Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Lupénka působí šrámy na kůži, ale i na duši

(MUDr. Mgr. Ph.D Marek Pérez | přečteno: 45966x )

Nemocní s lupénkou se často cítí vyčlenění ze společnosti, mají pocit, že se jich ostatní štítí. Proto si připadají osamělí, mají deprese a až deset procent z nich se přiznává k tomu, že někdy pomýšlelo na sebevraždu. Skoro polovina z nemocných uvedlo, že kvůli nemoci trpí úzkostí, depresemi a jsou podráždění. Na všechny tyto emoce ale právě lupénka reaguje a stav pacientů se může zhoršit.

shutterstock.com

Pokud se nemoc jednou objeví, je pro svou neestetičnost a chronickou, „číhající“ povahu trvalým zdrojem psychické zátěže. Pacienti buď trpí akutní formou lupénky, nebo se během remise bojí chvíle, kdy se choroba opět vrátí – k velkým obavám z návratu příznaků uvádí až 88 % nemocných.

Psychologické problémy plynoucí z nemoci jsou natolik významné, že je okolí pacienta označuje mnohdy za větší problém, než nemoc samotná. Nemocní mají strach z toho, že je okolí odmítne, mají nízké sebevědomí, jsou depresivní a úzkostliví a v neposlední řadě se to odráží i na jejich sexuálním životě. Není tedy divu, že se u mnohých objeví i myšlenky na sebevraždu.

Výsledkem neustálého strachu může být to, že se nemocní upnou na lékařská doporučení, snaží se je nejen dodržovat, ale až chorobně přehánět, nebo stále dokola a úporně opakují léčebné postupy. Mohou si z toho udělat jediný životní program, který je oddělí od běžného života. Stanou se z nich samotáři - vztahovační, vzdorovití a někdy až agresivní.  

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece
Neumim zobrazi vpravo jansencilag

Mohlo by vás zajímat

Lupénka

Chtěla bych vědět, zda existuje homeopatický lék na lupénku. Hana

Lupénka

Lupénka, latinsky psoriasis, je chronické zánětlivé kožní onemocnění, postihující cca 2-3% středoevropské populace.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce