Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Léčba úzkosti práškováním a povídáním

(MUDr. David Hynčík | přečteno: 69093x )


V článku Odkud se úzkost bere jsem se zmiňoval o názorech na vznik úzkosti. Stejně tak je několik pohledů a možností léčby úzkostí.

Úzkost a strach

Léčba pomocí psychofarmak

Psychofarmakologie nabízí celou škálu léků, kterými můžeme nadbytečnou a chorobnou úzkost potlačit či odstranit.

Úzkost krátkodobou (stres a rozechvělost na pohřbu, krátkodobé rozrušení po rozchodu) můžeme zvládnout některými benzodiazepinovými anxiolytiky, blokátory úzkosti (např. Neurol, Xanax, Lexaurin, Rivotril, Diazepam, Oxazepam, ...). K indikaci těchto léků by se mělo přistupovat s největší opatrností, neboť jejich dlouhodobější a nadměrné užívání vede k závislosti se všemi nepříjemnými důsledky, jako je navyšování dávek, poškození mozku a jater jako u alkoholismu či abstinenčního syndromu po jejich vysazení.

Lepší volbou k odstranění i úzkosti dlouhodobé jsou různá antidepresiva. Dříve se používala antidepresiva 1. generace (Amitriptylin, Prothiaden, Anafranil, Noveril, ...), která měla bohužel také řadu vedlejších nežádoucích příznaků (sucho v ústech, zhoršení oční akomodace, zvýšená potivost, zhoršování „zeleného zákalu“ a hypertrofie prostaty. Nicméně i tato jsou dnes v menších dávkách s úspěchem k potlačení úzkosti používána. Jejich obdobou jsou antidepresiva 2. generace, která působí obdobně, a navíc jsou oproštěna od některých nežádoucích účinků (Lerivon, Ludiomil, Trittico, ...).

Velmi dobrou volbou k léčbě úzkosti jsou antidepresiva 3. a 4. generace, která nemají téměř žádné kardiotoxické účinky. Jejich vedlejší nežádoucí účinky (pokles chuti k jídlu, žaludeční nevolnost, bolesti hlavy) bývají zvládnutelné a většinou pouze dočasné. Výhodou těchto léků (Seropram, Citalec, Citalon, Zoloft, Asentra, Serlift, Prozac, Deprex, Fevarin, Seroxat, Remood, Efectin, Argofan, Ixel, ...) je možnost podání i u tělesně nemocných a starých lidí, kde má podání jiných antidepresiv svoje limity.

Kromě výše zmíněných antidepresiv máme i některá jiná, specifická (Coaxil, Remeron, Aurorix, ...), která mají jiné mechanismy působení a jiné specifické indikace k nasazení, ale úzkost potlačují v některých případech stejně dobře. V budoucnu, plovouce úzkostně v kosmických lodích, se pravděpodobně dočkáme vývoje antidepresiv dalších generací...

Úzkost masivní, na kterou jsou antidepresiva krátká, můžeme odstranit slabšími dávkami antipsychotik (Chlorprothixen, Dogmatil, Risperdal, Zyprexa, ...), léků na úpravu chorobných myšlenek, užívaných např. při léčbě schizofrenie.

Psychoterapie

Psychoterapie, mezi lidmi povětšinou vnímaná jako „to povídání“, je působení na duševní nemoc psychologickými prostředky. Kromě rozhovoru sem patří také relaxační metody, autogenní trénink, nácvik dovedností, hypnóza, ... Na léčbu úzkosti zabírají docela dobře. Psychoanalytici se pokouší úzkost odstranit přesouváním nevědomých konfliktů do vědomé mysli, jejich pochopení nás může od úzkosti osvobodit. Kognitivně behaviorální psychoterapeuti nás vedou cestou změny křivého a přísného náhledu na nás samotné a pokoušejí se naše selhávající chování přecvičit metodou „odměn a trestů“. Humanističtí psychoterapeuti nám pomáhají se přijmout a najít své místo na světě, být „tady a teď“. Kdo umí hypnózu, ten nás „zaříkává“ a v hypnotickém spánku nás zbavuje úzkosti.

Alternativní léčba

Přírodní národy hledají pomoc u šamanů, citlivý a chápající pastor pomůže od úzkosti mnoha věřícím. Alternativní léčitelé, vykladači snů, kartářky, stoupenci asijské medicíny, maséři, kineziologové, ti všichni nám od úzkostí pomáhají. Není tedy hříchem, jak někteří „oficiální“ doktoři tvrdí, se na ně v případě nouze obrátit. Co pomáhá, je plně legitimní a lze u léčby úzkosti doporučit (ne tak u těžších duševních poruch, jako je psychotická deprese nebo schizofrenie). Jde totiž v první řadě o porozumění, důvěru, blízkost a vedení v době krize, jde o to, aby na to člověk nebyl sám.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
gogolik

ahojte, pomáhá z těla odstranovat těžké kovy,toxiny a další jedovaté látky,pomáhá odstranit chronickou zácpu,čistí trávící ustrojí,jako probiotikum podporuje tvorbu prospěšných lactobacilů a bifidobakterií,podporuje zdravou krvetvorbu,zvyšuje hladinu hemoglinu,podporuje kožní metabolismus,hojení ran a vředů,posiluje imunitu organismu proti virovým onemocněním,podporuje zdravé funkce reprodukčních orgánů,prospívá celkové regeneraci organismu,zvyšuje energii a vitalitu a další a další věci my ji bereme celá rodinka plus malej má 4 a už jí bere od 1 roku a jsme s ní moooc spokojeni proto posílám dál více se dozvíte zde jsou tam supr články http://chlorellamrmia.blogspot.com/

helča R

Dobrý den, chci se zeptat zda a jak vám zabírá asentra 50 mg. Já již beru 18 dní, panika se zlepšila , al stále mám pálení, po těle záda hrudník podpaží krk. Někde jsem se dočetla že to snad může být k tomu. Dále pak pociťuji vnitřní chvění a slabost v nohách, v začátku užívání byla i nespavost, teď už se to zlepšilo a tak spím alespoň přerušovaně. Prý by to mělo zabrat cca tak měsíc až dva. ještě k tomu beru Neurol 0,25 po dobu překlenovací než plně asentra zabere. Chce si se mnou o tom někdo vyměnit pár slov a zkušenosti co a jak?

Helča R (Asentra 50)

Dobrý den, chci se zeptat zda a jak vám zabírá asentra 50 mg. Já již beru 18 dní, panika se zlepšila , al stále mám pálení, po těle záda hrudník podpaží krk. Někde jsem se dočetla že to snad může být k tomu. Dále pak pociťuji vnitřní chvění a slabost v nohách, v začátku užívání byla i nespavost, teď už se to zlepšilo a tak spím alespoň přerušovaně. Prý by to mělo zabrat cca tak měsíc až dva. ještě k tomu beru Neurol 0,25 po dobu překlenovací než plně asentra zabere. Chce si se mnou o tom někdo vyměnit pár slov a zkušenosti co a jak?


Celkový počet příspěvků v diskusi: 3. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Kalendárium - Listopad

Nastává nám měsíc marného čekání na trochu slušné počasí, měsíc marného čekání na několik slunečních paprsků na zamračené obloze. Všichni víme, že kam nechodí slunce, tam chodí lékař.

Depresivní příznaky mohou předpovědět rozvoj Alzheimerovy nemoci

Příznaky deprese jsou pozorovány ve zvýšené míře u pacientů, u kterých se později projevila Alzeheimerova nemoc. To vede na základě výsledků populační studie k domněnce, že deprese může být preklinickou fází Alzheimerovy nemoci.

Deprese - co to je a u koho se vyskytuje?

Deprese (dříve nazývaná melancholie) je onemocněním duše, ale také celého těla. Jde o závažnou psychickou poruchu, která postihuje až 10 % obyvatelstva. Ve své nejtěžší formě se projevuje smutnou a sklíčenou náladou, která způsobuje nemocnému duševní trýzeň a bolest.

Deprese

Až deset procent obyvatel trpí depresemi, které se projevují smutkem, sklíčeností a ve výsledku i dušení bolestí.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce