Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Léčbu rakoviny nemusí provázet drastické hubnutí

( Renata Vyšínová | přečteno: 12460x )

Chemoterapie, radioterapie, operace – to jsou obvyklé postupy při léčbě rakoviny. Ani jedna nepřidá na chuti k jídlu, takže většina pacientů během léčby výrazně hubne. Ačkoli to považují za „normální“, měli by razantnímu úbytku váhy zabránit. Jak ale na to?

shutterstock.com

Léčba rakoviny je celkově zásadním náporem pro organismus. Kromě závažnějších vedlejších účinků se pacient musí vyrovnat i s řadou „podružnějších“ - mezi nejčastější potíže patří zácpa nebo průjem, změna vnímání chutí, zvracení, nauzea, nesnášenlivost některých potravin, nechtěná ztráta tělesné váhy, suchost nebo bolest v dutině ústní či celkové nechutenství.

Při ozařování, kdy dochází k úbytku chuťových pohárků, bývá častá zase změna vnímání chutí. Objevuje se tzv. „kovová“ pachuť nebo hořkost v ústech. Pacienti z těchto důvodů odmítají jíst, protože vše, co dají do úst, má nepříjemnou pachuť. Po skončení léčby se vnímání chutí pomalu navrací. Nejdříve je to sladká chuť, potom hořká a nejpomaleji se vrací chuť slaná či kyselá. Někdy dochází rovněž k nesnášenlivosti některých potravin, např. masa a také sladké chuti. Všechny tyto potíže mohou mít za následek nechtěnou ztrátu tělesné hmotnosti, což ale není nic, co by měl pacient jen trpně pozorovat – naopak.

Pro pacienty s onkologickým onemocněním platí, že by měli jíst častěji menší porce. Většina z nich trpí nedostatkem v příjmu bílkovin a celkově nízkým obsahem energie ve stravě. Pokud pacient jí málo a zvýšení množství jídla nezvládne, může využít speciální potravinové doplňky (enterální výživu). Jsou v tekuté koncentrované formě a nemocný je může popíjet během celého dne.

Slovníček pojmů

  • Nádorová kachexie - Značná, až život ohrožující podvýživa, kterou nacházíme v pokročilém stádiu nádorového onemocnění. Kachexie je stav, kdy dochází ke ztrátě váhy, zásobám tuků a svaloviny. Pacienti jsou slabí, unavení. Je následkem vážných onemocnění, zejména zhoubných nádorů a těžkých infekcí.
  • Chemoterapie - Zabránění růstu nádorových buněk v organizmu použitím chemických preparátů. Termínu se většinou užívá speciálně pro cytostatickou chemoterapii, tzn. ničení nádorových buněk za použití léků zabraňujícím buněčnému dělení.

Pro výživu onkologických pacientů neexistuje jeden universální postup, který by byl vhodný pro všechny, i když většina onkologicky nemocných nechtěně ztrácí svalovou hmotu a hubne. I když jsou velké rozdíly – záleží na typu nádoru. Nejvýraznější to bývá u nádorů plic, žaludku a jícnu, na druhou stranu v případě rakoviny prsu zhubne jen asi čtyřicet procent žen.

Pokud je ale hubnutí v důsledku podstupované léčby a metabolických změn velké, může to končit vyčerpáním organizmu tzv. nádorovou kachexií. Proto je důležité, aby jeho lékař úbytek váhy soustavně pozoroval.

K úbytku váhy by ale měli být vnímají i rodinní příslušníci a podle potřeby zajistili pacientovi vhodnou formu nutriční podpory.

Máte zkušenosti s tímto tématem? Napište nám o tom v diskusi nebo na mailu [email protected].

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Přeceňujeme riziko pasivního kouření pro vznik rakoviny plic?

Podle anglických vědců je možná riziko pasivního kouření přeceňován. To ovšem neznamená, že je toto riziko nulové, tvrdí autor studie Dr. Copas. V předcházejících analýzách, které zahrnovali...

Hodgkinova choroba

Jde o relativně časté nádorové onemocnění, které postihuje mladé lidi mezi 25 - 35 lety a pak lidi po 55 roce. Naštěstí ho lze ve vysokém procentu zcela vyléčit.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce