Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Lékařské fórum: kompletní odpovědi lékařů

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 12170x )

Na vztah pacientů a lékařů se zeptala Ordinace.cz lékařů různých specializací po celé zemi. Nepřekvapí, že za nejdůležitější ve vztahu se svými pacienty považuje většina z nich důvěru. Ale ne výlučně. Někdo dává vedle ní na 1. místo i spolupráci, respekt, trpělivost… V odpovědích mnoha z nich najdete i důraz na to, aby se pacient cítil chtěný a důležitý.

shutterstock.com

Otázky

    1. Co je ve vztahu lékař-pacient nejdůležitější?

  1. Jakým způsobem se Vám daří překonávat stud pacientů?

Odpovídají:

MUDr. Nina Benáková, dermatologie, Praha

    1. Vzájemná důvěra, spolehlivost a vstřícnost.

  1. Se studem pacientů se prakticky nesetkávám. Snad jedině u mladých mužů při vyšetřování genitálu – když vyšetření proběhne rychle, se vstřícnou profesionální komunikací, tak ani toto nebývá problém.

MUDr. Lukáš Burda, endokrinologie, Krnov

    1. Za nejdůležitější považuji důvěru mezi lékařem a pacientem. Od ní se totiž odvíjí velmi často výsledek léčby. Pokud pacient věří svému lékaři, dodržuje i více jeho doporučení, pokud důvěru nemá, nedá se to očekávat.

  1. Snažím se všechno v klidu probrat a vysvětlit, proč to či ono děláme a najít společnou notu. Každý je jiný a každý také potřebuje jiný přístup. Snažím se být otevřený a přátelský. Snad to pomáhá, ale to musí posoudit moji pacienti.

Doc. MUDr. Vít Unzeitig, CSc., gynekologie a porodnictví, Brno

    1. Důvěra. Klientka – pacientka musí mít pocit, že jste v ordinaci jenom pro ni.

  1. Mluvením. Povídám si s nimi o všem možném – od počasí přes problémy s dopravou až po jejich zdravotní problémy – minulé i současné.

MUDr. Aleš Fibír, chirurgie, Čáslav

    1. Za nejdůležitější považuji vzájemnou důvěru, schopnost empatie ze strany lékaře a snahu lékaře vyrovnat co nejvíce informační asymetrii tak, aby byl pacient schopen se kvalifikovaně rozhodovat o svém zdraví. Jen tak nebude pacient pouhým objektem léčby, ale skutečným partnerem lékaře.

  1. Schopnost vcítit se do pocitu pacienta a respektovat jeho intimitu a také zaručit klidné a příjemné prostředí bez rušivých vlivů.

MUDr. Jana Piptová, stomatologie, Mariánské Lázně

    1. Ve vztahu pacient-lékař je pro mne nejdůležitější vzájemná důvěra.

  1. Stud pacientů se nám daří překonávat otevřeností a přátelským přístupem.

MUDr. Spyridon Gkalpakiotis, dermatologie, Praha

    1. Vzájemná důvěra a spolupráce.

  1. Úsměvem a humorem.

prim. MUDr. Lucie Valešová, oční lékařství, Praha

    1. Myslím, že je důležitá vzájemná úcta, nejen pacienta k lékaři, ale také lékaře k pacientovi. Vždy se snažím si představit, jak bych chtěla, aby lékař zacházel s mojí maminkou, a podle toho se snažím k pacientům chovat. Myslím, že tuto moji snahu pacienti vnímají velmi pozitivně.

  1. V očním lékařství je toto málokdy problém.

MUDr. Jiří Holečko, civilizační nemoci, Luže

    1. Pocit vzájemné důvěry. Vychází z vytvoření atmosféry, kdy je zřejmé, že pacientovi mohu a hlavně chci pomoci. Je to jakési fluidum, které je těžko popsatelné a přichází až s praxí. U někoho až s delší praxí, u někoho, bohužel, nikdy. Teprve potom nemocný vycítí podporu a vysvětlí své nejniternější potíže.

  1. S tím se nesetkávám, snad dříve, když jsem byl mladý. Ale to jsem se v podstatě styděl často já...

MUDr. Eva Pěkná, diabetologie, Havlíčkův Brod

    1. Pro mě osobně je od pacienta nejdůležitější pravdivost jeho slov. Pokud pacient řekne "tohle dělat nebudu", jen se obvykle zeptám na důvod. Protože tím může být strach, nedostatek informací. Pacient má právo navržené postupy léčby odmítnout. Nese za toto odmítnutí samozřejmě zodpovědnost, pokud si toho je vědom a přijímá ji, nemám problém s tím, že volí jinak, než doporučím. Trochu hůř snáším, pokud mi dospělý člověk lže, i když samozřejmě také přemýšlím, proč to dělá.

  1. Protože pracuji jako diabetolog a cukrovka je toho času nevyléčitelná, potkávám své pacienty opakovaně. Je proto čas na vzájemné poznávání, jak druhý reaguje, jak přemýšlí, jaký asi je jako osobnost. Součástí diabetologické kontroly není mnoho "choulostivých" situací - snad jen vážení a probírání jídelníčku obézních pacientů, problematika sexuálních dysfunkcí při neuropatii, vaginálních infekcí, rodinných problémů diabetiků… Pokud pacient naznačí, není problém zařídit, aby hovořil bez přítomnosti sestřičky. Jak se mi daří respektovat stud pacientů, by byla spíš otázka pro ně. I když mám pocit, že nemají problém probrat se mnou cokoli, varovné je, že velmi zřídka slyším o sexuálních dysfunkcích a pacientů s komplikacemi diabetu mám celkem hodně. Z toho soudím, že určitě je část pacientů, s nimiž se mi ten jejich stud zatím bohužel překonat nepodařilo (nebo tyto problémy léčí jinde).

MUDr. Marek Kalenda, ortopedie, Karlovy Vary

    1. Mezi pacientem a lékařem by měla panovat především důvěra a od lékaře dostatek času věnovaného pacientovi.

  1. Především rozhovorem a důkladným rozborem daného onemocnění.

MUDr. Milan Gillár, kardiologie, Liberec

    1. Pro mě stručné - důvěra a trpělivost.

  1. Věková struktura u mě je hodně nad 50 let, takže se studem už větší problém není.

MUDr. Jitka Marková, alergologie a klinická imunologie, České Budějovice

    1. Domnívám se, že důvěra, schopnost lékaře tolerovat nespolupráci pacientů a jejich snahu o vlastní kontrolu a názor. Nabízet řešení blízká jejich mentalitě. V oblasti diagnostiky je nejdůležitější zaměřit se na anamnézu. Vzájemná komunikace vnáší světlo i do případů zdánlivě bláznivých a neřešitelných. Je to náročné na čas, ale potřebuji pochopit pacientovy pohnutky. Každý dobrý lékař musí být výborným pozorovatelem - pokud touto schopností nedisponuje, hodí se spíše do laboratoře či výzkumu.

  1. Do ničeho je nenutím. Sexuální témata běhají i po komunikační hladině lékař(ka)- pacient(ka). Ze strany lékaře je nezbytné chovat se profesionálně. Nejde jen o tělesný stud. Ten lze překonat třeba tím, že pacienty nesvlékám do naha, ale jen tak, aby bylo umožněno přiměřené vyšetření. Existuje i emoční stud - tady je nejlepší nesoudit, ale snažit se pochopit a odlehčovat situaci humorem nebo životními zkušenostmi.

MUDr. Martina Novotná, gynekologie a porodnictví, Brno

    1. Důvěra, vzájemný respekt.

  1. Mám tu zkušenost, že pokud se "nestydí" lékař, nestydí se ani pacient. O všem (v mezích zákona) se snažím mluvit jako o zcela přirozených věcech.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Honza

Dobrý den, chtěl bych se zeptat ,jestli mohu užívat xanax, když beru zyprexu beru ji formou iněkce 400mg na měsíc?

Pan

Dobrý den, můj tatínek měl srdeční příhodu, přesněji řečeno měl křeč v srdci a srdce se mu zastavilo. I přes okamžitou pomoc ale srdce nechtělo naskočit a naskočilo až po 40 minutách , v nemocnici měl další křeč v srdci a byl tedy zase 40 minut oživován. Po celou dobu ho ale oživovali a srdce tedy mělo pumpovat kyslík to mozku je to tak správně , pumpuje okysličenou krev do mozku a mozek tedy dostává kyslík ??? Při následnm vyšetření se ukázalo, že můj otec bude mít Epilepsie a začali ho na to tedy léčit. Zároveň zjistili, že má otec v mozku. Ale otok v mozku pomalu ustupuje je to v pořádku ?? Zároven otok v mozku při srdeční příhodě je vždy nebo není ?? A jak může být poškozený mozek ?? Vím , že poškození může být vážné ale taky nemusí jelikož až doted lékaři nevědí jak moc je poškozený. Bohužel lékaři nevědí a nedávno jsme narazili i na doktora co byl velký pesimista a i přes to,že neví jak je mozek poškozený už mého tátu pohřbívá,, neměl by mít doktor spíše dávat naději a ne hned děsit ??

Martin Jirak

Dneska sem trochu pil a nějak mi vypadlo že sem si nechal Penize doma a když sem je pak hledal myslel sem ze sem Stratil 2 tisíce tak sem v nervech dal pěsti do dveří a dost mi natekla ruka nemůžu hnout prsty hlavme malicek je nějak mimo nemuzu ho ohnout nebo spíš narovnat ono celkově ne boli jak sní prostě pohnu a mám nateklou asi 2x víc než normálně celé zápěstí


Celkový počet příspěvků v diskusi: 14. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Lékařské fórum: Jarní únava není mýtus ani výmluva

Ani jeden z námi oslovených odborníků nad jarní únavou nemávl rukou s tím, že je to jen výmluva, kterou se někteří z nás snaží ospravedlnit vlastní lenost. Naopak, považují jarní únavu za fenomén, který tu byl od pradávna a souvisí nejen s dlouhou zimou, ale i se snahou s nástupem jara rychle všechno dohnat. Vzkazují: na nohy vás postaví vitamíny, dostatečný pitný režim, ale hlavně pobyt venku a odpočinek.

Lékařské fórum vyvrací mýty o cukrovce

Inzulín je droga, nahradí ho borůvky, ale i to, že cukrovka je nakažlivá – to jsou mýty, se kterými se můžete často potkat. Bojují s nimi dokonce i diabetologové ve svých ordinacích. Lékařské fórum potvrdilo, že mýtů je spousta, stejně jako těch, kteří jim věří.

Lékařské fórum: za opakované vaginální infekce může moc hygieny a málo trpělivosti

Jen čtyři ženy ze sta mohou prohlásit, že zatím nepoznaly vaginální infekci. Zbylých 96 % žen už s tímto problémem u gynekologa bylo, většina opakovaně. Vyplývá to nejen z toho, co uvedli gynekologové, ale také z unikátního průzkumu Ordinace.cz.

Lékařské fórum na téma chřipka: Úplné znění

V Lékařském fóru na téma chřipka odpovídali MUDr. Jiří Šoukal, lékařský ředitel Moje ambulance a.s., doc. RNDr. Lubomír Opletal, CSc., Farmaceutická fakulta UK v Hradci Králové a MUDr. Jaromil Gillár, Kardiologie a interna, Liberec, internista MUDr. Lukáš Burda a Doc. MUDr.Jan Plzák, PhD., ORL,1.LF UK,FN v Praze-Motole. Uctivě jim děkujeme za spolupráci.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce