Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Metabolický syndrom: téměř třetina lidí platí svou daň pohodlí civilizace

(MUDr. Eva Pěkná | přečteno: 22550x )

Metabolickému syndromu se dřív říkalo smrtící kvartet. Spojuje v sobě nemoci, které zabíjí pomalu, tiše a bezbolestně – tedy než vyvrcholí mrtvicí nebo infarktem. Praktické poznatky ze své ordinace o tom, že při léčbě metabolického syndromu vedle moderních léků funguje hlavně úprava životního stylu, přináší MUDr. Eva Pěkná.

shutterstock.com

Metabolický syndrom se dříve nazýval syndrom X nebo také Reavenův syndrom. Je to soubor vzájemně provázaných poruch lidského metabolismu. Je velmi rozšířený – trpí jím kolem 30 % populace a procento se zvyšuje. Svůj podíl na tom má nadbytek kaloricky vydatné stravy, stres a fakt, že díky skvěle využitému vynálezu kola a dálkovým ovladačům na všechno nemusíme udělat už ani krok. Metabolický syndrom je z velké míry dědičný, svým chováním a stylem života ale můžeme významně ovlivnit, jestli, kdy a jak závažně se projeví.

Příznaky metabolického syndromu

Mezi příznaky, které se nemusí projevit u jednoho člověka všechny a už vůbec ne současně, patří:

  • Inzulinová resistence - tělo neodpovídá dobře na inzulin. Aby bylo dosaženo alespoň nějakého účinku inzulinu, slinivka se namáhá nadměrně a alespoň zpočátku je schopna zvýšeným výdejem inzulinu normální hladinu cukru zajistit. Ale jen do doby, než se buňky slinivky vyčerpají.
  • Vysoký krevní tlak (hypertenze) částečně souvisí právě s vysokou hladinou inzulinu. Nadbytek inzulinu v krvi podporuje vstřebávání sodíku v ledvinách a přispívá k zadržování vody v těle, vede také ke zvýšení napětí ve stěnách tepen.
  • Porucha glukózové tolerance nebo cukrovka 2. typu (Metabolickým syndromem může ale trpět i diabetik 1. typu.)
  • Zvýšená hladinu tuků zvaných triglyceridy v krvi (hypertriglyceridemie), které právě u diabetiků prokazatelně zhoršují aterosklerózu a zvyšují riziko infarktu a mrtvice
  • Zvýšená hladina cholesterolu
  • Obezita ("mužského" typu) - více tuku v oblasti břicha i při normální celkové hmotnosti je problém.

Riziko pro nositele

Hlavním rizikem pro nositele "smrtícího kvartetu", jak se syndromu také někdy říkalo, je ateroskleróza (kornatění, ucpávání cév) se všemi důsledky, které k tomu patří. Mrzačící a smrtící jsou hlavně mrtvice mozková a infarkt srdeční. Ucpávat se mohou i cévy nohou, ledvin, oční a celého těla vůbec.

Každá z uvedených poruch syndromu představuje zvýšené riziko aterosklerózy, mezi sebou se navíc nesčítají, ale v riziku násobí. Přítomnost metabolického syndromu (nebo obráceně, cukrovka jako projev a součást metabolického syndromu) je do jisté míry vysvětlením faktu, že diabetici dnes umírají na kardiovaskulární komplikace.

Vážným varováním před mozkovou mrtvicí je tzv. tranzitorní ischemická ataka. Nezůstávají po ní žádné následky, ale zde si můžete otestovat, jestli už nepotkala i vás.

Diagnóza metabolického syndromu

Při zjištění kteréhokoli z vyjmenovaných příznaků je třeba pátrat cíleně i po ostatních, stejně tak u každého pacienta s nově zjištěnou cukrovkou 2. typu nebo pacientem po infarktu a mrtvici zjišťujeme, jestli se nejedná jen o jeden projev komplexního metabolického syndromu.

Léčba

Jsou jistě moderní a účinné léky na krevní tlak a krevní tuky i cukrovku. Existují tzv. bariatrické operace jako možnost řešení obezity. To nebude ale pacientovi s metabolickým syndromem mnoho platné, pokud základní kroky neudělá nositel syndromu sám. Základem léčby je dieta s omezením kalorií čili redukční, zvýšeným obsahem vlákniny, sníženým obsahem soli, živočišných tuků a jednoduchých cukrů. Určitě je nutný tzv. aerobní pohyb - pravidelně, 5x týdně minimálně 30 minut. Dobré je vynechat alkohol krom velmi malého množství (3 dcl přírodního vína za den maximálně), nezbytné je nekouřit. Při nadváze nebo obezitě je třeba svou hmotnost přiblížit k normě. Vhodná je také úprava životního stylu zaměřená na omezení stresu nebo lepší vyrovnání se s ním.

Opakovaně vídám, že pokud nově diagnostikovanému diabetikovi zjistíme metabolický syndrom, úpravou životosprávy, hmotnosti a zavedením racionální diabetické diety se zlepší nejen hladiny cukru, ale do té doby vysoký krevní tlak i při vstupním náběru zjištěné vysoké hladiny tuků. Zejména diabetikům 2. typu nebo diabetikům s nadváhou a vysokým tlakem radím, aby se zajímali i o své hodnoty "zlého" cholesterolu (měl by být pod 2,5 LDL cholesterolu) a triglyceridů, snažili se normalizovat s pomocí svého lékaře hmotnost (BMI pod 25), krevní tlak by neměl být vyšší než 140/80.


Tip redakce: Měření krevního tlaku, hladin cukru i tuků v krvi je součástí běžné preventivní prohlídky, na kterou máte bezplatně nárok každé dva roky. Využijte toho! Seznam dalších prevencí najdete zde.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Máte problém s nadváhou?

S problematikou nadměrné váhy se potýká spousta lidí zejména ve středním věku, kdy úroveň fyzické aktivity klesá vinou např. rodinných závazků, ale - přiznejme si - i vinou zvýšené tendence k pohodlnosti. Obezita se proto stává čím dál více chronickou nemocí zejména v ekonomicky vyspělých státech západní Evropy a ve Spojených státech ...

Příjem a výdej energie

V minulém článku jsme došli jsme k závěru že tělesnou hmotnost ovlivňuje více faktorů. Dnes se zaměříme na to, jak naše tělo hospodaří s energií, kterou získáváme z potravin. Množstvi energie (ať již obsažené v potravinách či potřebné pro správnou funkci našeho těla) měříme v kaloriích (též v joulech - pozn. redakce).

Obezita jako nemoc

Obezita je vlastně zmnožení tuku v organismu, kterému je v poslední době stále častěji přičítáno, že se podílí na vzniku mnoha chorob.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce