Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Rázová vlna léčí zranění a urychluje hojení

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 6289x )

Rázová vlna je léčebná metoda, kterou ve spektru rehabilitačních metod řadíme do oblasti fyzikální terapie. Je založena na přenosu mechanické energie do postižené tkáně, kde dochází k několika reakcím (zmírnění bolesti v místě aplikace, zvýšení mikrocirkulace v ošetřené tkáni, ve které při větším prokrvení dochází ke zvýšení a urychlení tkáňového metabolismu).

shutterstock.com

V medicíně se začala rázová vlna používat v 80. letech 20. století, nejdříve pro terapii žlučníkových a ledvinných kamenů, kdy rázová vlna rozmělnila usazeniny, a ty byly v podobě písku vyloučeny z těla přirozenou cestou. Ovšem jako vedlejší účinek byl zjištěn i vliv na hojení měkkých tkání a obnovu hustoty kostí!!! Dnes se v pohybové medicíně používá rázová vlna jako nejmodernější a nejúčinnější přístup v terapii bolestí pohybového aparátu všeho druhu.

Čtěte také: Rehabilitace – bezprostředně po úrazu je dvakrát účinnější

Čtěte také: Rehabilitace – bezprostředně po úrazu je dvakrát účinnější
Zdroj: https://www.fyzioklinika.cz/lecba/popis-a-ucinky-razove-vlny

Nejčastější indikace léčby rázovou vlnou:

  • funkční problémy páteře (recidivující bolesti v bedrech, lumboischiadický syndrom, pseudoradikulární syndrom, bolestivé stavy páteře a pánve po zlomeninách kostrče)
  • poruchy funkce pánevního dna, bolestivá menstruace, bolesti kyčelních kloubů z příčiny dysfunkce pánevního dna
  • chronické bolesti kotníků, kolen, kyčlí, ramen, loktů, stavy po podvrtnutí kolene
  • entezopatie přetížení vazů - tenisový loket a golfový loket, bolestivé tříslo, skokanské koleno
  • burzitidy zánět burz v oblasti kloubů, případně se vznikem kalcifikací v kloubu
  • artróza kloubů
  • po traumatické stavy, špatně se hojící zlomeniny, nekrózy, počínající paklouby kostí, záněty kostí po komplikované fraktuře
  • syndrom rotátorové manžety, zamrzlé/zmrzlé rameno
  • kostní výrůstky, patní ostruha, ostruha na loktech, vbočený palec (Hallux valgus)
  • zánět Achillovy šlachy, šlachy dlouhé hlavy bicepsu
  • nehojící se rány, jako bércové vředy, dekubity, popáleniny
  • léčba erekce

Rázové vlny mají své využití i v estetické medicíně. Podporují v tkáních i tvorbu kolagenu, lze je s úspěchem použít na jizvy i strie. Pomohou zbavit i přebytečného tuku a zmírnit také projevy celulitidy.

Podle praktických zkušeností vedoucí fyzioterapeutky Ivy Bílkové urychlila metoda rázové vlny účinek samotné fyzioterapie až desetinásobně.
„Lidé většinou varovné signály svého těla neřeší, zpozorní, až když je bolest významně omezuje v běžném životě. Akutní blokáda páteře se například dál projevuje v bolesti mezi lopatkami, ve strnulé šíji, v bolesti hlavy, hrudníku a nezřídka eskaluje závratěmi a zvracením. Fyzioterapeutická náprava pak může trvat dva až čtyři měsíce. S terapií rázovou vlnou se pacient zbaví bolesti do tří dnů, porovnala Bílková.

Čtěte také: Prevence bolestí pohybového aparátu

U kterých stavů se terapie rázovou vlnou nedoporučuje?

Rázová vlna by se neměla aplikovat v těchto případech:

  • poruchy krevní srážlivosti (hemofilie)
  • užívání antikoagulačních prostředků (hemolytika), zejména léčiva Marcumar
  • onkologické akutní onemocnění, po rentgenové terapii. (K - Markery musí být zcela v pořádku.)
  • v místě otevřených zranění (nezhojené jizvy, odřeniny …)
  • těhotenství (aplikace v oblasti trupu)
  • aplikace v oblasti křečových žil (trombózy)
  • při léčbě kortikoidy (např. Kortizol) do 2 týdnů
  • výrazná jaterní onemocnění

Pokud máte v těle kardiostimulátor nebo jiné mechanické zařízení na podporu Vašich životních funkcí, obstarejte si potvrzení o testování kompatibility s rázovou vlnou u svého lékaře!

Čtěte také: Příčinou dlouhodobé bolesti zad může být i tzv. office syndrom. Jak s ním zatočit?

Všechny vlny nejsou stejné

„Pro každou diagnózu je vhodný jiný typ rázové vlny. Jeden pomáhá při bolestech zad, urychluje léčbu zánětů měkkých tkání, jiný účinně hojí řezné a mokvající rány, zlomeniny nebo pomáhá i při některých neurologických diagnózách. Naší unikátní metodou je kombinace rázových vln a manuální fyzioterapie, což přináší vyšší a rychlejší efekt léčby. Nespoléháme pouze na jedno nebo druhé, propojení fyzioterapie a technologie rázových vln nám umožnilo změnit dosavadní přístup k pooperační rehabilitaci a minimalizovat dobu rekonvalescence po úrazu nebo operaci,“ popsal ředitel FYZIOkliniky Zdeněk Bílek.

Tři typy rázových vln a jejich užití

Existují tři typy vysokoenergetických rázových vln, které se liší intenzitou průniku energie rázu do tkáně. Každý typ je vhodný pro aplikaci na jiná zranění:

- radiální rázová vlna - akutní blokády páteře a žeber
- fokusovaná rázová vlna – bolesti kloubů, vazů, záněty šlach, patní ostruha, zamrzlé rameno atd.
- planární rázová vlna - nehojící se rány, jako bércové vředy, dekubity; popáleniny; léčba erekce atd.

Účinky rázové vlny

  • narušení a rozpouštění vápenaté usazeniny ve šlachách, úponech, burzách …
  • zvýšení metabolismu ošetřované tkáně prokrvení a zvýšení látkové výměny v postižené oblasti
  • aktivace buňky produkující kolagen a další bílkoviny (jizvy, strie, pevnost pokožky u léčby celulitidy)
  • okamžitá redukce svalového napětí
  • snížení napětí v měkkých tkáních
  • stimulace protizánětlivého procesu
  • analgetický efekt (s ústupem bolestí se výrazně zlepšuje pohyblivost)
  • postupné zmenšení úponových bolestí
  • zvýšená osteogenese (tvorba) kostní tkáně

Ve tkáni dojde ke stimulaci stavu podobného zánětlivým procesům. Tyto procesy silně povzbuzují obranné mechanismy organismu. Vzniklé oxidy dusíku stimulují rozšíření cév (vazodilataci) a tím vedou k prokrvení tkání a tvorbě nových kapilár. Současně se tvoří substance "P", která účinkuje proti bolesti (analgetický efekt) a má růstový efekt. Zvýší se také výměna látková (metabolismus) čímž dochází k odplavení katabolitů z poškozené tkáně. Zároveň dochází k přílivu živin a oxidu kyslíku a tkáň lépe regeneruje. Utlumí se tvorba zánětlivých enzymů ve tkáni a dochází k rozpouštění vápenných usazenin.

Čtěte také: Zbavte se bolesti zad: 5 rad pro výběr matrace

Nežádoucí účinky terapie rázovou vlnou

Je potřeba dodat, že aplikace rázové vlny může být nepříjemná a dokonce i bolestivá. Celkově je však pacienty dobře tolerována. Po aplikaci může dojít po odeznění analgetického účinku přechodně ke zhoršení bolesti, v místě aplikace se mohou objevit petechie nebo hematom, eventuálně otok měkkých tkání.

Jak často probíhá terapie rázovou vlnou a co je potřeba k jejímu zahájení?

Terapii by vždy měl doporučit ošetřující lékař, který vždy zhodnotí i veškeré kontraindikace tohoto způsobu léčby a vystaví pacientovi žádanku k léčbě. Pacient se k této léčbě objednává na ambulanci KLR. Většinou se doporučuje 3-5 ošetření v týdenních intervalech. Bezprostředně po aplikaci by nemocný měl tři dny dodržovat klidový režim. Neznamená to klidový režim na lůžku, ale především vyloučení činností, které vedly ke vzniku jeho potíží. Velmi často je žádoucí tuto léčbu doplnit o další rehabilitační postupy, nejčastěji o individuální tělesnou výchovu, proto je vhodnější k této terapii přistoupit po vyšetření rehabilitačním lékařem, ke kterému je nutno se předem objednat. V případě potřeby je pacient vybaven protetickými pomůckami (ortopedické vložky, epikondylární páska).

Jak je terapie rázovou vlnou hrazena?

Tento způsob léčby nehradí zdravotní pojišťovna.

Zdroj: www.FYZIOklinika.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Bolesti v zádech a chiropraxe

Podle světových statistik 8 z 10 mužů a žen ve věku 40 let trpí trvalou bolestí v zádech anebo po nějaký čas touto bolestí trpělo. Později se číslo ještě zvětšuje. V ordinacích praktických lékařů si každý čtvrtý pacient stěžuje na bolesti v zádech. Navíc řada jiných si již na bolesti zvykla natolik, že si už ani nestěžují.

Nedostatečné tlumení bolesti

Trpím syndromem EDS,mám veliké bolesti všech kloubů a z léků beru silná analgetika (tramal,DHC a jiné).Slabší (šetrnější) léky bolest netlumý.Můžete my prosím nějak pomoci ,předem Vám děkuji Šrámek EDS ehlers-danlos syndrom-cévní typ.

Bolesti žaludku a strach z gastroskopie

dobrý den, je mi 22 let mám dotaz týkající se bolestí žaludku. Těmito bolestmi trpím asi 2-3 měsíce a popravdě řečeno je to hrozné. Stává se, že mě žaludek bolí hned po ránu a bolest trvá až do večerních hodin(v noci necítím bolest). Nevím zda to s tím má souvislost, ale před měsíce (za 2 měsíce) se mi podařilo zhubnout 10kg - nemyslím si však, že je to jen tím. Příjem potravy jsem sice radikálně omezila (jedna jsem mnoho zeleniny a ovoce, tmavé pečivo, maso skoro ne), ale také jsem poctivě cvičila. Byl jsem již u lékařky, která mi dala nějaké léky (asi 4 druhy bohužel nevím názvy - vím je Malox,Spasmopan ... a další léky na nadýmání. Tyto přípravky mi ale nijak zvlášť nepomohly. Bojím se jít na Gastroskopii (všichni známí říkají: že je to hrůza - bolí to,je to nepříjemné a člověk zvrací - já zvracení nesnáším a mám z něj vždy hrůzu a depresi). Můžete mi prosím poradit co by mohlo být příčinou těchto hrozných bolestí. Jsme nekuřačka, alkohol piji pouze příležitostně v mělé míře. Děkuji za Váš čas i případnou odpověď VJ

Bolesti hlavy

Bolesti hlavy jsou jako bolesti v zádech nebo bolesti břicha velmi všeobecným příznakem a mohou být způsobeny celou řadou nejrůznějších příčin.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce