Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Lze oddálit vznik zubního kazu?

(Prof. MUDr. Zdeněk Broukal CSc. | přečteno: 11637x )

Maminka i ostatní členové rodiny, by si měli účinně čistit zuby.

shutterstock.com
Maminka a ostatní členové rodiny, kteří se starají o výživu a hygienu dítěte, by si měli pravidelně a účinně čistit zuby. Tím si množství "svých" kariogenních mikroorganismů ve slinách značně sníží.

Dále je důležité se promyšleně vyhýbat všemu, co by umožnilo přenos slin do úst dítěte. Při podávání výživy dítěti z láhve se nikdy správná teplota nezkouší tím, že by se trochu upilo přes dudlík. Jakmile už přijde na řadu lžička, nesmí se používat systémem "jednou maminka, jednou tatínek a jednou Adélka…“ a totéž platí o hrnečku. O tom, že by dítě nemělo usínat u prsu nebo dokonce u kojenecké láhve se slazeným nápojem, už jsme mluvili.

Když už dítěti mateřské mléko jako zdroj tekutin nestačí, je správné, zejména na noc, dávat dítěti pít neslazený dětský čaj a pokud možno ho nezvykat na sladké. Je třeba dávat pozor i při hrách. Dítě by nemělo sahat prsty dospělým do úst, protože určitě si bude sahat i do své pusinky. Dospělí by také neměli ze stejného důvodu "omývat" zašpiněné dětské prstíčky ve svých ústech, o dudlíku ani nemluvě. Divíte se, proč tyto detaily tak zdůrazňuji? Jednoduše proto, že tyto zlozvyky, které infektu dětských úst kariogenními mikroorganismy napomáhají, jsou v mnoha rodinách intenzivně zakotveny. Přitom protiifekcní chování v péči o dítě není chováním chirurgova týmu vůči pacientovi na operačním sále a radost matky a dítěte z podávání výživy a láskyplných her nikterak neutrpí omezením výše uvedených zlozvyků.

Velice nebezpečným zlozvykem je namáčet dudlík do něčeho sladkého, např. do medu, zavařeniny a podobně. Maminky to obvykle zapírají, ale setkáme-li se u 2 – 3letého dítěte s rozsáhlou devastací mléčného chrupu zubním kazem, obvykle ten zlozvyk nakonec přiznají.

Často se objevuje otázka, kdy začít u dítěte s čistěním zubů. Názory odborníku se různí, ale shoda je v tom, že >po prvním roce života dítěte už by se měly jeho zoubky čistit pravidelně, alespoň jednou denně. Na trhu jsou i čisticí pomůcky pro první prořezané zoubky. Jsou to jednak tzv. prstáčky, gumové návleky na prst s naznačenými štětinkami, kterými maminka může "ošmidlat" první zoubky.

Mladším batolatům je možné svěřit tzv. kousáčky, malé kartáčky, které mají měkké štětinky na obě strany. Dítě, které si rádo vkládá do pusinky rozličné předměty, se naučí do kousáčku kousat. To je samozřejmě jen hra na čistění zoubku, ale dítě si snáze zvykne na opravdové čistění, které pak provádí maminka. Sortiment dětských zubních kartáčku i zubních past pro děti je dostatečný. Zubní lékař nebo dentální hygienistka nejlépe poradí, co si opatřit. Startovní zubní pasty pro malé děti by měly obsahovat méně fluoridu a neměly by obsahovat ani výrazné, ale ani ovocné chuťové ingredience. Ty první by dítě mohly dráždit a znepříjemňovat čistění, ty druhé by je mohly svádět k polykání pasty, což je také nevhodné.

Do dvou až tří let dítěte by se měly zubní pastou vždy jen "umazat" konce štětinek, teprve ve třech letech se může dát na kartáček množství pasty velikosti hrášku. Do tří let by se měly dětem čistit zoubky pravidelně alespoň jednou denně, nejlépe při večerním koupání. Pak ale už nic sladkého před spaním.

Chcete mít jistotu, že se ve vašich ústech nevyskytují bakterie zubního kazu? Požádejte lékaře o provedení mikrobilologického testu.

Inzerce
Zitenax_banner_500x150.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Péče o miminko
Partner rubriky Péče o miminko

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Pleny

Nedá mi to, abych nerozšířila článek o zadečku statí o plenkách. Dovolte mi tedy, abych vás seznámila s výsledky svého soukromého průzkumu na téma "Látková nebo papírová?".

Maminky, kojte nejen kvůli miminku, ale i kvůli sobě!

Mateřské mléko je ideální stravou pro miminko, kojení je ale prospěšné i pro maminku. Oběma přináší okamžité i dlouhodobé zdravotní výhody a posiluje jejich vzájemný vztah.

První úsměv

Novorozenec přinesený z porodnice je krásný, avšak bez ducha. Neumí ještě ovládat mimické svaly. S nezúčastněným výrazem ve tváři spí, jí a pláče, občas vytvoří různé grimasy.

Průjmová onemocnění v dětském věku

S blížícím se obdobím prázdnin a dovolených je vhodné se zmínit o možném riziku střevních infekcí. Frekvence těchto onemocnění zažívacího traktu je stále dosti vysoká a právě v letních měsících obvykle významně vzrůstá.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce