Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Má pacient nárok na proplacení cestovních nákladů?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 3742x )

Jezdím na nutné kontroly a vyšetření na specializované pracoviště do Prahy. Mám nárok na proplacení cestovních nákladů?

Otázky a odpovědi
shutterstock.com

ODPOVĚĎ:

Zdravotní pojišťovna hradí za zákonem stanovených podmínek přepravu pojištěnců vozidly zdravotnické dopravní služby (zdravotní transport), případně náhradu cestovních nákladů u přepravy soukromým vozidlem. Proplácení cestovních náhrad za cesty běžným způsobem (hromadnou dopravou) není možné, a to již řadu let.

Čtěte také: Máte nárok na ošetření u jiného než registrujícího lékaře?

Zdravotní transport do smluvního zdravotnického zařízení, z něj do místa trvalého nebo přechodného pobytu nebo do ústavu sociální péče, mezi zdravotnickými zařízeními a v rámci zařízení je hrazen v případě, že zdravotní stav pojištěnce podle vyjádření ošetřujícího lékaře, který tuto přepravu indikuje, neumožňuje přepravu běžným způsobem bez použití zdravotnické dopravní služby. Lékař pak vystaví pacientovi Příkaz ke zdravotnímu transportu.

Pacient, který má ze zdravotních důvodů nárok na hrazenou přepravu, se může rozhodnout cestovat soukromým vozidlem místo sanitkou a má nárok na náhradu cestovních nákladů, pokud ošetřující lékař takovou dopravu předem schválí a vystaví mu tiskopis Vyúčtování náhrady cestovních nákladů soukromým vozidlem. Zdůrazňujeme ale, že vozidlo musí řídit jiná osoba než pacient. Tento požadavek koresponduje s tím, že jde o pacienta, jehož aktuální zdravotní stav neumožňuje přepravu běžným způsobem, a takový zdravotní stav samozřejmě ani neumožňuje řídit vozidlo.

Čtěte také: Má praktický lékař povinnost vykonávat návštěvní službu?

Jestliže zdravotní stav pacienta nevyžaduje přepravu do nebo ze zdravotnického zařízení za použití zdravotnické dopravní služby, nevzniká ani nárok na hrazení cestovních nákladů. Větší vzdálenost ani špatná dopravní dostupnost na věci nic nemění.

Vystavený tiskopis Vyúčtování náhrady cestovních nákladů soukromým vozidlem se vztahuje na cestu tam i zpět, případně i na opakované cesty k jednomu poskytovateli zdravotních služeb (max. 10 jízd). Vždy musí být vyplněna kolonka „Důvod k transportu“, přičemž je nutné uvést zdravotní zdůvodnění pro úhradu přepravy (vyjádření typu „vyšetření“ apod. nelze považovat za zdůvodnění). K potvrzení o absolvovaném vyšetření slouží druhá strana dokladu. Kdyby cílový poskytovatel zdravotních služeb z jakéhokoliv důvodu návštěvu pacienta nepotvrdil, nárok na proplacení cestovních nákladů zaniká.

Čtěte také: Kdy máme nárok na dopravu k lékaři sanitkou?

Proplácí se pouze počet ujetých kilometrů za nejkratší cestu z místa výjezdu do místa určení, a to vždy jen jízdy s pacientem. Výše úhrady je stanovena v souladu s cenovým předpisem Ministerstva zdravotnictví ve výši 6,10 Kč za 1 km (pro jízdy uskutečněné od 1. 1. 2019 do 31. 12. 2019).

Zdroj: www.vzp.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

První gynekologická prohlídka - co vás čeká?

Každá dívka by měla první gynekologické vyšetření absolvovat ještě před zahájením sexuálního života, a to i když nemá žádné problémy.

Příběh Olgy: Omdlela na dovolené v Řecku – mohla za to vzácná nemoc

Lékaři Olze odhalili vzácnou a někdy velmi závažnou nemoc kosterních svalů – myozitidu

Výlet do Telče

Výlet do Telče.... Zuzana Lamačová

Pandemie negativně ovlivnila duševní zdraví. Pojišťovny přispívají na psychology

V obtížné covidové době stoupl výskyt duševních onemocnění, a rychlé rozpoznání a řešení těchto obtíží je zásadním krokem pro prevenci. I proto se rozhodly některé tuzemské zdravotní pojišťovny nabídnout klientům příspěvky na psychoterapie.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce