Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Máta

(Mgr. Daniel Jun | přečteno: 20088x )

Mátu zná asi každý pro její příjemnou mentolovou vůni a chuť. V našich oblastech je doloženo používání máty už od dob středověku, důkazy o jejím využívání pocházejí z Egypta.

Máta peprná

S vůní a chutí mentolu

Mátu zná asi každý pro její příjemnou mentolovou vůni a chuť. V našich oblastech je doloženo používání máty už od dob středověku, nejstarší důkazy o jejím využívání pocházejí z Egypta. Snad nejznámějším druhem máty je máta peprná (Menta piperita) z čeledi Hluchavkovitých. Je jednou z nejvyužívanějších léčivých rostlin.

Na co se požívá?

Máta se tradičně používá na podporu chuti k jídlu a trávení. Zvyšuje tvorbu a vylučování žluči. Působí proti křečím v trávicím traktu a usnadňuje odchod větrů. Využívá se při nachlazení. Silice se přidává do různých mastí, např. protirevmatických. Jako inhalace je vhodná u chorob dýchacích cest.

Něco o mátách…

V oblastech mimo tropy se v Eurasii nachází asi 15 druhů máty. Jsou to vytrvalé byliny s plazivými oddenky. Snadno se mezi sebou kříží. Obvykle netvoří semena a rozmnožují se pouze vegetativně. Máta peprná je křížence u nás rostoucí máty vodní a máty klasnaté. Bývá vysoká 40 – 80 centimetrů, má přímou lodyhu, kopinaté listy a růžové až světle fialové květy. Mátu sbíráme těsně před rozkvětem (květen-září), trhají se buď jen lístky nebo celá nať.

Z hlediska účinku je nejvýznamnější složkou silice. Hlavní obsaženou látkou je mentol.

Kdy mám užívat mátu?

Máta je vhodná při výskytu trávicích obtíží, křečí v trávicím traktu, při nadýmání a plynatosti. Hodí se pro zvýšení chuti k jídlu. Při nachlazení povzbudí dýchání.

Možná rizika užívání

Při běžném užívání u dospělého nepředstavuje žádné riziko. Máta ani její silice se nesmí podávat malým dětem. Může u nich vyvolat dušnost a ohrozit tak jejich život. Při kojení máta někdy snižuje produkci mléka. Při žlučníkových potížích je třeba užívání konzultovat s lékařem. U některých osob může vyvolat alergickou reakci.

Použití

Máta se nejčastěji používá ve formě nálevu. Na šálek použijeme čajovou lžičku listů nebo dvojnásobek nati. Zalijeme vřící vodou, luhujeme 15 minut. Nálev lze pít 2–3 krát denně.

Špatné trávení, nadýmání, křeče v břiše – máta svými protikřečovými (spasmolytickými) účinky a zvýšením vylučování žluči může přinést úlevu.

Nachlazení – protizánětlivé účinky a podpora dýchání jsou vhodným doplňkem léčby nachlazení léky. Vhodné je použití i jako inhalace.

Revmatismus – svým chladivým a znecitlivujícím účinkem přinese silice z máty ve formě krému, masti nebo gelu úlevu.

Foto: http://botanika.wendys.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Potravní doplňky na srdeční dekompenzaci

Vážení přátelé, mám tatínka, který je po infarktech, má nemocné srdce, rovněž má plicní hypertenzi. Z tohoto důvodu moc nechodí, je stále unavený. Užívá Anopyrin,Amicloton, Vasocardin, Syntophyllin, Geriatam, Magnezium. Dále používá v případě pořeby oxygenátor. V noci nemůže moc ležet protože se mu špatně dýchá i když má postel,kde se dá zvednout hlava. Většinou sedí v úšáku. Potřebuji poradit jestli by byly vhodné pro něj nějaké vitamíny nebo potravinové doplňky na posílení srdce a plic a dále potřebuji doporučit nějaké mazání proti proleženinám. Děkuji Jana Barnová

Potraviny pro zvláštní výživu

Tento pojem je v běžné praxi člověka poměrně neznámý, většina lidí si pod ním jen stěží dovede představit reálný obsah. Velmi často se používají výrazy "potravní doplňky", praxe lékárníků používá pojem "parafarmaceutika". Ani jeden z výrazů však není úplně správný, protože přesně nevystihuje tuto kategorii výrobků...

Jaký smysl mají potravní doplňky

V Lekarne.cz každý týden nacházíte nový článek o potravních doplňcích respektive látkách v nich obsažených. Z našich obecných článků zaznělo, že potravní doplňky nejsou léky...

Potravní doplňky by měly být součástí výživy

Kromě hlavních živin, k nimž patří bílkoviny, lipidy a sacharidy, potřebuje lidský organismus k životu celou řadu biologicky aktivních látek, které označujeme jako esenciální. Některé z nich jsou součástí hlavních živin (např. mastné kyseliny a fosfolipidy jsou součástí lipidů, aminokyseliny stavebním kamenem bílkovin)...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce