Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Lupénka - Psoriáza

(MUDr. Nina Benáková | přečteno: 521255x )

Lupénka postihuje zhruba 2 % populace, to znamená, že jen v Česku jí trpí přes 200.000 lidí. Trpí je v tomto případě slovem na svém místě, protože lupénka razantně zasahuje do všech oblastí života: od prosté fyzické bolesti přes psychickou újmu až po ovlivnění pracovních i partnerských vztahů. Je to další z řady autoimunitních onemocnění, které neumíme vyléčit úplně, ale včasnou a vhodnou léčbou ho lze dostat pod kontrolu.

shutterstock.com

Časté otázky

Není psoriáza nějaká alergie na léky, když se objevuje po antibiotikách při angíně?
Objevení se psoriázy při infekcích horních cest dýchacích je velmi časté. Obvykle bývá spouštěcím momentem psoriázy infekce, pro kterou se antibiotikum nasazuje, a ne samotný lék. V ojedinělých případech, pokud má pacient skutečně alergickou reakci na nějaký lék, může tato reakce zapůsobit jako provokační faktor.

Jak se liší lupy od lupénky ve vlasech?
Při jediném výskytu psoriázy pouze ve kštici se obtížně odlišuje seboroická dermatitida, lidově „lupy“. Lupénka mívá obvykle šupiny větší, pevně lpějící, úpornější.

Jak se pozná postižení nehtů lupénkou od plísně?
U lupénky bývají nehty dolíčkované, jakoby popíchané špendlíkem, mají žlutavé či hnědavé „olejové“skvrny, rohovinové bělavé nánosy pod nehty či se odlamují nebo odlučují. Při postižení nehtů bez postižení kůže je třeba zvažovat plísňová onemocnění nehtu či poruchy výživy nehtu, poranění atp. Odlišení od plísní se provádí mykologickým vyšetřením.

Postihuje psoriáza i jiné orgány než kůži?
Přímé postižení jiných struktur a orgánů lupénkou odborníci odmítají. Díky řadě podobných imunologických dějů se ale současně s lupénkou mohou objevit i jiné imunologicky zprotředkované choroby (psoriatická artropatie, Crohnova nemoc, ulcerózní kolitida, roztroušená skleróza). Řada pacientů, zejm. s těžší psoriázou, má některé z chorob metabolického syndromu (cukrovka, vysoký krevní tlak, steatohepatitida a dyslipidemie s laboratorně zvýšenýámi jaterními testy a hodnotami krevních tuků). Častěji bývá pozorována obezita, kuřáctví a alkoholismus. Tito lidé mají riziko kratší doby života v důsledku aterosklerotického onemocnění srdce a cév (infarkty, mrtvice). Proto se preventivní opatření rozhodně vyplatí (www.metabolickysyndrom-klub.cz).

Je psoriáza vyléčitelná?
Psoriáza je choroba léčitelná, tedy pomocí léků ji lze léčit - hojit již vzniklou lupénku. Jelikož však psoriáza není dosud vyléčitelná, nelze zabránit výsevu nových ložisek do budoucna, je hlavním cílem léčby dostat chorobu pod kontrolu. Což v praxi znamená dosáhnout zhojení stávajících projevů, případně jejich stabilizace.

Mají smysl u lupénky ve vlasech nějaké šampony?
Ano, léčebný šampon se obvykle používá 2 - 3 x týdně, a to pěšinkovým způsobem, podobně jako při barvení vlasů. Začíná se např. od levé strany hlavy a postupně se do vzniklých pěšinek nanáší léčivý šampon až k druhé straně. Nechá se 15 - 20 minut působit, aby se mohly uplatnit jeho léčebné účinky. Klasické medicinální šampony jsou dehtové či ichthamolové. K prostřídání jsou vhodné léčebné šampony nedehtové - jako při léčbě lupů.

Pomohlo by mi s lupénkou solárium?
Slunění sice u většiny psoriatiků pomáhá, ale to není identické se soláriem. Opalovací solária vyzařují UVA záření nízké intenzity, které je na psoriázu málo účinné. Navíc se jedná o přístroje mimo zdravotnická zařízení, kde nejsou sledované dávky záření, a mají tedy i svá rizika.

Jsou nějaké vitamíny nebo minerály vhodné při lupénce?
V zásadě ano, mají však účinky jen obecně podpůrně hojivé. Z minerálů pro vnitřní užití to jsou především hořčík, vápník, zinek. Z vitamínů jsou prospěšné, podobně jako u jaterních chorob, nikotinamid, B1, B2, B5, B6 a kyselina listová. Z potravinových doplňků to jsou rybí tuk, resp. 3- nebo 6-omega mastné kyseliny. Dále pak fosfolipidy, např. lecitin, nebo preparáty obsahující ostropestřec mariánský.

komerční sděleníZitenax_active_banner_350x250.jpg

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Barbora
8x

Dobrý den,je mi 24 let a s lupénkou se přátelím už devátým rokem.Vyskytuje se mi různě po celém těle,od kolen,lýtek,stehen, přes hýždě,břicho,záda a nejvíc dekolt, až do oblasti vlasů,uší,loktů.Používám mast Beloderm,občas koupel se solí z Mrtvého moře,ale nejvíc mě v poslední době pomohlo solárium.Moje puntíky už mě ale netrápí tolik,jako to,že během posledních 4 let se mi dala lupénka i do nehtů.Většina nehtů se mi deformuje,přes léto se stav zhoršuje a s každým rokem se obávám,že o ně příjdu ůplně,o nehtech na nohou ani nemluvě.Prosím tedy o radu,třeba konkrétní název přípravku či léku,který mohu zkusit aplikovat.Flíčky zamaskuju,ale nehty už pod tričko neschovám a to mě nejvíc trápí.Děkuji,Barbora

Honza
4x

Příspěvek byl odstraněn administrátorem diskuse z důvodu porušení Pravidel diskuse Ordinace.cz.

Miroslav
1x

Vaše e mailová adresa nefunguje


Celkový počet příspěvků v diskusi: 339. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Kožní nemoci
Partner rubriky Kožní nemoci

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 59 lidí

Mohlo by vás zajímat

Lupénka

Lupénka, latinsky psoriasis, je chronické zánětlivé kožní onemocnění, postihující cca 2-3% středoevropské populace.

Lupy - nemoc či kosmetický problém?

Pod pojmem lupy rozumíme drobné, vleklé, více či méně výrazné šupinatění pokožky hlavy, provázené zvýšeným vylučováním tužšího kožního mazu.

Rosacea (růžovka)

Projevuje se zpočátku prchavým, později trvalým zčervenáním s rozšířenými žilkami, dále pupínky až hnisavými puchýřky. V poslední fázi dochází ke zbytnění podkožní tkáně nosu ...

Akné

Akné není jen problémem puberťáků.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce