Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Mikrobiologické testy v prevenci zubního kazu

(Doc. MUDr. Vlasta Merglová CSc. | přečteno: 14801x )

Prevence zubního kazuspočívá v pravidelném a důkladném odstraňování zubního plaku.

shutterstock.com

Prevence zubního kazu spočívá v pravidelném a důkladném odstraňování zubního mikrobiálního plaku prostředky ústní hygieny, v systémové či lokální aplikaci fluoridových preparátů a ve snížení frekvence příjmu cukerných složek potravy.

Důležitou roli v primární prevenci zubního kazumají pravidelné preventivní prohlídky chrupu dítěte v ordinaci zubního lékaře za přítomnosti rodičů. Preventivní zubní prohlídka slouží nejen k vyšetření chrupu, měkkých tkání dutiny ústní, ale i ke zjištění případných nepravidelností v postavení zubů a čelistí, ke stanovení úrovně hygieny dutiny ústní, k výživovému poradenství, ale také k vyhledávání dětí, které jsou ohroženy vysokou kazivostí.

Riziko velké kazivosti chrupu lze odhadnout cílenou anamnézou, zaznamenáváním vývoje kazivosti za určité období, vyšetřením množství a vlastností slin a zjištěním množství a detekcí kariogenních mikroorganismů ve slině nebo zubním mikrobiálním plaku.

K určení rizika kazu stačí jednoduché mikrobiologické testy

Testy sloužící k určení rizika zubního kazu jsou jednoduché, s dostatečnou rozlišovací schopností, snadno proveditelné v zubní ordinaci, rychlé a nepříliš drahé. Ke stanovení rizika vzniku zubního kazu se nejčastěji používají mikrobiologické testy a stanovení pH sliny. Na základě mikrobiologického vyšetření lze zjistit koncentraci kariogenních mikroorganismů Streptococcus mutans a Lactobacillus acidophilus ve slině. Mikrobiologické testy může lékař provádět v laboratoři a použít k tomu obvyklé metody a půdy nebo testovat přímo v ordinaci.

Vysoká koncentrace mikroorganismů Streptococcus mutans a Lactobacillus acidophilus ve slině upozorňuje na vysoké riziko vzniku zubního kazu. V některých případech však nelze potvrdit přímý vztah mezi aktivitou kazu a zjištěnými hodnotami mikrobiologického vyšetření. Tuto situaci lze vysvětlit multifaktoriální etiologií zubního kazu, individuálními obrannými mechanismy, úrovní ústní hygieny a fluoridací.

Mikrobiologické testy na přítomnost kariogenních mikroorganismů se používají:

  • Jako doplněk klinického vyšetření.
  • Ke stanovení rizika vzniku zubního kazu u dětí a mladistvých.
  • K plánování preventivních a terapeutických postupů.
  • K plánování použití vhodných výplňových materiálů
  • K stanovení frekvence kontrolních vyšetření.
  • K motivaci pacienta.

Chcete mít jistotu, že se ve vašich ústech nevyskytují bakterie zubního kazu? Požádejte lékaře o provedení tohoto testu.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 59 lidí

Mohlo by vás zajímat

Problémy s ošetřením chrupu nespolupracujícího dítěte

Chtěla bych se zeptat:mám syna ve věku 5 let, který má potíže se zubními kazy v mléčném chrupu.Po první zkušenosti s vrtáním zubu ho již nemůžu donutit k zubnímu ošetření.Vždy je z toho strach,křik a pláč v ordinaci.Přes veškeré sliby,že si zoubky nechá ošetřit,nakonec neotevře ani pusu.Je nějaká metoda nebo způsob ošetření,který byste mi mohli poradit nebo doporučit?Právě v tomto období si stěžuje,že ho zoubky bolí,hlavně v noci.Ale dobrovolně se ošetřit nenechá.Podotýkám,že u obvodní lékařky při vyšetřeních ani při očkování s ním problémy nejsou žádné.Děkuji.

Zubní kaz

Abychom mohli správně pochopit vznik zubního kazu a jeho příčiny, musíme si stručně vysvětlit, z jakých částí se zub skládá.

Rentgenové vyšetření (RTG)

Rentgenové vyšetření patří k základním vyšetřovacím metodám. Metoda pracuje s rentgenovým zářením, které má velkou schopnost pronikat hmotou.

Zubní vyšetření

Zubní prohlídka je vyšetření, při kterém lékař prohlídne váš chrup. Zuby jsou vývojově velmi staré útvary a jsou složené z tvrdých tkání (zubovina, sklovina a cement). Slouží k uchopení, dělení a rozmělňování potravy.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce