Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Kyselina, která kůži neleptá

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 8820x )

Naše pokožka by měla být především zdravá, jejímu stárnutí ovšem zabránit nelze, pouze ho můžeme částečně ovlivnit.

shutterstock.com

Naše pokožka by měla být především zdravá, jejímu stárnutí ovšem zabránit nelze, pouze ho můžeme částečně ovlivnit. Dermatologie dnes nabízí řadu možností jak přirozený proces stárnutí kůže zpomalit – od kvalitní péče, která začíná už v dětství, až po radikální zásahy, například laserové omlazení pleti v pozdějším věku. Každý invazivní vnější zásah pochopitelně má své přednosti a svá rizika, která společně s klientem musí posoudit i lékař. V současnosti se objevila řada postupů, spadajících pod oblast tzv. korektivní dermatologie. Nejde jen o odstraňování neestetických kožních změn, ale je možné získat touto cestou také informace o typu pleti a naučit se o ni správně pečovat. To je užitečné zejména v obdobích, kdy je vystavena silné sluneční expozici (např.v létě u moře nebo v zimě na horách). Kůže lidí, kteří příliš dlouho pobývají na prudkém slunci, navíc bez adekvátní ochrany proti UVA a UVB záření, stárne mnohem rychleji.

Elixírem je správně nadávkovaný „esenciální koktejl“


Jednu z hlavních zásluh na tom, že v mládí je pleť pružná a vláčná, má kyselina hyaluronová, která vyplňuje prostor mezi buňkami a váže na sebe vodu. Jedná se o tzv. viskózní mukopolysacharid, který se vyskytuje v oční sklovině, pupeční šňůře, jako pojivo v podkožní tkáni, popř. jako želatinózní materiál i v jiných tkáních.
S přibývajícími léty se hydratace i elasticita kůže zhoršují, protože množství kyseliny hyaluronové, i ostatních látek důležitých pro mladistvý vzhled pleti, se v těle postupně snižuje.

Vedle kyseliny hyaluronové existuje celá řada dalších esenciálních prvků pro dlouhodobou podporu vazivové tkáně, například hydrolyzáty kolagenu a chondroitin sulfát, což jsou stavební látky, ze kterých se v organizmu buduje vazivová tkáň. Kolagen je základní složkou kůže, svalů, šlach, vazů a cév. Velkou měrou přispívá nejen k napětí a pružnosti kůže, ale ovlivňuje také kvalitu vlasů a nehtů. Chondroitin sulfát je obsažen například v tekutině uvnitř kloubů a v chrupavce. Užívá se při onemocnění pohybového aparátu. Dodání této látky napomáhá posílení vazů.Velmi důležitou složkou jsou rovněž látky nazývané antioxidanty. Patří mezi ně především piknogenol a koenzym Q 10. Antioxidanty totiž blokují volné radikály, které nesou hlavní odpovědnost za stárnutí kůže. Piknogenoly napravují poškození kožních tkání a regulují tvorbu kyseliny hyaluronové. Koenzym Q 10 působí proti volným radikálům a snižuje škodlivé účinky slunečního záření.

Podle primáře laserového centra, MUDr. Pavla Zloského „je to látka, o které bylo nově zjištěno, že má vztah k výrobě energie v buňkách. Ve stárnoucím organizmu koenzymu Q10 postupně ubývá. Při jeho dodání se podstatně zlepšuje energetický stav buněk, což se projevuje například jejich lepším okysličením. Chemické procesy v buňce tím získávají dynamiku.“
V posledních letech se podařilo vyvinout kyselinu hyaluronovou s nízkou molekulární hmotností (přírodní kyseliny hyaluronové se i nadále používá k injekční korekci vrásek), která se do organismu vstřebá i při požití ve formě tablet. Podle P. Zloského jsou tablety vhodným doplňkem jak k injekcím s kyselinou hyaluronovou, tak k různým laserovým zákrokům, sloužícím k omlazování pleti nebo k chemickému peelingu.
Při ústním podání by hydrolyzovaný kolagen, kyselina hyaluronová, chondroitin sulfát, piknogenoly a koenzym Q 10 měly také ovlivnit kvalitu vlasů, nehtů a pojivových tkání, včetně kloubů, srdce a cév.
Pokud se rozhodnete posílit svou pokožku některým ze stravovacích doplňků, kterých v lékárně naleznete jistě celou řadu, podívejte se nejprve na jeho složení. Uvedené látky jsou nejúčinnější v komplexu.

Komerční sdělení
BCH2.PNG
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Pokožka
Partner rubriky Pokožka

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Jak se léčí kožní nemoci?

MUDr. Ilonou Procházkovou, Dermatovenerologická klinika, 25. dubna 2002

Suchá kůže v těhotenství

Dobrý den, chtěla jsem Vás požádat o radu. Jsem v 7. měsíci těhotenství, váhový přírůstek je v doporuč.limitu, můj "problém" je spíše kosmetického charakteru. Ať se mažu jakýmkoliv speciálním krémem na tělo v těhotenství (zkoušela jsem např. českou Bonellu a některé zahraniční výrobky),klasickou a oblíbenou NIVEOU, mandlovým či dětským olejem, kůže na celém těle, nejen na prsou a břiše, je nepříjemně suchá a loupe se. Vím, že to není žádný vážný problém, jen nepříjemnost, ale já bych i v těhotenství pro své tělo chtěla udělat maximum. Ještě bych doplnila, že uvedené výrobky kombinuji a mažu se i několikrát denně (olej používám i do koupele a vtírám do vlhké kůže). Můžete mi doporučit nějaký konkrétní výrobek, který by byl opravdu účinný? Moc děkuji za odpověď a přeji hezký den.

Nadměrné maštění kůže

DOBRY DEN, je mi 20 let jsem muz, jiz druhym rokem trpim nadmernym mastenim kuze na obliceji, celistech a zad. Spousta lidi rika, ze jsem jeste ve vyvinu a tim me takto uklidnuji, ale i pri opakovanych navstevach dermatologa, ktery me predepisuje (Eryfluid sol. a Aknecolor past.) me nepomahaji, ba dokonce zhorsuji! Pri sdeleni tohoto problemu, me lekar odmita cokoliv jineho predepsat a pokracuje vytrvale jiz druhym rokem v techto "lecich"! Je to sice pouhy kosmeticky problem, ale velmi me trapi a tak bych Vas prosil o jakoukoliv radu. (Pripravky jako Oxy, Clean and Clear, Zinat, atd. jsou neucinne ba naopak mou plet jeste podrazdi.) Děkuji

Olupování pokožky v zimě

V zimním období mám potíže s olupováním pokožky na obličeji (přesněji čelo). Potřebovala bych vhodný postup nebo přípravek, jak tomu zabránit.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce