Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Léto na Ordinaci.cz - Pitný režim

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 12115x )

Když píši tyto řádky o pitném režimu, uvědomuji si, že jsem od rána, kromě kávy, ještě nic nevypila. A to máme pozdní odpoledne.

shutterstock.com

Když píši tyto řádky o pitném režimu, uvědomuji si, že jsem od rána, kromě kávy, ještě nic nevypila. A to máme pozdní odpoledne. Samozřejmě dobře vím, že v horku je třeba pít. Mým problémem je, že nemám nikdy žízeň.

Pitná voda

Zkuste se zeptat lidí okolo sebe na doporučený denní příjem tekutiny. Že jsou to minimálně dva litry, vám odpoví bez váhání. Ale kolik toho vypili dnes? O tom budou chvilku přemýšlet, pokud se vůbec dopočítají. Často se ukáže, že pijeme méně, než si myslíme. Říkáme si, však nás žízeň donutí. Nedonutí. Je třeba na to myslet. Takže i já teď jdu příkladem a než budu pokračovat v psaní, vypiji povinně sklenici vody, nebo dvě. Jsem unavená, bolí mne hlava a bojím se kolapsu.

Oběhový kolaps je častým důvodem výjezdu záchranářů. V horku se z těla potem vylučuje mnohem více vody a současně se rozšiřují cévy. Díky menšímu objemu krve a rozšířenému krevnímu řečišti klesá krevní tlak. Zdravý člověk na to může reagovat „pouze” pocitem nevolosti. U pacientů s nemocným srdcem však může dojít k prudkému zhoršení stavu. Dalším ohroženým orgánem jsou ledviny. Chronický nedostatek tekutin končívá bolestivou kolikou způsobenou byť i malým kamenem.

Platí tedy, že pít se musí. Nejen v horku, ale každý den. Příjem tekutin stoupá s teplotou a měl by odpovídat fyzické aktivitě, kterou provozujeme. To se týká sportu i práce. Ideální je doplňovat tekutiny během dne plynule. Ženy, informace pro vás: Při dodržování pitného režimu jde i hubnutí rychleji!

Pokud jste tak jako já nespolehliví a na pití zapomínáte, postavte si před sebe na stůl celou plastovou láhev s oblíbeným nápojem. Než odejdete z práce, měla by být prázdná. Pokud se svou lahví nemůžete být celý den, nastavte si pravidelné intervaly třeba na mobilním telefonu, který vám přestávku na pití připomene. Že to není přestávka na pití alkoholu snad není nutné připomínat.

Nemoci, které se mohou zhoršit díky nedostatku tekutin

Angina pectoris
Ischemická choroba srdeční
Hypotenze
Hypertenze
Ledvinová kolika

Základem pitného režimu je voda

Voda je život Náš život je neoddělitelně spjat s vodou. Bez vody není možný život. Voda je hlavní součástí našeho těla. U novorozence tvoří téměř 80 % hmotnosti těla. U dospělého muže je tento obsah asi 60 % a u ženy přibližně 50 %. Příjem vody sestává z nápojů, vody v potravě a vody z chemických procesů probíhajících v našem těle. Výdej vody probíhá prostřednictvím moče, potu, dýchání i stolicí (zvyšuje se zejména při průjmovitých onemocněních).

Co byste měli vědět …

Nepodceňujme pitný režim
Víme kolik a co pijeme?

Zajímavosti

Pijete dost? Nejlepší je voda
Lidé s vysokým tlakem mají ve vedru dost pít
Děti nečekejte až přijde žízeň a pijte
Pivo je energeticky srovnatelné se sklenicí mléka

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce