Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Léky, které s vámi nesmí za volant

( Renata Vyšínová | přečteno: 17083x )

I obyčejné léky na utlumení kašle mohou být za volantem nebezpečné, protože spolu s kašlem utlumí i vaši pozornost. Jiné léky ve vás zase povzbudí agresivitu, další rozostří vidění. Proto se vyplatí dávat pozor na to, co spolknete před tím, než začnete řídit.

shutterstock.com
Co byste tedy měli o lécích vědět a kde potřebné informace hledat, na to jsme se zeptali Mgr. Aleše Krebse, PhD., tisového mluvčího České lékárnické komory.

„V souvislosti s řízením by si měl pacient všímat v příbalovém letáku především části „Řízení dopravních prostředků a obsluha strojů“. Vhodné je také projít část s popisem interakcí s jinými léky. Nejlepší je samozřejmě, když se ujistí přímo při výdeji léku v lékárně. Varování může najít i na obalu, ale není ve formě jasného piktogramu a není tam vždy.“

Jaké jsou nejčastější nebezpečné kombinace?

„Z obecného hlediska je potenciálně nebezpečná jakákoli kombinace léků s tlumivým efektem, ať se jedná o hypnotika, antidepresiva, anxiolytika či jiné obdobné přípravky. S tlumivým efektem je vhodné počítat právě u zmíněných léčiv, ale nejen u nich. Z hlediska útlumu je nutné počítat s tím, že se efekt jednotlivých léků minimálně sčítá, může být i vyšší než by odpovídalo prostému „součtu“ účinku jednotlivých léků. K ovlivnění ostrosti vidění může docházet např. u některých antiarytmik, antikonvulziv či anxiolytik, k určité formě sebepřeceňování a riskantního chování mohou vést léky k léčbě narkolepsie, ale také deriváty amfetaminu.“

Pro řidiče jsou ale nebezpečné i volně prodejné léky, které by za problémové nepovažovali.

„Jde například o některé léky tlumící kašel. Ty způsobují současně celkový útlum. Na jedné straně tedy po jejich užití dosáhneme žádoucího efektu útlumu suchého kašle, mohou však současně tlumit celkově. To se projeví i na zhoršení schopnosti řídit vozidlo. Klasickým příkladem problematické účinné látky je dextromethorfan.“

Kde se mohou řidiči poradit o vhodném výběru a kombinaci léků?

„S řešením jistě pacientům pomohou v každé lékárně. Pacient by měl lékárníka seznámit především se všemi léky, které užívá a pokud možno i stručně se zdravotním stavem. Může si vyžádat konzultaci i mimo prostor výdejního místa, zpravidla je v rámci možnosti lékárny takovému požadavku vyhověno, pacient má pak jistě pocit většího soukromí.“

Na jaké léky dejte pozor, pokud sedáte za volant?

  • Dextromethorfan – Paralen grip chřipka a kašel, Daleron proti chřipce a nachlazení, MedDex Vicks pastilky na suchý kašel s medem.
  • Antiarytmika – léky na léčbu srdeční arytmie.
  • Antikonvulziva - k uvolnění křečových stavů, například při epilepsii
  • Anxiolytika - tlumí úzkost, trému, strach a fóbie
  • Léky k léčbě narkolepsie, ale také deriváty amfetaminu.

Zajímáte se o to, zda jsou vámi užívané léky vhodné pro řidiče? Napište nám, s kým případně konzultujete. Vaše zkušenosti čekáme  v diskusi nebo na mail [email protected].

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Soffiee

Vasocardin a Magrilan - smí tato kombinace léků za volant?

Veronika

Dobrý den, jsem nekolik let zavisla na lecich s obsahem amfetaminu, ktere si objednavam nelegalne z internetu. Muze mi lekar tyto leky predepsat legalne na zaklade nejake psychiatricke diagnozy?


Celkový počet příspěvků v diskusi: 2. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

LDL-aferéza

LDL-aferéza je přístrojová léčebná metoda, která umožňuje selektivní odstranění cholesterolu z krve pacienta. Je v současné době nejúčinnější a přitom bezpečnou metodou léčby zvýšené koncentrace cholesterolu v krvi - hypercholesterolémie.

Po šedesátce je třeba manažera v první linii vystřídat

Rozhovor Dr. Vladimíra Finsterleho s MUDr. Janem Burianem, bývalým ředitelem FN Brno.

Závislost na hrách způsobuje obezitu, ale i problémy se srdcem

Dětí, které tráví hodiny u počítače, je stále víc. Bohužel si tím škodí psychicky i fyzicky. Lékaři varují, že pravidelné vysedávání před monitorem má vliv na vznik obezity, ale i na problémy se srdcem.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce