Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Lidé s vysokým tlakem mají ve vedru dost pít

( Markéta Grosmanová | přečteno: 17202x )

Nejen kardiologové ale třeba i lékaři horské záchranné služby varují lidi s vysokým krevním tlakem.

shutterstock.com

Nejen kardiologové ale třeba i lékaři z horské záchranné služby varují lidi s vysokým krevním tlakempřed změnami tlaku a počasí, které ovlivňují zdravotní stav.

V Krušných horách letos například od května zachraňovali již tři turisty ohrožené infarktem. Rudolf Chlad, náčelník Horské služby Krušné hory proto apeluje především na lidi se srdečními problémy, aby dodržovali zásady pro prevenci vzniku náhlých příhod a nepřetěžovali fyzické zatížení organismu v době, kdy se výrazně mění počasí či tlak vzduchu. Zapomínat nemají především na užívání léků a pitný režim.

Podle Petra Niederleho, primáře Kardiologického oddělení pražské Nemocnice Na Homolce při změnách atmosférického tlaku může některým nemocným kolísat tlakkrve, a proto se takto postiženým lidem doporučuje nepobývat na slunci mezi jedenáctou a patnáctou hodinou.

Statistiky ukazují, že vysokým krevním tlakem trpí zhruba čtvrtina populace. Problém je ovšem v tom, že mnoho lidí o svém problému vůbec neví a část lidí, u nichž již byla hypertenzediagnostikována zase není správně léčena.

Vysoký krevní tlak totiž nebolí a ohlásí se až ve chvíli, kdy již způsobil těžké postižení životně důležitých funkcí. Nemocného přitom vážně ohrožuje na životě, protože kromě srdečního infarktu může způsobit také mozkovou mrtviceči ucpávání cév v periferních tepnách – například na dolních končetinách nebo v ledvinách.

Vznik vysokého krevního tlaku ovlivňuje do značné míry životospráva. Obézní lidé či ti, jenž konzumují dlouhodobě nadbytečné množství kalorií a zejména živočišných tuků, mají potíže častěji a hlavně v nižším věku. Svou roli má ale také dědičnost, jež mimo jiné ovlivňuje také to, zda dotyčný bude mít vysokou hladinu špatného cholesterolu či cukrovku. To jsou koneckonců choroby, které jsou většinou ruku v ruce s vysokým krevním tlakem.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Hypertenze (vysoký tlak)

Hypertenze, tedy vysoký krevní tlak, je nejčastějším onemocněním kardiovaskulární soustavy a ve vyšším věku postihuje skoro polovinu populace.

Hypotenze (nízký tlak)

Hypotenze, neboli nízký tlak, může být příčinou horšího prokrvení ostatních orgánů - především mozku.

Vysoký tlak - zvládnutelná hrozba

MUDr. Samuel Heller, II. interní klinika, 2. května 2002

Cévní mozkové příhody

Cévní mozkové příhody představují jedno z nejzávažnějších onemocnění mozku a jsou po infarktech myokardu a zhoubných nádorech třetí nejčastější příčinou smrti.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce