Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Léčba žaludečních vředů

(Prof. MUDr. Petr Dítě DrSc. | přečteno: 61255x )

V posledních dvou článcích jsme psali o režimových opatřeních a lécích užívaných u žaludečních a dvanáctníkových vředů. V tomto článku seriál o vředové chorobě zakončíme informacemi o léčbě helikobakterové infekce, která je příčinou většiny vředů, a o operačním řešení vředů.

V posledních dvou článcích jsme psali o režimových opatřeníchlécích užívaných u žaludečních a dvanáctníkových vředů. V tomto článku seriál o vředové chorobě zakončíme informacemi o léčbě helikobakterové infekce, která je příčinou většiny vředů, a o operačním řešení vředů.

Léčba infekce Helicobacter pylori

Současným požadavkem na úspěšnou terapii vředové nemoci žaludku a duodena není pouze co nejrychleji zhojit vředovou nemoc. V případě infekce H. pylorije nutností vyhubení (eradikace) infekčního půodce. U osob s vředovou nemocí žaludku a především duodena nacházíme infekci v 70 až 100 %.

Bylo opakovaně prokázáno, že u osob s vředovou nemocí a současnou infekcí H. pyloridochází po eradikaci k rychlejšímu hojení vředových lézí, příznivě je ovlivněna i event. frekvence krvácení z vředů, a především výrazně klesá frekvence recidiv vředové nemoci. Dokonce někteří hovoří o <> vředové nemoci.

Eradikační terapie infekce H. pyloriprošla jistým vývojem s cílem nalézt optimální dobu, po kterou má probíhat, a nejúčinnější supresívní terapii sekrece kyseliny solné v žaludku k zajištění prostředí, ve kterém mohou následně podávaná antibiotika baktérii eradikovat.

Jako základní eradikační schéma byla přijata kombinace inhibitoru protonové pumpy (např. omeprazolu), amoxicilinu a metronidazolu nejméně po dobu 7 dní. Eradikační úspěch této terapie je více než 80 %. V České republice zatím neexistují jednotné terapeutické směrnice, proto je nutné uvedené schéma považovat jen za názor autora.

Uvážíme-li neobyčejně vysoký výskyt H. pyloriu osob s vředovou nemocí, pak základem terapie je zhojení vředové léze a vždy současná eradikace H. pylori. Eradikací rozumíme negativní nález infekce za alespoň 4 týdny od skončené terapie. Eradikace vede nejen k urychlení hojení vředové léze, ale -- a to především -- vysoce snižuje procento recidiv (3--9 % za kalendářní rok). To ovšem zcela neplatí u tzv. sekundárních vředů (např. polékových), které mají poněkud odlišný mechanismus vzniku.

Chirurgická terapie

Významný pokrok v medikamentózní léčbě vředové nemoci významně ovlivnil i výskyt jejích akutních komplikací a chronických důsledků. To vedlo k významnému poklesu operací pro vředovou nemoc. Je to jistě jev pozitivní, neboť chirurgická léčba je nezbytně zatížena určitým počtem komplikací. Operací totiž vytváří mnohdy zcela nové podmínky pro průchod stravy ze žaludku do dalších úseků trávicího ústrojí, mění se množství a složení vylučovacích žaludečních šťáv, a ne každý pacient snáší tyto změny bez následků.

Poněvadž však žádná léčba není stoprocentně úspěšná, zůstávají chirurgické metody jednou z možností terapie jak akutních projevů vředové nemoci, tak jejích nepříznivých chronických následků a stavů, plně neovlivněných léčbou medikamentózní.

Chirurgický zákrok se užívá zejména při léčbě náhlých příhod břišních (perforace vředu, akutní krvácení), neúspěšné medikamentózní léčbě, léčbě následků vředové choroby a při podezření z malignity.

Shrnutí zásad léčby vředové nemoci

  • V současné době pod pojmem primární vředová nemoc rozumíme objevení se vředových lézí v žaludku nebo v duodenu při současné pozitivitě infekce H. pylori. Polékové vředy, vředy např. při Zollingerově-Ellisonově syndromu mají jiný mechanismus vzniku, a proto je označujeme jako sekundární vředy.
  • V diagnostice vředové nemoci je na prvém místě vyšetření endoskopické s odběrem bioptických slizničních vzorků, a to zásadně a vždy při žaludeční lokalizaci vředu.
  • Dle Maastrichtského konsenzu je základním testem v diagnostice pozitivity infekce H. pyloridechový test se značkovanou ureou. Alternativou je stanovení antigenu H. pylorive vzorku stolice. Sérologické testy jsou zatíženy až 30% chybou a nehodí se pro kontrolu eradikační terapie.
  • Základem terapie je úprava životosprávy s doporučením jíst pravidelně a stravu chemicky nedráždivou. Lékař si musí ponechat dostatek prostoru na odebrání anamnézy, nemocného vyslechnout a pokusit se léčit i psychologickým přístupem.
  • Zjistíme-li pozitivitu infekce H. pyloripři současném nálezu žaludečního nebo duodenálního vředu, je jednoznačným požadavkem eradikace baktérie. Eradikací bakterie docílíme urychlení doby hojení vředové léze. Zásadní význam má však snížení recidivy vředové nemoci na 3--8 % v kalendářním roce. Eradikace H. pylorije proto jednoznačnou podmínkou úspěšnosti terapie vředové nemoci H. pyloripozitivní.
  • V eradikaci H. pyloridoporučujeme použít inhibitory protonové pumpy (omeprazol, pantoprazol) v kombinaci se dvěma antibiotiky. V našich podmínkách je osvědčená kombinace amoxicilinu s metronidazolem, při neúspěchu s klaritromycinem.
  • Při žaludeční lokalizaci vředu je kontrola terapeutického efektu vždy endoskopická, s nutností vícečetných biopsií z okolí vředové léze.
  • Nesteroidní antirevmatika je nutno indikovat opatrně u osob s dyspeptickými žaludečními potížemi v anamnéze nebo s rodinnou anamnézou vředové nemoci. Při nezbytnosti této terapie se jako prevence vzniku vředové léze doporučuje podat preparáty na bázi blokátorů vodíkové pumpy nebo léky s obsahem prostaglandinů (misoprostol). Očekává se uvedení léků s COX-2 inhibičním účinkem. Řešením však není zaměnit perorální formu podání za aplikaci čípků. Nesteroidní antirevmatika mají efekt systémový!
  • Vředová nemoc je stále neobyčejně závažným onemocněním. Přestože současná medikamentózní terapie je velmi účinná a přestože ubylo stavů řešených chirurgicky, komplikace jsou stále závažné a mohou vést až k úmrtí pacienta. Proto nelze v žádném případě příznaky bagatelizovat a nemocného je třeba v průběhu akutních potíží systematicky kontrolovat a jeho stav monitorovat.
"\n

Prof. MUDr. Petr Dítě, DrSc.
převzato z knihy Vředová nemoc žaludku a duodena
vydané v nakladatelství Ga

"

Související články

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Jak se vředová nemoc projevuje?

Projevy onemocnění se poněkud liší u osob s lokalizací vředu v žaludku a v dvanáctníku. Typickým projevem dvanáctníkového vředu, který nacházíme mnohem častěji než vřed žaludeční, je bolest. Lokalizována je ve středním epigastriu, nejčastěji vpravo od pupku. Vyskytuje se minimálně u 75 % osob s vředovou nemocí dvanáctníku.

Režimová opatření u žaludečních a dvanáctníkových vředů

Vředová choroba může být léčena režimovými opatřeními, léky, nebo chirurgicky. Léčebný režim zahrnuje fyzický klid, duševní klid a dostatek spánku, dietu a pravidelný stravovací režim a další opatření. Fyzický klid – u některých osob může být pouze relativní, někteří nemocní...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se&hellip;

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči&hellip;

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho&hellip;

Naši partneři

Inzerce