Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Lékařské fórum: První antikoncepce v patnácti letech

( Renata Vyšínová | přečteno: 59622x )

Je pravda, že současné dívky začínají se sexem velmi brzy a většina si pro svou první dávku antikoncepce přichází velmi záhy po patnáctých narozeninách?

shutterstock.com

Antikoncepce je rozhodně lepší než nechtěné těhotenství, říkají lékaři

MUDr. Daniela Frisová, gynekologie Vlašim

1)      Ano - dívek, které začínají se sexuálním životem v 15 letech, přibývá.

2)      Rizika nastávají ve věku, kdy začínají přemýšlet o chtěné graviditě, pakliže berou kontinuálně antikoncepci déle než 10 let. Některá z děvčat nemají ještě stabilizovaný hormonální stav, takže jim ho užívání hormonální antikoncepce může rozhodit.

3)      Osobně se nepřikláním k užívání antikoncepce v této věkové skupině, i co se týče dnes  velice rozšířených infekcí Chlamydiemi, HPV apod. Samozřejmě je nutno zvážit, co je pro organismus větší zlo, zda nechtěné početí nebo hormonální antikoncepce - v tomto případě jasně zvítězí její užívání….

MUDr. Rudolf Tyll, gynekologická ambulance Písek

1)      Patnáctiletých dívek nepřibývá, jedná se více méně setrvalý stav již několik let.

2)      Pokud nemá dívka kontraindikace užívání hormonální antikoncepce předepíši bez problémů. Dle doporučených postupů by se neměla předepisovat pouze hormonální antikoncepce s nejnižší dávkou estrogenů (15 mg EE).

3)      Jedná se o zodpovědný přístup k zábraně nechtěného těhotenství. Za ideální považuji stav, kdy dívka nasadí hormonální antikoncepci před plánovaným prvním stykem, který již proběhne bez rizika nechtěné gravidity. Pokud se jedná o styk rizikový (neznámý, promiskuitní partner apod.), vždy doporučuji i kondom. 

MUDr. Evžen Bělka, Gynekologická Ordinace Jílové

1)      Nemyslím si že by patnáctiletých dívek s antikoncepcí přibývalo. I když jsou.

2)      Zaprvé zjišťuji, jestli dívka ještě roste! Jestliže ano, antikoncepci odložíme.

3)      Myslím si, že rizika užívání MODERNÍ antikoncepce i od tak útlého věku jsou malá. Nabízím tedy dívkám moderní antikoncepci. Antikoncepce je mnohem bezpečnější než eventuální interrupce.

MUDr.Petr Vošta, Gynekologická ambulance Tábor

1)      Nemám pocit, že by razantně stoupal počet dívek, které začínají sexuálně žít od 15 roků.

2)      Pokud dívka požádá o hormonální antikoncepci, pak vyhovím a nevidím žádná rizika kromě kontraindikací.

Řešíte právě toto téma se svou dcerou? Napište nám také, od kdy jste antikoncepci užívala Vy.
Své příspěvky můžete směřovat do diskuse nebo na mail [email protected].

kapitola
Diskuse k článku
lenka72

Tak to je přesné! Mám pocit, že není patnáctiletá holka, která už by neměla prášky a nesexovala. Moje dcera je jednou z nich a pokud vím, tak mezi spolužačkami to je taky dost běžné. Možná to je tím, že jsme z Prahy a ty holky tady jsou nějaké moc rychle vyspělé, ale podle osobních zkušeností to považuju spíš za normu než za výjimečný případ. Nemyslím si přitom, že by to byl vzor z rodiny, jsme s manželem už osmnáct let. Prostě jak začne ve třídě jedna, tak už to jede a předhánějí se všechny. Souhlasím s tou paní Ivanou, taky jsem měla strach, jestli jí neublíží antikoncepce v tomhle věku, ale moje gynekoložka, ke které jsem ji vzala, mě uklidnila. Doufám tedy, že jsme neudělaly nějakou chybu, ale jak říkají i páni doktoři - všechno lepší, než aby byla v šestnácti těhotná.

Olina

To samé jsem si zažila s mojí dcerou. Dnes je jí osmnáct, ale v patnácti jsme šli pro antikoncepci dva dny po narozeninách. Mezi jejími kamarádkami je takových převaha. Do dnešního dne jsem se s tím nesmířila, ale jak říká tady paní i některý z doktorů - je to lepší než těhotenství. Manžel ale nemohl vědět, že holka už potřebuje antikoncepci, asi by jí zamknul doma místo prášků.

bet
1x

Já jsem začla se sexem v 17 a půl. (To bylo ovšem ještě za totáče...) Nechala jsem si napsat ATK. Přibrala jsem po níasi 7kg. Bylo na tom "vtipné" pouze to, že jsem se začla líbit starším kategoriím, než byly mé zájmové objekty.... Řešila jsem to tím, že jsem si přes známého nechala dát "danu" která se ovšem dává až po dětech... Důvod jsem pochopila hned po zavedení. Přestože se tenkrát zaváděly jak na páse, (stály ve frontě do půli pasu svlečené baby a šup tam a další...)o pracovní pauze, já byla ráda, že jsem se doplahočila domů. Naštěstí jsem byla zrovna na neschopence. Padla jsem na postel a chtěla zemřít. Byla to šílená bolest trvající asi 3 dny v kuse. Nenapadlo mě totiž, že mi budou muset o dost roztáhnouč čípek, aby se mu tam dana vůbec vešla..... Nicméně, mělo to výhodu - během bolestí a křečí jsem během týdne zhubla minimálně o 5kg...


Celkový počet příspěvků v diskusi: 6. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Antikoncepce

Pojmem antikoncepce označujeme metody, sloužící k zábraně početí. Rozšíření antikoncepce v České republice po roce 1989 vedlo k velmi žádanému poklesu počtu umělých přerušení těhotenství. Metody antikoncepce můžeme rozdělit do několika skupin.

Menstruační cyklus

Menstruačním cyklem nazýváme pravidelné opakované krvácení z rodidel ženy, pojem menstruace pak označuje období jednotlivých krvácení.

Vhodná antikoncepce

Chci se zeptat, jaké jsou dnes antikoncepční prostředky, vhodné pro 35-letou ženu. Mám již dvě děti a otěhotnět opravdu nechci. S tělískem mám špatné zkušenosti a na podvázání vaječníků si ,myslím, nemám ještě věk. Slyšela jsem, že existují injekce, po kterých se nemenstruuje snad 3 měsíce. Erika

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce