Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Leona: Kvůli vaginální infekci se dvakrát denně sprchuji

( Eva Vlastníková | přečteno: 29521x )

Klimakterium začalo u Leony před padesátým rokem. Objevily se u ní obvyklé potíže, zejména návaly horka a špatné nálady, ale také opakující se výtoky. Gynekolog jí předepsal hormonální substituci, nálada se jí zlepšila, ale horko ji polévá stále.

shutterstock.com

Příběh Leony komentuje MUDr. Pavel Turčan, gynekolog z olomouckého Centra MEDIOL:

Vaginální infekce a klimakterium. Je obvyklé, že se zhoršují, resp. vracejí?

V klimakteriu dochází nejdříve k prudkým výkyvům a následně téměř úplnému chybění některých ženských hormonů, zvláště estrogenů. Jelikož poševní sliznice a její kvalita je na estrogenech závislá, dochází k jejímu ztenčení a snadnější zranitelnosti. Tomuto procesu říkáme atrofizace poševní sliznice. V některých případech může vzniknout dokonce tzv. sterilní zánět sliznice, tj. bez přítomnosti infekčního agens, který nazýváme atrofická vaginitida. Může být doprovázená jak pocitem pálení a suchosti, tak i vaginální sekrecí.

Na takto poškozenou sliznici se pak různé mikroorganismy uchytí snadněji a mohou vyvolat problému, kterému by se tělo jinak ubránilo. Kvalitu sliznice lze zlepšit buď hormonální léčbou celkovou i místně aplikovanou nebo léčbou nehormonální , například přípravky s obsahem fytoestrogenů. Estrogeny, i ty přírodní, podporují růst a vrstvení poševní sliznice, její hydrataci a pomáhají zvyšovat v jejich buňkách tvorbu a zásoby polysacharidu glykogenu, který slouží jako substrát a potrava pro laktobacily, odpovědné za ochranu poševní sliznice před osídlením patogenními mikroorganismy, tedy těmi, které by mohly způsobit infekci.

Co může Leona udělat v rámci prevence výtoků?

V rámci prevence výtoků doporučuji především správnou hygienu, doplněnou o lokální či celkovou výše uvedenou léčbu. Pod správnou hygienou myslím především hygienu nadměrnou. Mnoho žen, si totiž myslí, že opakovaným mytím a výplachy pomůže svému zdraví. Opak je ale pravdou. S výplachy pravidelně vyplachují pryč i tzv. probiotické bakterie, zvláště tělu vlastní a prospěšné laktobacily, a dávají tak větší prostor pro mikroorganismy patogenní.

Sprchovat se samozřejmě může i několikrát denně, ale pochvu doporučuji umýt buď speciálním gelem či mýdlem pro intimní hygienu, nebo pro její mytí použít pouze čistou vlažnou vodu, a oplach doporučuji spíše zvenku. Na zavedení do pochvy je vhodné použít spíše některé gely či vaginální globule. Buď se používají například globule s kyselinou hyaluronovou, ale komplexnější a účinnější se jeví použít gel s obsahem prebiotik, tedy látek, které podporují růst probiotických bakterií, a fytoestrogenů, například z jetele lučního či sóji. Při neúspěchu, kdy jsou potíže závažnější, se jistě neobejdeme bez léčby hormonální, kterou ale již indikuje lékař, nejčastěji gynekolog, a léčivé přípravky k ní používané nejsou bez lékařského předpisu k dostání.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Jana
1x

Chtěla jsem se zeptat, jestli nemáte někdo zkušenosti s výrobkem Sarapis.

Eliška

Já ano, vyzkoušela jsem několik podobných a popravdě: nic moc. Ale zase nemám nijak zvláštní příznaky, jen to pocení mě někdy pěkně štve. Ale už jsem se s ním smířila.

Vladimír

Mám. Proč se ptáte?


Celkový počet příspěvků v diskusi: 3. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Ženské problémy

MUDr. David Cibula Gynekologicko-porodnická klinika VFN, 5. dubna 2001

Gynekologické vyšetření

Gynekologické vyšetření zahrnuje vyšetření zevních a vnitřních pohlavních orgánů ženy. Mezi zevní pohlavní orgány patří zevní rodidla.

Hysteroskopie

Hysteroskopie je metoda, která lékaři umožní prohlédnout děložní dutinu. V jejím průběhu vyšetření je možné provést i léčebný zákrok nebo odebrat vzorek tkáně.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce