Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Lék nebo doplněk stravy – udělejte si v tom jasno

( SÚKL | přečteno: 12793x )

Na internetu je plno nabídek "léčivých" přípravků, které jsou ale ve skutečnosti jen doplňky stravy. Mezi těmito kategoriemi je ale velký rozdíl, který by měl každý spotřebitel znát. Pojďme si společně udělat jasno v tom, čím se od sebe liší.

shutterstock.com

Doplněk stravy

  • Kde o koncentrovaný zdroj živin nebo jiných látek, jejichž účelem je doplňovat běžnou stravu.
  • Nejsou schvalovány, výrobce či dovozce má pouze informační povinnost vůči Ministerstvu zdravotnictví ČR, kam musí před prvním uvedením na trh zaslat text české etikety doplňku stravy; před uvedením na trh není výrobce povinen ověřovat účinnost či bezpečnost doplňku stravy.
  • Užívání není vázáno na lékařský předpis, doplňky stravy jsou volně prodejné.
  • Doplňky stravy se dají sehnat v lékárnách, v běžných obchodech s potravinami, v drogériích atd. Často se doplňky stravy distribuují i formou prezentačních akcí.
  • Zákonem není nijak vymezena odborná způsobilost personálu prodejen doplňků stravy.
  • Doplňky stravy jsou často prodávány prostřednictvím Internetu, i internetový prodejce je provozovatelem potravinářského podniku.
  • Každý doplněk stravy musí být označen slovy "doplněk stravy".

Lék

  • Léčivé přípravky musí před uvedením na trh projít schvalovacím řízením (registrací), v tomto procesu se hodnotí účinnost, jakost a bezpečnost přípravku, výrobce předkládá toxikologické a farmakologické zkoušky, klinická hodnocení atd.
  • Je to látka nebo kombinace látek s léčebnými či preventivními vlastnostmi.
  • V oprávněných případech je s ohledem na látky obsažené v léku jeho užití vázáno na lékařský předpis, tzn. pacient jej získá pouze na základě doporučení lékaře.
  • Léky mohou být vydávány pouze v lékárnách, prostřednictvím jejich internetových nabídek nebo u prodejců vyhrazených léčiv.
  • Léky mohou vydávat jen osoby stanovené zákonem (farmaceuti, farmaceutičtí asistenti, prodejci vyhrazených léčiv).
  • Zásilkový prodej léků může provozovat pouze schválená "kamenná" lékárna, prostřednictvím zásilkového (internetového) prodeje lze prodávat jen léky bez lékařského předpisu.
  • Každý lék musí být označen registračním číslem SÚKL, případně Evropské lékové agentury.

Jestliže si chcete před nákupem ověřit, zda jde o legální nabídku léčivých přípravků z lékárny se schváleným a kontrolovaným provozem, postačí navštívit Informační portál pro veřejnost SÚKL. Právě tam najdete databázi všech schválených lékáren v ČR.

Další bezpečnostní pojistkou před nelegálním prodejem léčiv je certifikát SÚKL na internetových stránkách skutečných lékáren. Certifikát v podobě banneru SÚKL, je zárukou toho, že jde o lékárnu se schváleným a kontrolovaným provozem. Kliknutím na banner se lze dostat přímo k databázi lékáren.

V případě pochybností o tom, zda je výrobek registrovaným léčivým přípravkem, zde lze rychle a jednoduše vyhledávat v databázi všech registrovaných léčivých přípravků.

V případě, že se setkáte s podezřelými nabídkami léčiv po internetu, lze zaslat svůj podnět pomocí tohoto formuláře .

Máte v těchto pojmech jasno a umíte rozlišit mezi lékem a doplňkem stravy? Zapojte se do diskuse nebo nám napište na tento mail.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Klára

Doplňky stravy je jasné, že pomáhají k lepšímu životu. Například na energii atd.

Alex

Na energii si někdy taky dávám akorát ne energy drinky, ale žvýkací tablety.

Klára

No já energy drinky nepiju vůbec. A tablety neznám.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 3. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Potravní doplňky na srdeční dekompenzaci

Vážení přátelé, mám tatínka, který je po infarktech, má nemocné srdce, rovněž má plicní hypertenzi. Z tohoto důvodu moc nechodí, je stále unavený. Užívá Anopyrin,Amicloton, Vasocardin, Syntophyllin, Geriatam, Magnezium. Dále používá v případě pořeby oxygenátor. V noci nemůže moc ležet protože se mu špatně dýchá i když má postel,kde se dá zvednout hlava. Většinou sedí v úšáku. Potřebuji poradit jestli by byly vhodné pro něj nějaké vitamíny nebo potravinové doplňky na posílení srdce a plic a dále potřebuji doporučit nějaké mazání proti proleženinám. Děkuji Jana Barnová

Potraviny pro zvláštní výživu

Tento pojem je v běžné praxi člověka poměrně neznámý, většina lidí si pod ním jen stěží dovede představit reálný obsah. Velmi často se používají výrazy "potravní doplňky", praxe lékárníků používá pojem "parafarmaceutika". Ani jeden z výrazů však není úplně správný, protože přesně nevystihuje tuto kategorii výrobků...

Citronová kůra

Málokdo ví, že slupka z obyčejného citronu nebo pomeranče obsahuje cenné látky, které mohou pomoci ochránit tělo před nachlazením, zmírnit alergie nebo křečové žíly (varixy).

Potravní doplňky by měly být součástí výživy

Kromě hlavních živin, k nimž patří bílkoviny, lipidy a sacharidy, potřebuje lidský organismus k životu celou řadu biologicky aktivních látek, které označujeme jako esenciální. Některé z nich jsou součástí hlavních živin (např. mastné kyseliny a fosfolipidy jsou součástí lipidů, aminokyseliny stavebním kamenem bílkovin)...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce