Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Lidé neví, jak mají reagovat na epileptický záchvat

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 5456x )

Lidé často nevědí, jak se chovat k epileptikovi, který má záchvat. Není například pravda, že se mu má dát něco do úst, aby si neprokousl jazyk. V takovém případě hrozí nevratné poškození zubů, zatímco jazyk se uzdraví. Novinářům to řekl primář neurologického oddělení Nemocnice Na Homolce Miroslav Kalina. V Česku žije přibližně 100.000 lidí, kteří trpí epilepsií.

Jestliže se pacient probere, je třeba se s ním dohodnout, protože zpravidla ví, jak časté jsou jeho záchvaty a jak se bude jeho zdravotní stav vyvíjet. Pokud se k vědomí neprobere a není schopen o sobě nic říci, je třeba volat záchranou službu, uvedl. Někteří epileptici prodělají pár záchvatů za život, jiní jich mají stovky. Záchvatů existuje mnoho typů. Při velkém záchvatu, kdy je epileptickou aktivitou postižena celá mozková kůra, si pacient pokouše jazyk, upadne, je ztuhlý, nedýchá, zmodrá. Postupně se objevuje chrčivé dýchání, slinění a záškuby končetinami. Na konci zůstává pacient v bezvědomí.

Alespoň jedním záchvatem za život projde pětina až desetina populace. Většinou nejde o epilepsii. Ojedinělou epizodu mohlo vyvolat například nadměrné fyzické vyčerpání či zahřátí jinak zdravého organismu.

U 20 až 30 procent pacientů odezní záchvaty samy, většinou v pubertě. Dalších 30 procent nemocných nereaguje dobře na léčbu léky, které u nich pouze snižují frekvenci záchvatů. Některé typy epilepsie lze úspěšně léčit chirurgickým zákrokem. Operace se v ČR provádí ve třech epileptologických centrech. Lékaři centra v Nemocnici na Homolce se rozhodli loni pro operaci 36 pacientů.

Pacienti s epilepsií jsou v mnoha oblastech limitováni. Musejí pravidelně užívat léky a řada léků má vedlejší účinky, i když moderní antiepileptika jich mají výrazně méně než dříve používané léky. Pacientům ztrpčují život i různá doprovodná onemocnění, nejčastěji deprese a poruchy soustředění. Epilepsii mohou provázet i mentální poruchy a poruchy jater nebo jiných orgánů. I pro lidi, kteří mají záchvaty jen občas, bývá obtížné najít práci.

Nacházíte se v archivu neaktuálních článků!

Pokud hledáte aktuální informace o nemocech a jejich příznacích, chcete vědět detaily a průběh různých vyšetření, nebo se zajímáte o možnosti prevence, využijte horního menu nebo navštivte hlavní stránku Ordinace.cz.

Související články

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Jak vybrat vhodnou antikoncepční pilulku

Moderní antikoncepce nabízí svým uživatelkám nejen jistotu, že neotěhotní, ale i další zdravotní přínosy.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce