Inzerce

Léčba alergie pomocí antihistaminik vás nemusí uspat

26. března 2012, aktualizováno 8. dubna 2014, Renata Vyšínová   |   přečteno: 8697x

Ucpaný nos, kýchání, kopřivka a slzení očí, ale i závažný šokový stav, který vás ohrozí na životě. To mohou být projevy alergie.

foto: shutterstock.com

Právě předjaří a začátek jara je dobou, kdy se masivně projevují alergiena pyly dřevin a stromů. V dubnu je jich ve vzduchu vůbec nejvíc za celý rok. Není tedy divu, že je také chvílí, kdy mnozí alergici hledají účinný prostředek, jak projevy alergie zmírnit. Mezi nejčastější příznaky alergie patří otok sliznic, svědění, kýchání. Z projevů na kůži pak kopřivka, zarudnutí svědění  nebo otoky. Nejzávažnějším z projevů alergie je ale profylaktický šok, který může alergika ohrozit na životě.

Myslíte si, že vás se to netýká? Pak si přečtěte informace odborníků o tom, že alergie mohou přijít v každém věku a nečekaně.

Vyhněte se alergenům a nekuřte

Základním doporučením pro alergiky je, aby přešli na zdravý životní styl, nekouřili a pokusili se vyloučit alergeny z prostředí, ve kterém se pohybují. Pokud se ani tak nepodaří zmírnit alergii, přicházejí na řadu medikamenty – nejčastěji antihistaminika. Ty se používají k léčbě všech projevů alergie – rýmě, ekzému, svědění a otokům sliznic, kopřivce, zánětu spojivek a dalším.

Antihistaminika lze podávat ústy v podobě tablet nebo roztoků, lze je užívat ve formě kapek a sprejů do očí nebo nosu, existují v podobě injekční.

Mezi alergiky se ale mluví i o tom, že mají i neblahé účinky - větší únavu, ospalost, snížení pozornosti. Jak to s těmito vedlejšími účinky je, na to jsme se zeptali MUDr. Tomáše Rohovského z alergologie a imunologie Hornmed Brno.

Vyvolávají antihistaminika opravdu pocit ospalosti?

„Antihistaminika první generace skutečně mohou vyvolávat pocit ospalosti. Novější generace to způsobují zcela výjimečně. Obecně se dá říct, že každému můžeme najít antihistaminikum, které ho netlumí. Takže pokud se po těchto lécích cítíte víc unaveni, pak je dobré antihistaminika vyměnit.“

V jakém případě jsou antihistaminika indikována, kdy naopak použít nejdou?

„Indikována jsou v případě alergické rýmy, alergického zánětu spojivek, alergické kopřivky, atopického ekzému, alergie na hmyz, na potraviny a léky, profesionální alergie. Nejsou absolutní kontraindikace antihistaminik. Opatrnost musí být u těhotných a malých dětí, ale i tam lze najít antihistaminikum, které lze použít.“

Jak se – kromě antihistaminik – může alergik léčit?

„Použití léku by vždy měl předcházet pokus eliminovat  alergen - omezit roztoče v domácnosti, eliminovat kontakt se zvířetem, potravinou lékem, pylem.  U alergické rýmy, zánětu spojivek a astmatu je na zvážení vakcinace. Pokud má tato otázka směřovat k používání, homeopatie, akupunktury a jiných alternativních metod, tak jsem k jejich účinku poměrně skeptický.“

autor: Renata Vyšínová , ordinace.cz

Inzerce
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Potřebujete se poradit s lékařem o svém zdravotních stavu? Jeho odpověď obdržíte do 3 pracovních dnů. Napsat lékaři

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Vyhledat lékaře
Vyhledat zdravotnické zařízení
Druh zařízení:
Co nejblíže k:
Diskuse k článku
Iveta Juráková

Dcerka má věčně rýmu a kašel. Na ORL nám zjistili zvětšenou nosní mandli, která půjde v září ven. Doufám, že nám tím obtíže vymizí, pokud ne, budeme posláni na alergiologii a budou zjišťovat, jestli nemá astma. Každý takový článek mě tedy moc zajímá. Ráda i diskutuji své obavy a přijímám pomoc od členů Komunity 111, kde nedávno proběhl chat o nosní mandli.

Reagovatpoděkovatnahlásit

11. června 2012, 11:54:13

Mirek

Jsem alergický na pyl už přes 40 let, takže mám ledacos prozkoumané. Na jaře a v létě silně omezuji kyselá jídla, čerstvou cibuli a česnek, a ostrá kořeněná jídla. S pravidelným užíváním léků nemám dobré zkušenosti. Po delší době přestávají účinkovat. Je lepší počkat na první slabé příznaky, většinou to bývá svědění v nose po ránu, a pak rozlomím prášek na dvě poloviny, jednu spolknu a tu druhou rozkoušu na několik ještě menších kousků. To všechno na lačno. Většinou to zabere minimálně na dva dny. Ale mám ještě něco účinnějšího ! Asi před 30 lety jsem si koupil elektroakupunkturní přístroj. Když jsem ho používal podle návodu a odborné literatury, nemělo to žádné účinky. Loni jsem ho našel ve skříni a říkán si "přece to nějak fungovat musí". Tak jsem na to šel selským rozumem, nepoužíval sedativní body ale tonizační, ne na nízký výkon ale na plný. Podařilo se mi najít bod, kde je účinek okamžitý a zastaví i silnou reakci. Když jsem to vyzkoušel poprvé, byl jsem přímo ohromen výsledkem. Měl jsem naplánovaný výlet na kole. Bylo krásně, polovina června, pofukoval větřík, k večeru hlásili bouřky. Pylu bylo v ovzduší tolik, že nezabíral ani rozkousaný prášek, ani kapky do nosu, pořád mi teklo z nosu a kýchal jsem. Už to vypadalo, že z výletu nic nebude. Poslední možnost, elektroakupunktura. Zabralo to. Tři hodiny jsem jezdil na kole kolem rozkvetlých luk a až po návratu jsem si všiml, že jsem si nevzal kapesník, nepotřeboval jsem ho. Po čtyřiceti letech se můžu konečně projít loukou a užívat si jarní přírody jako zdravý člověk. Nádherný pocit.

Reagovatpoděkovatnahlásit

26. června 2014, 18:09:27


Celkový počet příspěvků v diskusi: 2. Vstoupit do diskuse.
Přidat nový komentář

 Neradi počítáte? Přihlášení uživatelé nemusí.

 [ pravidla diskuse ]
Inzerce
loading...
Nové články emailem
Inzerce https://family-care.mobi/?utm_source=ordinace&utm_medium=banner2
Anketa
Jste spokojeni s kvalitou praktických lékařů?
Zatím hlasovalo 62 lidí.
Inzerce
Inzerce
Inzerce
Aktuální diskuse
  • Natálie Veselá (Online konzultace s kardiologem: trápí nás vysoký tlak i strach z infarktu) 16. října 2017, 10:46:04

    Dobrý den, jako dítě jsem měla šelest srdce, byla jsem pozorována do cca 12 let věku,… Diskutovat

  • Simito (Vysoký tlak a hučení v uších) 19. října 2017, 09:35:58

    Mám úplně stejný problém.Je u vás něco nového? Diskutovat

  • Simon 555 (Rivotril) 14. října 2017, 20:53:07

    beru rivotril uz skoro 17let.byl jsem na davce 4mg.denne.necely rok ho snizuju.uz mam jen 0,5mg… Diskutovat

Napsali jste nám

Děkujeme Vám za všechny dotazy a připomínky.
Vaše redakce

Naši partneři
Inzerce