím ze to není v pohode bez výsledku jdu domu léky na bolesti nimi mám domlumevenou operaci na 30.3.2023 . O své Kyle ale nic nevim prosim můžete my poradit moc dekuji


Celkový počet příspěvků v diskusi: 4. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Tříselná kýla

Máme podezření , že má manžel v oblasti třísel kýlu. Když leží, tak je to neznatelné, ale když vstane, tak mu to jakoby "vyjede" a udělá se mu tam boule . Bude nutná operace, nebo se to dá řešit i jinak? Marie

Kýla

Kýla je vyklenutí pobřišnice vystýlající dutinu, které obsahuje tuk nebo střevní kličky, a který se vychlipuje skrze otvor nebo štěrbinu v břišní stěně, pánvi nebo v bránici (tzv. kýlní branku).

Kýla - banalita nebo skryté nebezpečí ?

Od první zmínky, jíž bylo vyobrazení léčby uskřinuté kýly v Chamurabiho zákoníku před 3700 lety se postoj k této banální afekci, otvoru ve stěně břišní, kterým vystupuje obsah břicha navenek pod kůži, nijak zásadně nezměnil.

Co je to laparoskopie?

Laparoskopickou metodiku lze obecně použít i při vyšetřování či operaci v jakékoliv tělní dutině. Jmenuje se pak samozřejmě jinak ale jedná se o stejný princip (např. artroskopie pro nitrokloubního výkony torakoskopie nebo videotorakoskopie (VTS) pro totéž v dutině hrudní, mediastinoskopie pro oblast mezihrudí, cystoskopie pro oblast močového měchýře apod.).

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce