Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Ledvinové kameny mají rády vepřovou pečeni se špenátem

( Renata Vyšínová | přečteno: 26411x )

Ledvinové kameny rostou a sílí, pokud jim naservírujete maso, šťavelany z některých druhů zeleniny, ale také například vápník z mléka a mléčných výrobků. Právě z nich si totiž dovedou brát potřebné látky.

shutterstock.com

Lékaři vědí, že většina nemocných s ledvinovým kamenem je náchylná k tvorbě dalšího kamene. Dodržováním pokynů lékaře lze toto nebezpečí snížit. Aby byla prevence co nejúčinnější, absolvují pacienti řadu vyšetření, mezi jinými rozbor močového kamene. Je důležitý pro stanovení léčebného postupu.

Čtěte také: Ledvinové kameny hrozí častěji úředníkům, kteří mají rádi maso

Léčebný postup určuje odborný lékař, obvykle urolog. Důležitou součástí léčby je pitný a dietní režim, jehož důsledné dodržování snižuje u většiny pacientů riziko nového močového kamene.

 „Mezi nejdůležitější opatření v prevenci tvorby kamenů patří dostatečný příjem tekutin, omezení příjmu kuchyňské soli, redukce příjmu živočišných bílkovin, snížení příjmu purinů a redukce hmotnosti. Náš současný životní styl je bohužel spjat s nižší pohybovou aktivitou, změnou dietních zvyků s vysokým příjmem živočišných bílkovin, nasycenými tuky a potravinami bohatými na šťavelany a soli kyseliny močové, vysokou mírou příjmu soli a nízký příjem tekutin, vlákniny a potravin alkalizujících moč,“ říká přednosta Urologické kliniky VFN a 1. LF UK v Praze profesor MUDr. Hanuš.

Doporučený pitný režim

  • u pacientů s ledvinovými kameny je třeba zabránit vysoké koncentraci moči, množství moči by přitom nemělo klesnout pod 2 litry za 24 hodin, při zvýšené fyzické námaze, pobytu v horku nebo průjmech je nutno příjem tekutin samozřejmě úměrně zvýšit
  • příjem tekutin musí být pravidelný tak, aby byla koncentrace moči nízká během celých 24 hodin, tedy i v noci a nad ránem
  • tekutiny je třeba střídat, dodržovat jejich pestrou skladbu – kombinovat čistou pitnou vodu, minerálky, čaj, mléko, džusy, pivo – pokud ovšem některý z uvedených nápojů není v rámci prevence další tvorby kamenů lékařem nedoporučen

Doporučený jídelníček

Základem doporučení je střídmost v jídle a pestrost ve výběru potravin. Detaily se ale liší podle toho, jaké složení ledvinové kameny mají.

Kameny ze šťavelanu vápenatého (kalciumoxalátové)

  • obecně se doporučuje snížit příjem živočišných bílkovin (tedy masa, masných výrobků, uzenin, ryb, vnitřností, ale i drůbeže)
  • je vhodné snížit příjem potravin s vysokým obsahem šťavelanů (špenátu, červené řepy, reveně, fazolí, borůvek, hroznů, pomerančů a grepů), totéž platí i o černém čaji, kakau a čokoládě, je vhodné snížit i pití černé kávy. Obezřetnosti je třeba i při podávání vyšších dávek vitaminu C, ze kterého se také šťavelany mohou tvořit
  • doporučuje se snížit příjem vápníku na 0,6–0,8 g na den, což je přibližně 0,5–0,75 litru mléka a tomu úměrné množství jiných mléčných výrobků (100 g tvrdého sýra odpovídá asi 0,5 l mléka), vápník je vhodný dodávat i v minerálkách
  • mléčné výrobky či minerálky se doporučují podávat spolu s hlavními jídly v průběhu celého dne, to znamená doporučenou dávku rozdělit do několika menších dávek (další omezení vápníku ve stravě je u většiny pacientů nevhodné, jakékoli přísnější omezení vápníku ve stravě musí být současně doprovázeno i přísnějším omezením šťavelanů a naopak)
  • vhodné jsou potraviny s vysokým obsahem vlákniny (nejlépe ke každému jídlu, nebo alespoň 1–2x denně): ovoce a zelenina, mimo těch, které nedoporučujeme z důvodu zvýšeného obsahu šťavelanů, otrubová vláknina – ovesné, pšeničné či kukuřičné vločky, celozrnný nebo otrubový chléb, celozrnnou rýži, případně jiné speciální výrobky, které obsahují zvýšené množství vlákniny
  • omezení používání soli
  • nedoporučuje se větší příjem alkalických minerálek

Kameny z kyseliny močové

  • pacienti s těmito kameny by měli omezit tyto potraviny: vnitřnosti, ryby, luštěniny, masové výtažky, tučné maso a uzeniny, čokoládu a alkoholické nápoje (zdroje tzv. purinů)
  • moč bývá často s nízkým pH, to znamená, že je kyselá, proto mají převažovat součásti stravy, které moč alkalizují (brambory, ovoce, zelenina, citrony, mléko, celozrnné výrobky)
  • protože jsou pacienti většinou s nadváhou, je vhodné dodržovat redukční dietu a snížit BMI (Body mass index – tělesná hmotnost by měla odpovídat pohlaví a výšce)
  • z nápojů jsou vhodné alkalické minerálky – pivo není vhodné ve větší míře (je kaloricky poměrně hodnotné, s obsahem alkoholu a mírně okyseluje moč)

Fosfátové konkrementy

  • je nevhodné pít alkalické nápoje, naopak je důležitý zvýšený příjem léčivých čajů, zejména při močové infekci
  • je nutné dodržovat dlouhodobou antibiotickou léčbu, pokud ji lékař nařídí

Při výskytu kamenů smíšených, popř. neznámého složení, je nutné dodržovat obecný preventivní režim s omezením živočišných bílkovin, omezit potraviny bohaté na šťavelany a také puriny.

Hlavní zásady pro pacienty s ledvinovými kameny

  • dodržovat lékařem doporučený pitný režim – množství moči by nemělo klesnout pod 2 litry za 24 hodin, omezit alkohol, bílé víno a močopudné nápoje (káva)
  • zvýšit příjem tekutin při nadměrném pocení, průjmech či zvýšené tělesné námaze, chránit se přehřátí
  • dbát na vhodné dietní návyky (specifické pro jednotlivé druhy kamenů), snížit nadváhu, udržovat si ideální váhu pro určitého jedince vyjádřenou jako body mass index (BMI)
  • pečovat o pravidelnou stolici, a to i stravou, která umožňuje dobré vyprazdňování (zelenina, ovoce, celozrnný chléb, kyselé mléko, jogurt)
  • vyhýbat se projímadlům, která mohou způsobit nadměrné ztráty tekutin a tak zvýšit koncentraci moči
  • dbát o pravidelný pohyb, ten také zajišťuje dobré vyprazdňování moči
  • užívat léky, jsou-li ordinovány, chodit na pravidelné kontroly k lékaři
  • při známkách močové infekce, kolikovitých bolestech v bedrech či zástavě močení vyhledat lékaře.
Celý seriál
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
leos
2x

Dobrý den. Po dobu 2 měsíců se mi v moči nepravidelně objevuje červeně zabarvená krupička tvrdosti solných zrnek .Také ve spermatu se jednou objevila hmota připomínající dřen z meruněk.Vyšetření ledvin ani ultrazvuk nic neukázal.Co by to mohlo být


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Alergická reakce na antibiotika

Dobrý den, prave jsem dobrala antibiotika (angina) a na obličeji a na hrudi se mi udělaly male cervene pupínky,ze kterých vyteče po zmáčknutí čirá tekutina, na akné netrpím. Může to být reakce na oslabení organismu? Můj druhý dotaz se týká mé práce-pracuji v biochemické laboratoři, kde se užívají izotopy. Mám strach, že v případě těhotenství bude ohrožen můj plod, než těhotenství zjistím a z práce odejdu. Je to tak? Děkuji

Infekce močových cest

„Infekce močových cest může probíhat od banálního, nenápadného zánětu, kterého si v podstatě ani nevšimnete, až po nebezpečné hnisání ohrožující Vaše ledviny.

Vylučovací urografie

Vylučovací urografie je rentgenové vyšetření ledvin, močovodů a močového měchýře pomocí tzv. kontrastní látky. Lze takto zjistit některé z onemocnění vývodných močových cest.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce