Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Léčitelé jsou stále populární

( Redakce | přečteno: 10852x )

Byli jste někdy u léčitele nebo představitele alterna- tivní medicíny? Lidí, kteří s nimi mají zkušenost, neustále přibývá.

Léčitel

Byli jste někdy u léčitele nebo nějakého představitele alternativní medicíny? Lidí, kteří s nimi mají zkušenost, neustále přibývá. Pomoc u nich hledají zejména lidé s vleklými potížemi, s nimiž se často klasická medicína neví rady nebo na ně nemá rychle zabírající lék - může jít například o déletrvající únavu, opakující se infekce nebo zdravotní potíže, u kterých se nedaří najít skutečnou příčinu.

Mění se také postoj lékařů k tomuto oboru. I lékaři připouštějí, že lidé mohou v alternativní medicíně najít pomoc a úlevu. "Například v případech takzvaných psychosomatických potíží, to jest tam, kde zdrojem problému pacienta není organické postižení, ale jistá labilita psychiky . Tam pokud nepomohou psychofarmaka, pokud nepomůže psychoterapie, může léčitel pomoci," soudí docent Milan Kvapil, internista z pražské fakultní nemocnice v Motole.

Je nicméně velký rozdíl v tom, co kdo od alternativní medicíny očekává a jak k ní přistupuje. Bylo by nesmyslné čekat zázračné uzdravení a někteří lidé mohou být překvapeni, že jim léčitelé nenabízejí jednoduchou pomoc, ale spíše rady, jak by měli změnit svůj život. Bylo by chybou zjednodušit pohled na alternativní medicínu ve smyslu "léčitel je ten, kdo lidi nutí, aby vysadili své léky a ohrožuje je tak na životě". Taková jednoduchá rovnice totiž neplatí.

"Pokud to někdo skutečně dělá, pak je dobré jít od něj pryč, protože to dobrý léčitel nedělá. Neměl by pacientovi léky zakazovat, může mu třeba je říct, že mu nedělají dobře a je na člověku, aby to probral se svým lékařem," vysvětluje etnoložka Pavlína Brzáková, která se dlouhodobě zabývá zdejší scénou alternativní medicíny.

Dobrý léčitel se podle ní nejspíše dá popsat jako člověk, který člověku poradí, jak žít jinak . Brzáková se domnívá, že díky alternativní medicíně se změnila i komunikace mezi pacientem a lékařem a je škoda, když lékaři nechtějí o alternativní medicíně nic vědět, protože je to může obohatit. "Tím, že se člověk začne zajímat o alternativní medicínu, začne se zároveň zajímat i o to, jak se chová ke svému tělu a může díku tomu změnit svůj přístup," vysvětluje.

Lékaři se zájmu lidí o alternativní medicínu příliš nediví. Pražský rehabilitační lékař Jan Hnízdil jí sice nefandí, ale chápe, proč se k ní lidé uchylují: podle něj její představitelé lidem nabízejí porozumění, čas a klid na probrání jejich problémů , které jim lékaři v kolotoči českého zdravotnictví často nemohou nabídnout.

A jak vidí lékaři tvrzení lidí, že jim léčitel skutečně pomohl? "Nikdo neporovnává čísla lidí léčených léčiteli a lékaři. Existuje přitom jeden prostý, stále opakovaný argument, který nelze vyvrátit - kdyby bylo léčitelství tak všemocné, jak se nikteří domnívají, tak bychom nepotřebovali medicínu. Tuším, že ji hodně lidí stále potřebuje, a většině nyní dobře pomáhá," nabízí svůj pohled internista Milan Kvapil.

Zajímá vás, jak dopadla návštěva několika pacientů u léčitelů a představitelů alternativní medicíny? Nebo dokonce uvažujete o tom, že byste sami nějakého navštívili? Čtěte příběhy pacientů a rady, jak se dostat k léčiteli.

Související články

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Monika

Já jsem v mládí byla docela skeptická k alternativní medicíně. Poté, co jsem chodila kvůli zdravotním problémům od lékaře k lékaři, tak jsem si řekla, že nemůžu nic ztratit. Nakonec jsem litovala, že jsem tam nešla dřív.

Tereza

A jakou metodu alternativní medicíny jste vyzkoušela?


Celkový počet příspěvků v diskusi: 2. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

Příběh Olgy: Omdlela na dovolené v Řecku – mohla za to vzácná nemoc

Lékaři Olze odhalili vzácnou a někdy velmi závažnou nemoc kosterních svalů – myozitidu

Ponocování vede ke zdravotním a sociálním obtížím

V poslední době zaznamenávají lékaři u nás i ve světě stále častější výskyt zpožděné spánkové fáze. Ponocování se týká nejen dospělých, ale v současnosti také dětí a mladistvých.

Výlet do Telče

Výlet do Telče.... Zuzana Lamačová

Pandemie negativně ovlivnila duševní zdraví. Pojišťovny přispívají na psychology

V obtížné covidové době stoupl výskyt duševních onemocnění, a rychlé rozpoznání a řešení těchto obtíží je zásadním krokem pro prevenci. I proto se rozhodly některé tuzemské zdravotní pojišťovny nabídnout klientům příspěvky na psychoterapie.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce