Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Máte hubnout právě vy?

(PhDr. Iva Málková | přečteno: 8084x )

Česká republika patří ve výskytu obezity na přední místo v Evropě. Lidé se snaží hubnout především pod dojmem zdravotních rizik s obezitou spojených. Nezanedbatelný je však i nadměrný psychický tlak společnosti, která povýšila štíhlost na ideál. Právě tento tlak nutí k hubnutí i ty, kteří to nepotřebují, a tím jim škodí jak na zdraví tak i na duši.

Česká republika patří ve výskytu obezity na přední místo v Evropě. Lidé se snaží hubnout především pod dojmem zdravotních rizik s obezitou spojených. Nezanedbatelný je však i nadměrný psychický tlak společnosti, která povýšila štíhlost na ideál. Právě tento tlak nutí k hubnutí i ty, kteří to nepotřebují, a tím jim škodí jak na zdraví tak i na duši.

Kdo by měl tedy vlastně hubnout?

Obezita je nadměrné ukládání tuků, obvykle spojené s vzestupem váhy nad tzv. váhu normální, která je podle lékařských, statisticky ověřených zkušeností vzhledem ke stavbě kostry a svaloviny a k charakteru práce nejvhodnější pro jedince určitého věku a pohlaví. Průměrný obsah tukové tkáně v těle představuje u mužů 10 až 25 % a u žen 18 až 30 %. U obézních mužů přesahuje tuk 25 % a u žen 30 % tělesné váhy. Množství tuku se měří obtížně.

Nejčastěji se určuje množství podkožního tuku měřením kožních řas kaliperem na více místech těla a ze zjištěných hodnot pak lze spočítat podíl tukové tkáně na celkové tělesné váze. Existuje i řada modernějších metod, např. měření tuku pomocí přístroje Bodystat, který na základě různé elektrické vodivosti jednotlivých složek těla určí procento tuku v těle, a na základě zjištěných údajů počítačový program doporučí vhodnou úpravu stravovacích a pohybových návyků.

Vzhledem k tomu, že tuk si nemůžete většinou změřit sami, používají se k posouzení stupně obezity různé indexy vycházející pouze z tělesné váhy a výšky. V poslední době se hodnotí stupeň obezity pomocí indexu tělesné váhy BMI (body mass index), který si můžete vypočítat ze vzorce: BMI = tělesná váha (kg) / výška (m)2. Vážíte-li tedy 62 kg a měříte 165 cm, je váš BMI = 62 / (1,65) 2 = 62 / 2,7 = 23.

Je-li váš BMI v rozmezí 20 až 25 (norma), určitě nehubněte. O hubnutí byste však měli určitě uvažovat, pokud se vaše BMI pohybuje v pásmu střední (BMI 30 až 40) či těžké obezity (BMI více než 40), která je spojena s vysokými zdravotními riziky. Vytyčte si splnitelný cíl, třeba abyste se cítili lépe, zhubli v pase o pár centimetrů, snížili hladinu cholesterolu, nebo krevní tlak.

Na hubnutí nespěchejte, za optimální se považuje, když shodíte půl kilogramu do týdne, při těžším stupni obezity maximálně 1 kg za týden. Pracujte metodou postupných cílů. Těšte se z každého dne, kdy jste udělali něco pro své zdraví. Pokuste se přetvořit negativní postoj, který většinou doprovází rozhodnut hubnout, v pozitivní. Smiřte se s tím, že je zcela normální porušit občas svá předsevzetí. Nejdůležitější je, aby vám po porušení nenaskočila myšlenka, "začnu zase od pondělí, od prvního", ale pokuste se co nejdříve vrátit k tréninku správných návyků.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Podváha

Nedostatečná výživa je důsledkem nepoměru mezi energetickými požadavky organizmu energií z potravin.

Máte problém s nadváhou?

S problematikou nadměrné váhy se potýká spousta lidí zejména ve středním věku, kdy úroveň fyzické aktivity klesá vinou např. rodinných závazků, ale - přiznejme si - i vinou zvýšené tendence k pohodlnosti. Obezita se proto stává čím dál více chronickou nemocí zejména v ekonomicky vyspělých státech západní Evropy a ve Spojených státech ...

Zdravou výživou ke zdravé hmotnosti

V našem dnešním článku začneme hovořit o základních zásadách zdravé výživy a o tom, jakým způsobem si může každý vytvořit zdravý jídelniček podle svých jídelních zvyků. K lepšímu porozumění tohoto tématu se však musíme nejprve seznámit s důležitou pomůckou - potravinovou pyramidou.

Dieta - co vše se skrývá pod tímto slovem?

Řecké slovo původně znamenalo životní styl, vše, co lze ovlivnit. Dnes jím rozumíme přechodnou nebo trvalou odchylku od obvyklého stravování nebo způsob stravování vůbec.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce