Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Logopedická péče po cévní mozkové příhodě je mnohdy nezbytná

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 6529x )

Cévní mozková příhoda je závažné onemocnění, které v mnoha případech postihuje i pacientovu řeč. Při rehabilitaci má proto v týmu odborníků nemalou úlohu logoped.

shutterstock.com

Záleží na stupni poškození řečových center, může se jednat o poruchu vnímání řeči nebo vyslovování, ale také obojí současně. Pro člověka, který nemůže vyslovit určité slovo nebo i slabiku, přestože má jasnou představu o daném slově, nebo naopak může vyslovovat, ale není schopen sestavit slovo nebo vnímat, co mu říkáme, se jedná o nesmírně traumatizující zážitek.

Čtěte také: Cévní mozková příhoda - rozpoznejte včas její příznaky

Terapie komunikačních schopností by měla v ideálním případě začít ihned po mozkové mrtvici, tedy co nejdříve v akutním stádiu. Platí zde pravidlo čím dříve – tím lépe. Vždy je ale potřeba konzultovat začátek logopedické terapie s lékařem. Je tedy na ošetřujících lékařích, zda pacienta na logopedii doporučí. Měla by být samozřejmou součástí komplexní péče o pacienty po mrtvici. Délka terapie je individuální – záleží vždy na celkovém stavu nemocného. Úspěšná bývá vždy. Ale samozřejmě zde hraje roli mnoho faktorů, kupříkladu kdy po mozkové mrtvici logopedická terapie začne, nebo jaká je součinnost logopedie s dalšími terapiemi – fyzioterapie, psychologie a podobně. Důležitá je individualita pacientů, jeho motivace a výdrž.

Jak probíhá logopedická terapie?

Logopedická terapie by měla být příjemným zážitkem. Důležitá je správná diagnostika, po té následuje individuální terapie. Neméně důležitý je citlivý přístup k nemocnému a k jeho nejbližším. Základem léčby dospělých pacientů je komunikace.

Po úvodním rozhovoru logoped naplánuje vhodný terapeutický postup s ohledem na zdravotní stav pacienta a jeho vývoj, který se v průběhu hospitalizace často mění. Jedná se o situaci, kde například u pacienta, který nemůže vyslovovat, buduje logoped znovu od počátku řeč. Učí se s ním vyslovovat slova, která pro základní potřeby v životě potřebuje, buduje slovník, a ten postupně rozšiřuje. Až nakonec se věnuje pozornost výslovnosti. Důležitý je i nácvik vnímání a porozumění. V terapii je vhodné vycházet například z profesního zaměření pacienta a koníčků, které poskytnou příjemná a motivující témata pro komunikační terapii. Po celou dobu terapie klinický logoped pacienta provází s empatií a kreativitou k možnému uzdravení.

Platí několik jednoduchých pravidel komunikace:

  • umožnit pacientovi dostatek času na odpověď, klást pouze jednu otázku, komunikovat,
  • v krátkých větách a volit vždy spíše konkrétní než abstraktní pojmy, postupovat,
  • metodou postupných kroků, nezesilovat a nezvyšovat hlas, podpořit slovní informaci i písemně.

Čtěte také: Mýty kolem mrtvice

Nezbytná je úzká spolupráce logopeda s rodinou

Úspěch logopedické péče je závislý i na pacientově rodině a nejbližších. Logoped a lékař poskytnou příbuzným informace o tom, jakému chování se vyvarovat a jak naopak s pacientem efektivně komunikovat. Nutnost domácího procvičování zadaných úkolů je naprosto nezbytnou záležitostí. Logoped zadá úkol a rodina s pacientem procvičuje například rozšiřování slovní zásoby. Vytváří komunikační deník, který se musí podle zadání stále doplňovat. Je naprosto ideální, pokud se mohou rodinní příslušníci účastnit logopedické terapie, kde je vždy klinický logoped správně instruuje. Tato cvičení jsou vždy individuálně sestavené na míru problému pacienta.

Čtěte také: Nové trendy v rehabilitaci po cévní mozkové příhodě

Spolupráce odborníků je nesmírně důležitá. Bez fyzioterapie by logopedická péče nebyla úspěšná. Součástí komplexní rehabilitace je obvykle i ergoterapie a psychologie.

Zdroj: www.fnusa.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Mozková příhoda

Několikaminutové znehybnění spojené s poruchou řečijsem měl před tím,než byl zjištěn uzávěr a .basilaris.Stalo se mi to v noci ,syn mě odvezl do nemocnice a tam jsem asi po cca 2 hodinách měl stejnou CMP.Asi za 5 dnů mi byla provedeno na angiolince vyšetření kde mi byl zjištěn výše uvedený uzávěr.Od této doby jsem do dnešního dne CMP neměl.Od r.1999(podzim) jsem chodil na vyšetření k neurologovi protože jsem míval pocity nejistoty (hlava , chůze).Ten mě poslal na sono karotid,kde mi bylo zjištěno zůžení cévy.Jestli toto vyšetření ukazovalo zůžení cévy a následně uzávěr a.basilaris,nebo zůženou karotidu na pravé straně ,to nevím .Naposledy jsem byl na sonu karotid asi v 4/2002 a bylo mi řečeno , že výsledek je stejný jako minulé vyšetření(že se to nezměnilo,je to stejné) Oxiphillin neužívám,nevím jaký postup použít(mimo přivolání sanity a to určitě v každém případě)jaké léky užít na zmírnění nebo možná zastavení nastávající CMP. Děkuji a přeji mnoho úspěchů v životě a v povolání.Velmi jste mi pomohla. Bsonek ivo

Lidé v Česku zbytečně umírají na mozkovou mrtvici

Třicet tisíc lidí ročně v Česku postihne mozková mrtvice. Avšak nejvýše jedno a půl procenta z nich se léčí správně.

Aktivní prevence vzniku aterosklerózy

Jedním z mechanizmů, vedoucích ke vzniku aterosklerózy, je nedostatek látek, odstraňujících volné radikály uvnitř cév.

Cévní mozkové příhody

Cévní mozkové příhody představují jedno z nejzávažnějších onemocnění mozku a jsou po infarktech myokardu a zhoubných nádorech třetí nejčastější příčinou smrti.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce