Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Lymská borelióza

(MUDr. Jiří Hančil | přečteno: 188830x )

Nejnápadnější postižení u lymské boreilózy (též lymeská borrelióza) je na kůži a právě to je možné v historických pramenech vypátrat v Evropě.

shutterstock.com

Časté otázky

Již delší dobu jsem unavená, večer mě bolívá hlava a záda.Můj lékař si se mnou již neví rady tak mě nabral krev na boreliozu. Ta byla pozitivní. Mám boreliozu!, co mám dělat?
Když si s vámi váš lékař již neví rady, patrně na Vás nenašel žádný lékařský nález. Samotná únava, bolesti kloubů bez známek zánětu, přechodné bolesti hlavy a zad do obrazu borreliozy nepatří. V krvi máte pouze anamnestické protilátky. To znamená, že jste v minulosti borreliozu prodělala, Vaše tělo se s ní vypořádalo samo nebo s pomocí antibiotik, které jste užívala na něco jiného. V současné době borreliozu s největší pravděpodobností nemáte.

Když mě ale ty protilátky trápí a znepokojují, nedáte mi přece jenom radši antibiotika pro jistotu?
Antibiotiky pozitivní protilátky neovlivním. Anamnestické protilátky můžete mít celý život a rozhodně to neznamená, že jste celý život nemocná. Je to stejné jako u dětských nemocí. Když jste v mládí prodělala například příušnice, již je po druhé nedostanete, protože máte po celý život pozitivní protilátky. Přece byste po mě nechtěla abych vás doživotně léčil na příušnice.

Před týdnem jsem měl klíště. Potom je objevil flek na kůži.Náš pan doktor se na to podíval a hned mi dal antibiotika ani mi neodebral žádnou krev. Jednal správně?
Ano, myslím si, že jednal správně. Nález na Vaší kůži byl patrně typický na první pohled. V tomto stadiu onemocnění nemusíte ještě mít protilátky proti lymeské borrelioze vytvořené. Jistě Vás ale pozval na odběr krve za tři až šest týdnů.

Mám velkého psa a malé dítě. Pes nosí domů klíšťata, která z něj občas sama odpadnou na podlahu. Nemůže se dítě infikovat boreliozou, když rozšlápne klíště bosou nohou?
Na tisíc procent se to vyloučit nedá, ale na sto procent určitě. Pravděpodobnost infekce je asi tak velká, jako že se na malého zřítí Váš dům při zemětřesení.

Jsem těhotná a mám lymskou boreliozu. Moc se bojím o miminko. Co mám dělat?
Nebojte se, žádné hrůzy se nedějí. Lymská borelioza Vašemu miminku neublíží. Důvěřujte svému lékaři. Dostanete účinná a šetrná antibiotika a všechno bude v pořádku.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Jiří Antonín Votýpka
1x

Velmi dobrý článek pana doktrora, který se zabývá léta borreliózou. Musím však upřesnit, že v Severní Americe způsobuje lymeskou borreliózu genomospeciés spirochéta Borrelia burgdorferi sensu stricto, původní americký druh zdá se být více pathogenní než v Evropě se vyskytující dvě genomospeciés Borrelia afzelii a Borrelia garinii, a nejnověji i nové genospeciés ale i další v mizivém množství. Dokonce i Asie má vlastní původní genomospeciés. Bylo tomu tak již v dávnověku, dnešní doba pomocí zvýšené migracie urychluje mísení druhů. Spirochétu Borrelia burgdorferi objevil Dr.Willi Burgdorfer, švýcarskoamerický vědec zabývající se ricketsiemi. Rodový název Borrelia je po francouzském mikrobiologovi Dr.Borrelovi, který zemřel daleko dříve než byl původce lymeské borreliózy objeven.

Radmila
7x

Mám diagnostikivanou chronickou boreliozu. Od začátku se projevovala mravenčením a brněním na různých částech těla. Brala jsem několik antibiotik, brali mi lumbální punkci- neuroborelioza a RS negativní. Dodnes mě ale někdy mírně mravenčí prsty na rukou nebo na nohou. Může to znamenat, že se borelioza antibiotiky nepřeléčila?

Vanda
13x

Ona se přeléčila, ale nevyléčila,. Ale to české doktory nezajímá. Vyrábějí chroniky jak na běžícím páse, díky opakovaným bakteriostatickým dávkám podporují rezistenci na atb. Dávka 200 doxycyclinu spirochetu nezabije. Léčím se v zahraničí. Dostávám 2x takové dávky a ještě trojkombinace nejen atb. Tady lymeskou boreliozu nikdo léčit neumí. Nejen léčit, ale i diagnostikovat. A to chtějí páni doktoři zvyšovat platy. Tento článek ukazuje úroveň informovanosti doktorů o této nemoci. Můj zahraniční lékař je na trošku jiné vědomostní úrovni :-) Je to síla, takhle oblbovat lidi. Jednou z toho bude velký průser.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 19. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 59 lidí

Mohlo by vás zajímat

Příznaky lymeské boreliózy

V časném stadiu onemocnění je typickým příznakem pomalu se šířící červená skvrna, zvaná erythema migrans.

Lymská borelióza

Nejnápadnější postižení u lymské boreilózy (též lymeská borrelióza) je na kůži a právě to je možné v historických pramenech vypátrat v Evropě.

Lymeská borelióza

Lymeská borelióza je bakteriální onemocnění vyvolané spirochétou Borrelia burgdorferi, které se přenáší převážně klíštětem obecným. Onemocnění bylo původně rozpoznáno v městečku Old Lyme ve státě Connecticut (USA), kde byl zaznamenán neobvykle vysoký výskyt onemocnění kloubů u dětí.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce