Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Metabolický syndrom: zabiják 21. století?

( Redakce | přečteno: 17094x )

Choroba z blahobytu. To je metabolický syndrom, o němž lékaři stále častěji mluví jako o hrozbě nového tisíciletí.

shutterstock.com

Choroba z blahobytu. Tak by se dal popsat metabolický syndrom, o němž lékaři stále častěji mluví jako o hrozbě nového tisíciletí. Lidí, kteří jím u nás trpí, jsou minimálně statisíce. Ohroženo je 30 až 50 procent populace.

O co vlastně jde? "Je to komplex poruch, které, když se neléčí, mohou vyústit v mozkovou mrtvici, infarkt nebo cukrovku," vysvětluje docent Richard Češka, vedoucí Centra preventivní kardiologie pražské Všeobecné fakultní nemocnice. Jinými slovy, medicína začíná vidět člověka trochu jinak a dává dohromady potíže, o kterých se dříve nevědělo, jak moc spolu souvisejí. Ukazuje se například, že pokud má člověk v těle moc tuku, jeho organismus hůře zachází s inzulínem a to s sebou nese další zdravotní problémy.

Zásadní roli při poznávání lidí ohrožených metabolickým syndromem mohou sehrát praktičtí lékaři. "Na nich je, aby tyhle pacienty poznali a to pokud možno dříve, než se u nich objeví komplikace, protože pak je léčba mnohem těžší a dražší," soudí praktický lékař Zdeněk Hamouz z Chomutova. Výhodou praktika podle něj je, že může sledovat pacientovy potíže v celé šíři a koordinovat léčbu. Vyžaduje to však mimo jiné, aby lidé skutečně přišli - což bývá někdy u těch ohrožených metabolickým syndromem problém. Vědí sice, že mají nadváhu a nebo i vysoký tlak, ale protože je jinak nic nesouží, k lékaři nejdou. Pak to může vypadat, že mají třeba infarkt jakoby z ničeho nic, ale ve skutečnosti se na něj mohlo zadělávat dlouho, což by lékař býval odhalil.

Jak se pozná metabolický syndrom? Ukazuje na něj hned několik věcí a dobrý praktický lékař by si měl umět dát dvě a dvě dohromady:
● jsou jím ohroženi muži, kteří mají v pase více než 102 centimetrů a ženy, které si naměří více než 88 centimetrů. "Nová doporučení přitom limit ještě zpřísňují a hovoří o 94 centimetrech u mužů a 80 u žen," doplňuje údaje kardioložka Hana Rosolová z plzeňské fakultní nemocnice.
● hodnota tuků trigylceridů, které se dají naměřit z krve, by neměla přesáhnout 1,7 mmol/litr ● rozhoduje také HDL ("hodný" cholesterol), je nebezpečné, pokud je ho méně než 1,0 mmol/litr,u mužů a u žen méně než 1,3 mmol/litr
● samozřejmostí by mělo být měření krevního tlaku, pokud přesáhne 130/85, je třeba se mít na pozoru
● na hrozící metabolický syndrom ukazuje rovněž příliš vysoká hladina cukru v krvi, pokud přesahuje 6 mmol/litr je to znamením, že by dotyčný mohl být ohrožen metabolickým syndromem.

"Pokud má člověk tři a více výše zmíněných potíží, je diagnóza metabolického syndromu jasná," tvrdí Rosolová. A připomíná, že dotyčný člověk vůbec nemusí být na první pohled výrazně obézní.

Zklamání budou ti, kdo by čekali, že když se dá metabolický syndrom takto poměrně jednoduše zjistit, že jednoduchá bude i jeho léčba. Protože tady žádná rychlá pilulka nepomůže a i ty používané jen zmírňují akutní nebezpečí. Ale pokud se člověk skutečně chce vymanit ze spárů metabolického syndromu, musí se snažit sám - více se hýbat, zdravěji jíst a zahodit cigarety. Kuřáci sice nezřídka bývají štíhlejší než nekuřáci, ale cigarety zanášejí cévy a také zhoršují metabolické pochody v těle.

Lékaři, kteří vyhlásili metabolickému syndromu boj, založili Institut metabolického syndromu - sdružuje špičkové české experty, kteří chtějí, aby se lidé o tomto život ohrožujícím zdravotním problému dozvěděli co nejvíce.

Diabetu a všemu s ním spojenému se věnuje náš speciál cukrovka.lekarna.cz, kde se dozvíte další zajímavé a lékaři ověřené informace, novinky a tipy z oboru diabetologie .

Související články

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Diabetická retinopatie

Jednou z komplikací cukrovky jej postižení sítnice. Právě diabetická retinopatie je jednou z hlavních příčin oslepnutí ve vyspělých zemních světa.

Komplikace cukrovky

Mám cukrovku 1. typu již 9 let, píchám si inzulín čtyřikrát denně a je mi 30 let. Nedávno na pravidelné kontrole u mé lékařky mi bylo sděleno, že dle výsledků vyšetření krve a moči mi začínají hůře pracovat ledviny. Chtěla jsem se touto cestou zeptat, jak na sobě laickým pohledem mohu tyto zhoršené změny pozorovat.Měla jsem asi před rokem poměrně silný zánět očních spojivek. Oční lékařka mi předepsala sterilní oční mast MAXITROL a sterilní oční kapky CILOXAN. Vše mi velmi dobře zabralo, ale jen asi na 3 měsíce. Od té doby se mi zánět vrátil asi pětkrát, čemuž se oční lékařka podivovala. Ví o tom, že jsem diabetička. Může můj zdravotní stav mít na opakovatelný zánět vliv? Jana

Diabetes mellitus, úplavice cukrová, lidově cukrovka

Diabetes mellitus představuje skupinu chronických onemocnění, která mají různý mechanismus vzniku a projevují se poruchou metabolismu cukrů, tuků a bílkovin.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce