Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Meningitida: nemoc malých dětí i jejich babiček

( Renata Vyšínová | přečteno: 40913x )

Vysoká horečka, průjem a zvracení, posléze křeče nebo netečnost. To jsou jedny z možných příznaků meningitidy. Nemoci, která může způsobit trvalé následky, ale také do 24 hodin zabít. Nejohroženější skupinou jsou děti do pěti let a pak lidé nad 65 let.

shutterstock.com

Invazivní pneumokoková onemocnění

Streptococcus pneumoniae neboli pneumokok je bakterie, kterou je běžně osídlena sliznice úst, nosu a horních cest dýchacích u mnoha lidí. Pneumokoka má ve svém nosohltanu více než 10 % zdravých dospělých a až 60 % dětí. Pneumokok těmto nosičům nezpůsobuje žádné problémy. Pokud ale dojde k oslabení obranných mechanismů člověka například při viróze, mohou pneumokoky proniknout do míst, kam nepatří, a způsobit tam závažnou infekci – například do plic, kde způsobí pneumonii, tedy zápal plic, nebo na mozkové obaly, kde způsobí meningitidu. Z méně závažných infekcí způsobují pneumokoky především zánět středního ucha, tedy otitidu u dětí. Inkubační doba, tedy čas mezi vniknutím bakterie do těla a objevením se prvních příznaků, pneumokokového onemocnění je 1-3 dny. Jedná se o kapénkovou infekci, to znamená, že se přenáší zejména těsným kontaktem, při kýchání, kašlání. Nakazit se je možné od člověka s pneumokokovou infekcí nebo od bacilonosiče.

Právě pneumokok je nejnebezpečnějším původcem meningitid u malých dětí. Až čtvrtina pacientů, u nichž byla zahájena včasná léčba, se potýká s trvalými následky v podobě hluchoty, vážného poškození mozku nebo ochrnutí.

Čtyřletá Anička onemocněla pneumokokovou meningitidou před lety. Setkání s touto chorobou přibližuje maminka Aničky, paní Bartoníčková: „Závažné onemocnění se zpočátku projevovalo silným zvracením a bolestí hlavy. Postupovalo velmi rychle a během pár hodin přestala Anička zcela reagovat. V nemocnici jsme pak slyšeli děsivou a pro nás do té doby neznámou diagnózu – pneumokoková meningitida.“ Nakonec vše dopadlo dobře a malá Anna svůj životní boj vyhrála. Paní Bartoníčková k tomu dodává: „Anička je bez trvalých následků, přesto však tato zkušenost otřásla celou naší rodinou. Na ten pocit bezmoci nikdy nezapomenu.“

Konfederace organizací pro meningitidy (CoMo) již po čtvrté vyhlašuje 24. duben dnem, který celému světu nejen připomíná rizika spojená s meningokokovými onemocněními, ale zároveň vyjadřuje solidaritu a zájem o pacienty, které toto vážné onemocnění potkalo. Po celém světě jsou tak organizovány nejrůznější konference a edukativní projekty, které širokou veřejnost informuje o současných možnostech prevence a ochrany. 


 


thermeeno_500x150_3_v2.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Dětské infekční nemoci
Partner rubriky Dětské infekční nemoci

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Neštovice

Na úvod jen vysvětlení: v zásadě existuje dvojí forma neštovic. Neštovice plané a neštovice pravé. Druhá forma již patří k onemocněním tzv. eradikovaným, tedy vymýceným na celém světě. Virus pravých neštovic je uchováván v současné době jen v laboratořích pro případ, že by došlo opět k objevení se nemoci a bylo by nutno znovu vyrobit účinnou očkovací látku. Následující řádky se tak týkají neštovic planých.

Spála

Jedná se o tzv. streptokokovou anginu (původcem jsou bakterie-streptokoky). Je doprovázena exantémem (zarudnutím) a celkovými příznaky.

Nebezpečí nakažení neštovicemi

Je možné nakazit se neštovicemi,když se setkám s nakaženým 4 dny před propuknutím kožních projevů?Neštovice jsem v dětství neměla

Instrukce pro rodiče dítěte s akutní laryngitidou.

Akutní laryngitida (zánět hrtanu) je infekční onemocnění, kdy virus vyvolává otok hlasivek a přilehlých částí dýchacích cest. Otok vyvolává následný chrapot a štěkavý kašel.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce