Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Levné operace mohou nenávratně poškodit zrak

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 6025x )

Soukromé oční kliniky lákají pacienty na extra levné laserové zákroky. Refrakční operace očí nabízejí až za třetinové ceny oproti standardním ceníkům. Podle odborníků se však nízký rozpočet zákonitě projevuje na kvalitě poskytované péče. Zájemci o odstranění dioptrií si pak často ani neuvědomují, jaké riziko ve snaze ušetřit peníze podstupují.

shutterstock.com

S podezřele levnými nabídkami zákroků se v poslední době doslova roztrhl pytel. Lidé, kteří podlehnou tomuto lákadlu, musí mít na paměti, že levná operace očí může být počátkem nepříjemných a vleklých zdravotních komplikací,“ varuje Doc. MUDr. Šárka Pitrová CSc., FEBO, předsedkyně České oftalmologické společnosti, a dodává:
Nízká cena nepokrývá náklady na nejmodernější operační postupy provedené zkušenými lékaři a v žádném případě se nevztahuje na úhradu nákladů spojených s předoperační a pooperační péčí.“  

Čtěte také: Odborníci varují: Nenechávejte šedý zákal „dozrát“, je to nebezpečný nesmysl!

Kvalitní musí být nejen zákrok, ale i péče před ním a po něm

Přitom předoperační vyšetření je jednou z nejdůležitějších součástí celého zákroku. Opravdu kvalitní vyšetření očí před operací trvá minimálně dvě hodiny. Musí totiž odhalit i skryté oční vady, které by na výsledek operace mohly mít negativní vliv.
„Nedávno k nám přišla na konzultaci pacientka, která podstoupila na zahraniční klinice operaci s nedokonalým předoperačním vyšetřením, kdy jí nebylo provedeno takzvané vyšetření v cykloplegii, neboli rozkapání očí. Lékaři tak špatně diagnostikovali oční vadu, nyní pacientka špatně vidí na dálku i na blízko, ale odoperovanou rohovku jí už nikdo nevrátí a ponese si, pravděpodobně, doživotní následky,“
uvádí MUDr. Lucie Valešová, primářka oční kliniky DuoVize.

Čtěte také: Oční vady u dětí se často projeví až s nástupem do školy

Nízká cena nesmí být při výběru kliniky rozhodující

Ceny moderních laserových operací se v současné době pohybují mezi 20-30 tisíci korun za jedno oko. Některá zařízení však nabízejí refrakční zákrok i za třetinovou cenu. Pacient by se v takovém případě měl ujistit, že mu klinika skutečně nabízí bezpečnou metodu za použití nejmodernějších technologií, dostatečně kvalifikovaného a zkušeného operatéra a že v ceně jsou zahrnuta kromě samotného zákroku i všechna potřebná vyšetření.

Podle Doc. Pitrové je nejlepším doporučením vhodného pracoviště pozitivní zkušenost a spokojenost někoho, kdo již zákrok v daném zařízení podstoupil.
V žádném případě se člověk nesmí neorientovat při výběru pracoviště dle nejnižší ceny operace. Rozhodující je seriózní informovanost o plánované operaci a to včetně možných operačních a pooperačních komplikací. Někdy může člověka odradit i skutečnost, že ve vybraném zařízení lékař, provádějící operace, sám nosí brýle,“ říká Doc. Pitrová.

Vyšetřit a operovat v jediný den? Nesmysl!

Známkou nekvalitního přístupu může být také fakt, že operace je naplánována na stejný den, jako předoperační vyšetření. Kliniky se tváří, že pacientovi šetří čas, ale při tom jen hazardují s jeho zdravím.
„Při nezbytném rozkapání očí během předoperačního vyšetření dojde k uvolnění svalu, který drží oční čočku a s jehož pomocí oko zaostřuje. Toto vyšetření umožní odhalit i skryté oční vady. Ale rozkapané oko se vrátí do původního stavu až po 24 hodinách a teprve potom je možné laserovou operaci provést,“ vysvětluje MUDr. Valešová.

Čtěte také: Co obsahuje komplexní vyšetření zraku?

Nejde pouze o oči

Kliniky nabízející levné zákroky také obvykle nedisponují těmi nejmodernějšími přístroji.
Nové operace typu NeoSMILE 3D umožnují upravit dioptrie pomoci 3D femtosekundového laseru, který odstraní dioptrie velmi šetrným způsobem bez narušení pevnosti rohovky. Pacient se tak prakticky hned druhý den vrací do normálního života a už za týden se může například koupat. To bylo u starých metod nemyslitelné. Ale tyto špičkové zákroky rozhodně není možné provést za pár tisíc korun. Lidé by si měli uvědomit, že šetřit na vlastním zdraví se rozhodně nevyplácí. A to nejen u očí, ale prakticky u veškeré zdravotnické péče,“ uzavírá MUDr. Valešová. 

banner_ks_poradna.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Využití laseru v očním lékařství

Uplatnění laserových technologií znamenalo výrazný pokrok v mnoha oblastech medicíny, což beze zbytku platí i o oftalmologii. Pokroky v očním lékařství a medicíně vůbec jsou dlouhodobě úzce spjaty s vývojem nových přístrojů, jejichž zavedení do praxe následně umožňuje vypracování progresivních diagnostických a terapeutických postupů. Nejinak tomu bylo i s lasery, které záhy zaujaly významné místo v léčbě mnoha očních nemocí a v poslední době se uplatňují i při vyšetřování.

Odchlípení, čili amoce sítnice

Sítnici si pro zjednodušení lze představit jako tenkou blanku, která je zevnitř v celém rozsahu přiložena ke stěně očního bulbu. Na její vnitřní plochu nasedá sklivec, což je rosolovitá hmota vyplňující větší část vnitřku oka.

Šilhání

Šilhání je porucha, při které postavení očí není paralelní, ale oči se buď sbíhají k sobě nebo rozbíhají od sebe. Přesnější, ale poněkud méně srozumitelná definice říká, že při sledování určitého bodu se osy očních bulbů neprotínají v tomto bodě.

Ječné zrno

Ječné zrno je zánět mazové žlázky v očním víčku.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce