Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Lípa srdčitá (Tilia cordata)

(PharmDr. Hana Šindelářová | přečteno: 15173x )

Kdyby Jan Žižka pod hradem Rabí neseděl pod hruškou, ale pod lípou, nejenom že by o své druhé oko nepřišel, ale snad by se mu ještě zrak do slepého oka vrátil. Takovou má lípa pověst a...

shutterstock.com

Národní strom…

Kdyby Jan Žižka pod hradem Rabí neseděl pod hruškou, ale pod lípou, nejenom že by o své druhé oko nepřišel, ale snad by se mu ještě zrak do slepého oka vrátil. Takovou má lípa pověst a moc.

A proč lidé zvolili lípu národním stromem? Bezesporu díky kvalitě jejího dřeva, které Čechy provázelo od narození až do hrobu. Z lipového dřeva se dělal nábytek, dřeváky, hudební nástroje, kolébky i rakve. Lipové stromy byly zabydlovány spravedlivými a dobrými duchy, a proto pod jejími větvemi hledala v bouřce útočiště řada lidí ve víře, že do lípy blesk neuhodí.

Tak jako pro většinu Čechů znamená lípa národní strom, pro sběratele léčivých bylin zase zdroj suroviny pro vynikající léčivý sirup.

Léčivé účinky lípy

Lipový květ obsahuje celou řadu léčivých látek. Je to hlavně sliz, flavonoidy, třísloviny, silice a látky podobné vitamínu E. Tyto látky mají zklidňující účinky. Podporují také tvorbu potu a moči, rozpouští hleny a zklidňují dráždivý kašel. Těchto vlastností se využívá při léčbě chorob z nachlazení (chřipka, rýma, kašel, zánět průdušek, angína). Výtažky z lipového květu také regulují činnost trávicího ústrojí.

Kdy a jak lipový květ užívat?

Máte rýmu? Kašlete? Cloumá s Vámi chřipka? Nebo snad angína? A co Vaše děti, nejsou nachlazené? Pokud jste alespoň na jednu otázku odpověděli ano, pak Vám doporučuji sirup z lipového květu. Pomůže Vám vypotit se při horečkách, které účinně snižuje. Při kašli a nachlazení ztlumí Váš dráždivý kašel a pomůže s odkašláváním.

Lípu lze užívat v každém věku, je velmi vhodná i pro děti. Navíc má, na rozdíl od jiných bylinek, lahodnou chuť a proto je dětmi dobře přijímána.

A kam pro lipový květ?

Lípa kvete od května do července. Patří mezi nejvýznamnější medonosné rostliny. Včely si tuto skutečnost dobře uvědomují a tak jsou lípy v době květu včelami doslova obaleny. Celé květenství i s blanitým listem se sbírá za suchého počasí v době, kdy je asi polovina květů rozkvetlých, tedy od začátku května, nejlépe odpoledne mezi 14-16 hodinou. Asi bude však jednodušší dojít si pro ni do lékárny. Ta má určitě delší otevírací dobu. A co si tam vybrat?

Lípa srdčitá (Tilia cordata)Lipový sirup s tužebníkem a černým bezem (130 g) Herbacos-bofarma

Jedná se o bylinný sirup pro děti již od jednoho roku! Výtažky z lipového květu a černého bezu pomáhají snižovat teplotu, podporují pocení a tímto způsobem ulehčují snášet horečnaté stavy.

Tužebník navíc působí protizánětlivě. Přídavek vitamínu C navíc posiluje obranyschopnost organismu.

Vytvořeno ve spolupráci:
Lípa srdčitá (Tilia cordata)
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Echinacea

Echinacea je rostlina domácí na prériích Severní Ameriky, ale dá se vypěstovat i u nás. Odpradávna ji používaly k léčbě staré indiánské kultury a daly jí jméno sluneční klobouk...

Jitrocel kopinatý

Pro období podzimu jsou typická onemocnění horních cest dýchacích provázená kašlem, někdy i zvýšenou teplotou. I když existuje léků na kašel celá řada, mnozí z nás sáhnou po osvědčené medicíně našich babiček - jitrocelovém sirupu.

Meduňka lékařská

Meduňka rozhodně nepatří mezi byliny, které by nás vytáhly z deprese a navodily bujarou náladu, ale zapůsobí celkově uklidňujícím účinkem.

Lípa (Tilia)

Lípa je pro většinu Čechů především českým národním stromem, pro sběratele léčivých rostlin zase zdrojem suroviny pro vynikající léčivý čaj...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce