Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Mnohočetný myelom

(MUDr. Jarmila Křížová PhD. | přečteno: 118962x )

Ročně u nás onemocní asi čtyři sta lidí mnohočetným myelomem, nádorovým onemocněním krevních buněk.

shutterstock.com

Jaké jsou příznaky myelomu?

Řada nemocných nemá žádné příznaky. Většinu nemocných s mnohočetným myelomem však přivede k lékaři bolest žeber nebo zad, nejčastěji v nejvíce zatížené části páteře, tedy v bederních obratlích. Méně často se první příznaky nemoci objeví na kostech končetin. Prvním projevem může být zlomenina vzniklá po velmi malém podnětu (patologická fraktura) nebo může dokonce vzniknout spontánně. Příčinou poškození kostí je faktor, který mohou myelomové buňky tvořit a který je zodpovědný za aktivaci odbourávání kostní hmoty. V místě většího nakupení myelomových buněk vznikají ložiska odvápněné kosti (osteolytická ložiska). Dochází však i k celkovému prořídnutí kostí.

S poškozením kostí souvisí i vysoká hladina vápníku v krvi (hyperkalcémie), projevuje se depresí, slabostí, nechutenstvím nebo až poruchou vědomí. Další příznaky tohoto onemocnění jsou důsledkem poruchy krvetvorby, která je utlumena látkami produkovanými myelomovými buňkami. Patří mezi ně únavnost, malátnost, bledost, dušnost nebo jiné příznaky anemie, krvácivé projevy při nedostatku krevních destiček nebo snížená obranyschopnost při sníženém množství bílých krvinek. Ta je i důsledkem poruchy tvorby protilátek v patologicky změněných plazmatických buňkách. Infekční komplikace jsou při tomto onemocnění velmi časté.

Vysoká koncentrace paraproteinu v krvi se projevuje tzv. hyperviskózním syndromem, jehož příznaky jsou porucha zraku, sluchu, zhoršené prokrvení prstů, bolesti hlavy atd. Část monoklonální protilátky se vylučuje ledvinami, může v nich ucpávat odvodné kanálky a být příčinou zhoršení očišťovací funkce ledvin. Ledviny se snáze poškodí, když člověk pije méně než 1 l tekutin denně nebo vlivem některých léků.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
janka
19x

mojemu otcovy prave pred tyzdnom diagnozovali myelom bolestamy noch uz trpy 9 mesiacov,ako dlho bude zit moj otec?a nepiste my prosim ze to je invidualne.ze u kazdeho je to inak.

Marie
1x

Manželovi tuto diagnozu stanovili v březnu 2013 a bohužel jeho zdr.stav se velmi rychle zhoršoval.Vsrpnu zemřel.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 2. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Karcinom tlustého střeva

Karcinomy tlustého střeva jsou zhoubné nádory vycházející z epitelu (vnitřní výstelky) střeva.

Kombinovaná hormonální substituce zřejmě zvyšuje riziko rakoviny prsu.

U žen užívajících v období menopausy (přechodu) hormonální substituční léčbu na bázi kombinace estrogenu a progestinu je podle nejnovější americké studie mnohem vyšší riziko, že se u nich rozvine rakovina prsu. Toto riziko však neplatí pro ženy, které užívají hormonální substituci pouze na bázi estrogenu. Informovala o tom Americká lékařská asociace.

Přeceňujeme riziko pasivního kouření pro vznik rakoviny plic?

Podle anglických vědců je možná riziko pasivního kouření přeceňován. To ovšem neznamená, že je toto riziko nulové, tvrdí autor studie Dr. Copas. V předcházejících analýzách, které zahrnovali...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce