Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Léto na Ordinaci.cz - Střevní potíže

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 21961x )

Střevní potíže se dříve nebo později stanou hlavním tématem hovoru, ať už člověk tráví dovolenou v Čechách nebo v Egyptě.

Kniha – nejlepší přítel cestovatele

 Kniha – nejlepší přítel cestovatele

Střevní potíže se dříve nebo později stanou hlavním tématem hovoru, ať už člověk tráví dovolenou pod stanem v českém kempu nebo v hotelu v Egyptě. A nemusí se jednat jen o průjem. Celá řada cestovatelů má v cizině potíže právě opačné. Naštěstí naše internetová ordinace je na tuto trochu intimní problematiku dostatečně připravena. Na několika místech vám poradíme, jak se průjmům vyhnout, jak určit jejich původ a druh, případně jak se jich zbavit. Pouze zde se ale dozvíte, proč někdy může být kniha tou nejdůležitější věcí na světě.

Čerpám z vlastní cestovatelské zkušenosti, kdy jsme se dvě ženy a dva muži, z toho dva lékárníci a tři lékáři (jedna členka výpravy měla dvě vysoké školy), vydali na vandr do exotického Maroka. Ačkoli jsme pili pouze převařenou vodu, ve které byly rozpuštěny armádní dezinfekční tablety, ovoce a zeleninu oplachovali v hypermanganu, potraviny z české konzervy konzumovali pouze tepelně upravené, myli si ruce, které jsme si s nikým nepodávali, na důvěrnější tělesný kontakt s místním obyvatelstvem ani pomysleli, přesto jsme udělali osudovou chybu. V touze po nevšedních zážitcích jsme přijali pozvání k beduínovi Muhamedovi na domácí mátový čaj.

To, co následovalo šest hodin po konzumaci čaje nemohu zcela přesně vylíčit, neboť sled událostí byl tak rychlý, že prostě nebylo možné si něco zapamatovat. Smůla byla, že jsme právě pobývali ve Vysokém Atlasu, přesně v polovině naší cesty, cca ve výšce 2 600 metrů nad mořem a jak se záhy ukázalo, i nad jakoukoli pitnou vodou. Medikamenty jsme nechali v základním táboře a pouze s lehkými batohy stoupali vzhůru. V krátkém okamžiku došlo všechno - pitná voda, čaj, léky proti horečce i aktivní uhlí. Ačkoli lékařka-farmaceutka se nám snažila namluvit, že několik tablet živočišného uhlí má adsorpční plochu tří fotbalových hřišť, bylo to málo platné. Bakterie to asi neslyšely.

Nakonec došlo i to, co má na holých pláních Vysokého Atlasu, posetých pouze malými trnitými keříčky, cenu zlata - toaletní papír. Kdo ví, kdo dal do mé poloprázdné krosny knihu, jejíž název záměrně neuvádím, aby mne její autor nežaloval. Jakkoli knihy miluji, a každý jejich oslí růžek nebo natržený přebal mne velmi bolí, tehdy jsem na nátlak ostatních obětovala její stránky. Nejprve prázdné listy ze začátku a konce svazku, pak obsah, nepopsané listy mezi jednotlivými kapitolami - no a nakonec všechno. Tvrdé desky, z pochopitelných důvodů nepoužité, odpočívají dodnes někde tam ve Vysokém Atlasu. Dnes na tuto knihu vzpomínám jako na literární dílo, které nejvíce ovlivnilo můj život. Čest jeho památce.

O čem se na dovolené nejvíce mluví

Průjem
Průjem

Každý z nás to někdy zažil. Průjmem nazýváme příliš časté vyměšování nezvykle řídké stolice. Neexistuje přesné vymezení průjmu. Co je pro někoho již průjmem, je pro jiného obvyklou normou. Za průjem označit tři a více neformovaných až vodnatě řídkých stolic za den. Více

Zácpa

Zácpa

Pod pojmem zácpa se většinou rozumí obtížné vyprazdňování tuhé stolice, které je doprovázené nepříjemnými pocity. Je to neobyčejně časté onemocnění a trpí jím asi třicet procent dospělé populace. Většinou jde o zácpu tehdy, udává-li se menší počet stolic než tři týdně. Více

Co byste měli vědět

Klíč k určování letních průjmů
Jak předcházet zácpě
Salmonelóza

Tipy na domácí péči při průjmu

Řepík lékařský
Dub letní
Lactobacillus

Tipy na domácí péči při zácpě

Bazalka pravá
Slivoň trnka
Jitrocel indický

Zajímavosti

Střevní mikroflóra v nás

Živě na Ordinaci.cz

Cestujeme bez zdravotních problémů
Nacházíte se v archivu neaktuálních článků!

Pokud hledáte aktuální informace o nemocech a jejich příznacích, chcete vědět detaily a průběh různých vyšetření, nebo se zajímáte o možnosti prevence, využijte horního menu nebo navštivte hlavní stránku Ordinace.cz.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Jak vybrat vhodnou antikoncepční pilulku

Moderní antikoncepce nabízí svým uživatelkám nejen jistotu, že neotěhotní, ale i další zdravotní přínosy.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce