Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Měření krevního tlaku u pacientů s arytmií

( | přečteno: 31212x )

Vysoký krevní tlak a srdeční arytmie se velmi často vyskytují u jednoho pacienta současně.

Srdeční arytmie a hypertenze se velmi často vyskytují u jednoho pacienta současně. Můžeme při měření krevního tlaku zjistit poruchu srdečního rytmu?

Vysoký krevní tlak a arytmie

Podle pípání digitálního tlakoměru nebo při měření krevního tlaku fonendoskopem slyšíme nejčastěji na pažní tepně pulzace. Jediné, co můžeme tímto způsobem hodnotit, je pravidelnost srdečního rytmu. Nepravidelností se projevují nezávažné mimořádné srdeční stahy (extrasystoly), ale i vážné poruchy srdečního rytmu vyžadující léčbu, například velmi rychlé a nepravidelné stahy srdce (fibrilace síní). Ale i naopak. Zcela pravidelné, avšak velmi rychlé stahy srdce připomínající kmitání mohou znamenat vážnou arytmii (flutter síní).

Jak přítomnost arytmie ovlivní měření krevního tlaku, závisí na tom, jakou metodu používáme. Klasický rtuťový tlakoměr a fonendoskop, který používá k měření tlaku v ordinaci lékař, měří krevní tlak s využitím Korotkovovy metody. Lékař nafoukne manžetu tlakoměru a pak vzduch z manžety postupně vypouští. Fonendoskopem přiloženým na tepnu těsně nad manžetou slyší typické šelesty, charakteristické pro horní i dolní hranici krevního tlaku. Jakmile je uslyší, odečte hodnotu krevního tlaku na stupnici. Pokud je vzduch z manžety vypouštěn pomalu, nepravidelnost srdečního rytmu hodnotu měření neovlivní. Touto metodou dosahujeme obvykle i u výraznější arytmie přesných výsledků měření.

Většina digitálních tlakoměrů však využívá oscilometrickou metodu, kdy přístroj při vypouštění vzduchu po nafouknutí zaznamenává všechny výkyvy tlaku v manžetě odrážející chvění tepny pod manžetou. Z těchto měření dokáže přístroj vypočítat obě hodnoty krevního tlaku. Aby bylo měření přesné, měl by být srdeční rytmus pravidelný. Jinak jsou vypočteny nesprávné hodnoty nebo je hlášena chyba měření. U arytmií ale srdeční rytmus pravidelný není, a tak je tomto případě tato metoda měření krevního tlaku nevhodná.

Obě tyto metody měření krevního tlaku mají své výhody a nevýhody. Tlakoměry využívající oscilometrickou metodu jsou snadnější na obsluhu, je možné je využívat k domácímu měření, ale jejich přesnost závisí na pravidelném srdečním rytmu. Proto nejsou vhodné pro pacienty se závažnějšími arytmiemi. Naproti tomu měření s využitím Korotkovovy metody je přesnější i u arytmií, ale je technicky náročnější a v případě slabých ozev je někdy měření TK touto metodou obtížné.

Kombinace obou metod v tlakoměru Tensoval duo control

Tensoval duo controlvyužívá kombinaci dvou metod měření, a to jak poslechovou Korotkovovu metodu, využívanou běžně lékaři, tak oscilometrickou metodu, s níž pracují digitální tlakoměry. Do přístroje jsou přenášeny jak výkyvy tlaku, tak typické šelesty.

Tensoval duo control měří oběma metodami zároveň, ale hodnota zobrazená na displeji odpovídá tlaku naměřenému poslechovou metodou, protože je v porovnání s oscilometrickou metodou měření krevního tlaku přesnější. V případě chybějících Korotkovových ozev technologie Duo senzor automaticky přepne na oscilometrickou metodu měření krevného tlaku a na displeji se objeví hodnota naměřená oscilometrickou metodou.

Díky jednoduché obsluze tlakoměru Tensoval duo control je možné měření krevního tlaku i doma, ale bez nepřesností vzniklých vlivem možných arytmií.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Hypertenze (vysoký tlak)

Hypertenze, tedy vysoký krevní tlak, je nejčastějším onemocněním kardiovaskulární soustavy a ve vyšším věku postihuje skoro polovinu populace.

Hypotenze (nízký tlak)

Hypotenze, neboli nízký tlak, může být příčinou horšího prokrvení ostatních orgánů - především mozku.

Vysoký tlak - zvládnutelná hrozba

MUDr. Samuel Heller, II. interní klinika, 2. května 2002

Cévní mozkové příhody

Cévní mozkové příhody představují jedno z nejzávažnějších onemocnění mozku a jsou po infarktech myokardu a zhoubných nádorech třetí nejčastější příčinou smrti.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce