Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Máte problém s nadváhou?

( Michal Domeny | přečteno: 14681x )

S problematikou nadměrné váhy se potýká spousta lidí zejména ve středním věku, kdy úroveň fyzické aktivity klesá vinou např. rodinných závazků, ale - přiznejme si - i vinou zvýšené tendence k pohodlnosti. Obezita se proto stává čím dál více chronickou nemocí zejména v ekonomicky vyspělých státech západní Evropy a ve Spojených státech ...

S problematikou nadměrné váhy se potýká spousta lidí zejména ve středním věku, kdy úroveň fyzické aktivity klesá vinou např. rodinných závazků, ale - přiznejme si - i vinou zvýšené tendence k pohodlnosti. Obezita se proto stává čím dál více chronickou nemocí zejména v ekonomicky vyspělých státech západní Evropy a ve Spojených státech, kde její úroveň dosahuje astronomických mezí. Skutečnost, že na našem trhu existuje nepřeberné množství různých dietních přípravků a takzvaných "zaručených redukčních diet", mě vedla k sepsání série článků s tématikou redukční diety. V nich se pokusím přinést více světla do této oblasti a přispět tak k lepší informovanosti našich čtenářů. Sám se problematikou obezity zabývám poslední čtyři roky ve Spojených státech, kde je obézních téměř 55 procent obyvatel a obezita je v současnosti považována za národní epidemii.

Mnozí čtenáři si možná nyní řeknou, co je tak hrozného na člověku s nadměrnou váhou. Skutečnost je taková, že kromě málo přitažlivého vzhledu, pocitu společenské izolace a snížené fyzické aktivity, je s tímto stavem spojena řada nemocí zejména chronického rázu. Mezi onemocnění, která byla dána do souvislosti s nadváhou, patří vysoký krevní tlak, vysoká hladina tuku v krvi, cukrovka 2. typu, kornatění srdečních cév, infarkt, ale i nemoci žlučníku, artritida, dýchací problémy, poruchy děložní výstelky, rakovina prsnu, střev, či prostaty.

Snížení hmotnosti je jedním z nejdůležitějších kroků ke stabilizaci některých výše uvedených onemocnění a jako preventivní opatření u mnoha dalších. Zajímavé je, že snížení tělesné hmotnosti o pouhých 10 % může mít za následek dramatické změny k lepšímu, např. podstatné snížení hladiny cukru u cukrovkářů 2. typu, jež může vést k výraznému snížení dávek perorálních antidiabetik, či k jejich kompletnímu vyloučení. Stejný pokles hmotnosti vede i k výraznému snížení krevního tlaku, které sníží riziko akutních srdečních příhod. Tyto dva příklady jsou pouze malou demonstrací, jak významnou roli v našem zdraví hraje udržování optimální tělesné hmotnosti. Hlavní motivací ke snížení váhy je však mnohdy fyzická krása a nikoli zdraví. To je příčinou velkého nárůstu řad tzv. chronických dietářů.

V sérii článků, které připravuji pro Lékárnu.cz, budeme hovořit o různých aspektech redukční diety, na jakém principu diety fungují, a s jakými problémy se lidé usilující o redukci váhy setkávají. Zmíníme se o správném způsobu docílení zdravé tělesné váhy, ale i o populárních mýtech týkajících se redukce nadměrné váhy, které kolují mezi veřejností a vedou obvykle k tzv. JO-JO efektu.

Svůj první článek bych rád začal definicí obezity podle Americké Dietologické Asociace: "Obezita je charakterizována hmotností o 20 % vyšší než ideální a body mass indexem (BMI) vyšším než 30". Moderní výzkumy však prokazují, že velice důležitým ukazatelem zdravotního rizika je rovněž akumulace tuku v oblasti pasu. Obvod kolem pasu (u mužů větší než 102 cm, u žen větší než 88 cm) je znakem zvýšeného rizika zdravotních problémů. Pokud i vaše BMI je vyšší než 30, měli byste se vážně zamyslet nad změnou stravovacích zvyků, ale i nad zvýšením tělesné aktivity.

Co je to body mass index (BMI)? Jedná se o ukazatel porovnávající váhu s výškou. Výsledek jednoduché kalkulace nám poslouží jako všeobecný ukazatel, zda má daný člověk nadváhu, nebo je obézní. To nám pomůže v identifikaci rizika pro určitá chronická onemocnění. Hodnoty BMI mezi 19 až 25 jsou považovány za optimální. BMI mezi 25 až 27 je klasifikován jako mírná nadváha a mírné riziko pro vývoj chronického onemocnění. BMI přes 27 poukazuje na nadměrnou hmotnost a zvýšené riziko pro chronické onemocnění. BMI přes 30 je klasifikováno jako obezita. Zde se ale musíme zmínit o jedné velice důležité věci. BMI nemůžeme absolutně považovat za ukazatel nadváhy či obezity u profesionálního kulturisty a jiného atleta, který usiluje o maximální svalový vývoj. Pro tyto jednotlivce se proto BMI jako ukazatel rizika chronického onemocnění nepoužívá.

Pokud si chcete spočítat svůj vlastní BMI, použijte následující vzorec: BMI=hmotnost / výška na druhou (např. hmotnost=55 kg, výška=1,62 m, BMI=55/1,622=21).

Nyní máte přibližnou orientaci, jak jste na tom. Z vlastní zkušenosti vím o množství lidí, zejména mladých dívek, s tendencí k hubnutí. To vychází z jejich pocitu nadváhy, i když ve skutečnosti je jejich hmotnost optimální. Tato všeobecná mánie "perfektní postavy" je výsledkem tlaku médií, které prezentováním anorektických hereček a modelek dávají široké veřejnosti mylný dojem zdravého a žádaného vzhledu. Nejenže je tento názor zcela špatný a nechává velký počet zejména mladých dívek s pocitem viny a méněcennosti, pokud tato kritéria nesplňují, ale tato honba za co nejnižší tělesnou hmotností může mít velice vážné následky, z nichž anorexie a bulimie jsou klasickými příklady.

V mém příštím příspěvku začneme hovořit o základních principech zdravé redukční diety, významu kalorií pro redukci hmotnosti a zmíníme se i o tom, proč populární diety na trhu fungují jen v omezeném časovém měřítku, a proč většina dietářů od těchto diet upouští.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
pepa1

Musíte vědět co máte jíst. Když to porušíte musíte vědět jak to opět napravíte. Ahoj, četl jsem Vaši diskuzi na snížení váhy. Mám něco vyzkoušeno a dalších cca 500 lidí v ČR. Technologie z Holandska, která je na světe přes 8 let a dělá divy v Německu, Holandsku, Rakousku a u nás taky. Já sám jsme za 42 dnů zahodil z 88Kg na 78Kg (1.9.2005) dnes mám 80-82Kg. Manželka z 60Kg na 54Kg. Známí z 114Kg na 82Kg. Bez JOJO. Nejde o Herbalife. Když Vás to bude zajímat. Tak napište odkud jste není to na mail ani na telefon. Jde o systém stravování, potr. doplňků, atd...... Pošlu Vám základní informace: mail: [email protected] pepa1

Marie

Mám nad vahu

Josef

Ano co a jak tu je vše napsáno, pak je také mnoho kurzovních dietologů, za kusrsovné 1500 se stanou výživovými poradci s monimální znalostí medicíny a jediný stimul je odrbat klienta o prachy. Na nic.Ono problém je pohyb a tolik nežrat.A babo raď, vše je v palici a mít vůli nežrat.Sakra,ale jak se donutit to mi řekni někdo.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 3. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Kdo může za nadváhu?

V dnešním článku začneme hovořit více o konkrétních problémech týkajících se problematiky hubnutí a udržování stálé tělesné hmotnosti. Hovořit o specifických strategiích hubnutí však vyžaduje porozumět základním příčinám nadváhy.

Fyzická aktivita a hubnutí

Pro většinu dietařů je hlavním nástrojem pro redukci hmotnosti omezení přijímaných kalorií. Tomuto tématu jsme se věnovali v našem předešlém příspěvku. Pro zdravou redukci tělesné hmotnosti je však nutno přidat rovněž fyzickou aktivitu. Této složce redukční diety je bohužel věnována malá pozornost, a ve většině případů je považována za pouhý doplněk dietního programu.

Obezita jako nemoc

Obezita je vlastně zmnožení tuku v organismu, kterému je v poslední době stále častěji přičítáno, že se podílí na vzniku mnoha chorob.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce