Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Magda: Artróza mě trápí už léta, ale trpět bolestí nechci

( Redakce | přečteno: 15414x )

Bolest kloubů trápí podle statistik skoro osmdesát procent lidí nad padesát let. Příčinou bývá většinou artróza, která postihuje velké, ale i malé klouby. Své o tom ví i Magda, která vyzkoušela snad všechny dostupné přípravky proti bolesti kloubů.

shutterstock.com

„Poprvé jsem si na bolest kloubů na rukou a v rameni začala stěžovat někdy kolem padesátky. Ráno mi chvíli trvalo, než jsem ruku rozhýbala – po tu dobu jsem měla prsty jakoby oteklé a nemotorné. Tenkrát jsem šla poprvé k lékaři, který konstatoval, že mám artrózu. Když jsem se ptala, kde jsem k ní přišla, tak mi řekl, že to je naprosto normální civilizační choroba, důsledek příliš bohaté stravy a chudého pohybu. Uvědomila jsem si také, že moje maminka trpěla také na bolest kloubů – ona měla postižená kolena, takže svou roli hrála i dědičnost. U mne to bylo navíc i prací, při které jsem celý život zatěžovala víc právě pravou ruku,“ vypráví Magda o začátku své léčby.

 Příčiny vzniku artrózy popisuje i ortoped, MUDr. Daniel Bělík z Centra zdravotnického zabezpečení sportovní reprezentace v Praze-Střešovicích: „Jednou z hlavních příčin bývá obezita, důležité jsou i nevhodné sportovní aktivity, těžké úrazy či vrozené vady pohybového aparátu. Mladší nemocní už dnes nejsou žádnou výjimkou. Po ukončení růstu se postupně chrupavky opotřebovávají. Tento stav zprvu pacient nepozoruje, později se však projevuje bolestí, která v pokročilejších stadiích může být téměř nesnesitelná a může vést až k těžké invaliditě.“

 I Magda měla strach z toho, že nemoc bude postupovat a ruka bude stále nešikovnější. „Moje problémy se vždy zhoršovaly večer, ale i když se měnilo počasí nebo když jsem něco těžšího zvedla. Také jsem cítila, že jsou klouby hůř pohyblivé. Dělala jsem proto všechno, co mi doktor doporučil. Jasně mi ale řekl, že to je hlavně boj o zpomalení jejího postupu, než o naprosté vyléčení. Mně v tu chvíli ale stačilo ujištění, že mne to bude méně bolet a na ruku se budu moci lépe spolehnout. Takhle byl problém se ráno učesat, obléknout se do rukávu nebo třeba pověsit prádlo,“ vypráví Magda.

Lékař jí jako léčbu nabídl léky na snížení bolesti, kloubní výživu a fyzioterapii – ovšem s tím, že pokud to nepomůže, pak je operace nevyhnutelná. „Na jeho doporučení jsem pravidelně jedla preparáty na výživu kloubů, cvičila, chodila na masáže. A právě při čekání na jednu masáž jsem se dala do řeči s paní, která měla velmi podobné problémy, ovšem byla na tom o mnoho lépe. Měla totiž za sebou léčbu za pomoci teplých obkladů, laserem a potom i světlem. Ukázalo se, že právě jejich působení na bolest zabralo snad i lépe, než léky - takže jsem se také rozhodla vyzkoušet je. Zatím nemám zcela vyhráno, ale zlepšení cítím. Na moji ruku dobře zabírá teplo a laser – vždy cítím úlevu, bolest i pocit napětí díky nim mizí,“ říká.

Čtěte také:Úleva od bolestí svalů,šlach a kloubů

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Co je to dna?

V důsledku zvýšených hladin kyseliny močové, což je přirozený produkt látkové přeměny tzv. purinů (látek vyskytujících se v buněčných jádrech), dochází k ukládání solí...

Úponové bolesti

Manžel trpí bolestmi dol.končetin z důvodu tzv.ostruh na patách.Prodělal elektroléčby,obstřiky,leasery a úleva se nedostavila ani po ozáření cobaltem.Je ještě nějaká možnost,která by pomohla od bolesti?Manžel trpí i bolesmi lokte(tenisový).Má to nějakou spojitost?Děkuji předem.Ludmila.

Revmatismus

Revmatické obtíže patří k velmi častým zdravotním problémům. Tvoří cca 20 % příčin všech návštěv pacientů u praktických lékařů. O co se vlastně jedná?

Osteoartróza - osteoarthritis

Jde o chronické, degenerativní, kloubní onemocnění, jehož incidence je vyšší s přibývajícím věkem. Postihuje zvláště kyčle, kolena, klouby mezi obratli a rukou

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce