Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Líné střevo a terminální zácpa

(MUDr. Jan Martínek Ph.D. | přečteno: 47655x )

Zácpa může být způsobena překážkou v oblasti konečníku nebo líným střevem.

shutterstock.com

Líné střevo

Pokud je zácpa způsobena špatnou pohyblivostí tlustého střeva, hovoříme o "líném střevě". Tranzit potravy normálně trvá od jejího příjmu ústy až po vypuzení stolice ven přibližně 72 hodin. Pacienti s líným střevem mají tento tranzit významně prodloužený, např. i na více než dvojnásobek. Asi třetina pacientů se zácpou v ordinaci specialisty má právě líné střevo. Příčinou líného střeva je nedostatek speciálních buněk (neuronů), které jsou za jeho pohyblivost zodpovědné.

Terminální zácpa

Zbývající dvě třetiny pacientů (pomineme-li pacienty s nádory nebo jinými onemocněními) trpí tzv. terminální zácpou. Tito lidé mají obstrukci v oblasti konečníku. Stolice je tlačena ven proti odporu nebo proti překážce.

Při normální defekaci člověk zatne břišní svaly a vytlačuje stolici ven. Přitom dojde k reflexnímu uvolnění svalů pánevního dne a svěračů řiti. Díky tomu má stolice volnou cestu. Pokud se však tyto svaly paradoxně stáhnou, je stolice, obrazně řečeno, tlačena "proti zdi". Tento stav se nazývá anizmem a typicky jej vidíme u mladších žen.

Druhou formou terminální zácpy je přítomnost opravdové anatomické překážky v oblasti konečníku. Nejčastěji se jedná o kýlu – tzv. rektokélu. Rektokéla je jakási kapsa na přední stěně konečníku, kde dochází ke stagnaci stolice. Tato kapsa může být velká i několik centimetrů a bývá nezřídka vytlačována ven z těla skrze pochvu (vagínu). Někdy si pacientky s rektokélou pomáhají i prsty. Mimo rektokélu existuje i celá řada další příčin anatomické obstrukce v oblasti konečníku.

Efekt obstrukce (ať se jedná o kýlu, nebo o nepřiměřený stah svalů namísto jejich relaxace) je podobný – stolice je tlačena proti odporu a musí se vyvíjet nepřiměřená síla k vypuzení stolice. To vede při dlouhodobém neřešení problému k rozvoji nebo zhoršení uvedených anatomických defektů. Dále dochází ke vzniku nebo zhoršení hemeroidů (obdoba křečových žil v okolí konečníku). Může dojít i k natržení konečníku a vzniku velmi bolestivých trhlin řiti. Základním problémem, který pacienty s terminální zácpou trápí, je složitá a někdy i velmi úporná defekace. Nezřídka se takový pacient bojí jít na toaletu a defekaci neustále oddaluje.

U některých pacientů nalézáme kombinaci terminální zácpy a líného střeva a jejich léčba musí být komplexní.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Věra
1x

Mám prý obrácenou kličku ke konečníku/dle kolonoskopie/.Trpím bolestivou zácpou celý život a stále je to horší.dá se to operovat , ikdyž už je mě 75 let? děkuji za odpověď.

Věra
8x

Mám defekeci velmi nepříjemnou a bolestivou.Stolice přitom není tvrdá,jen tuhá až měkká.Mám pocit,že mám před konečníkem překážku,nějakou kapsu.V kapse se zdrzuje obsah poměrně dlouho a utvoří špunt,který nemohu ze sebe dostat.Je to úmorné a velmi bolestivé,kdo to nezažil,neví co to je.Je mě zle,špatně na omdlení.Zkoušela jsem nalačno teplou vodu,kompoty,rozmočené švestky,nic nepomáhá.Až se po dlouhé době špunt dostane ven,vyjde stolice měkká,někdy až průjmová,protože beru velké množství Laktulozy,která mě stojí také jako důchodkyni nemalé peníze.Nevím jak z tohoto pekla ven.Potřebuji ne stolici jít každý den,když se to nepodaří,dráždí mě to neuropatii v celém těle,píchá to při sezení bolí atd.Vydržím 2 dny,potom je to na umření.Budu trpět asi až do smrti,poradí někdo?

Libuše zilizova

Bohužel budete mám ten stejný problém i na kolonoskopii a tam mi řekli že na to žádný lék není... Jen celý život dieta a to nepřichází v úvahu Teda aspoň u mne


Celkový počet příspěvků v diskusi: 5. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Karcinom tlustého střeva

Karcinomy tlustého střeva jsou zhoubné nádory vycházející z epitelu (vnitřní výstelky) střeva.

Plynatost, meteorismus

Nahromadění plynu v trávicím traktu. Nahromadění plynu v žaludku se odborně označuje jako aerogastrie.

Zácpa

Její příčinou může být psychické vypětí, nepravidelný denní režim včetně příjmu potravy, málo pohybu, málo tekutin, špatné složení stravy...

Krev ve stolici

Kdykoli objevíte krev ve stolici, měli byste o tom povědět svému lékaři. V devadesáti procentech bude příčina banální, ale to musí určit právě lékař.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce