Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Mnozí trpí bolestí a migrénami zbytečně

( Redakce | přečteno: 38433x )

Bolest je jedním ze signálů, kterým s námi naše vlastní tělo komunikuje. Neznamená to ale, že byste měli jakoukoli bolest brát jako nutné zlo. Stačí zjistit její příčinu a odstranit ji.

shutterstock.com
Bolest je jedním ze signálů, kterým s námi naše vlastní tělo komunikuje. Jenže lidé si tento signál velmi často vykládají úplně špatně. A špatně také k přistupují k bolestia její léčbě. Buď se jí snaží za každou cenu utlumit, aniž by pátrali po skutečné příčině obtíží a nebo naopak nebojují ani s tak silnou a ochromující bolestí, která už by si zasloužila cílenou léčbu i sama o sobě.

Zatímco hlava bolí během života čas od času prakticky každého člověka, aniž by ho to nějak dlouhodobě poznamenalo, trvalá bolest může člověku úplně obrátit život naruby. Vhodnou pomoc přitom hned nemusí najít ani lékař, protože pokud není příčina obtíží zřejmá, může trvat dlouho, než se ji podaří najít - už proto, že prožitek bolesti je velmi subjektivní záležitostí.

Za bolestí se může skrývat jak nějaká fyzická příčina, tak třeba psychické potíže. Proto je tak velmi důležité snažit se najít zdroj obtíží a podle něj rozhodnout, jak má vypadat léčba. Je velký rozdíl, zda někoho bolí hlava, protože se málo vyspal a nebo pije málo tekutin, nebo když půjde o migrénu. A ještě jinak vypadá léčba bolesti hlavy v případě, kdyby za ní mohla třeba zhoubná nemoc.

Lidé však velmi často signálům vlastního těla nerozumí. Příklad špatně chápané bolesti? Třeba problémy se zády. Možná už se vám to také stalo. Špatný den v práci, hádka s partnerem, nezvladatelné děti. Cítíte únavu, vyčerpání a dost možná vás začala bolet hlava. Nebo dokonce záda. Zprvu jste v nich možná cítili napětí, avšak později se přidala svalová ztuhlost a skutečná bolest. "Když je člověk ve stresu, napínají se i svaly, která pak táhnout za páteř a způsobují bolest," vysvětluje rehabilitační lékař a odborník na psychosomatickou medicínu Jan Hnízdil. Pokud jsou za problémy se zády jen důsledkem momentálních problémů, do večera nejspíše pominou,. Avšak pokud kvůli psychice bolí dlouhodobě, což je dost dobře možné, je na místě snažit se bojovat s vyčerpávajícím životním stylem. Bohužel, i mnoho lékařů neumí dát podobné věci do souvislosti a dlouhodobě léčí pacienty s podobnými problémy obstřiky a podobně, které jim mohou sice přinést okamžitou úlevu, avšak ve skutečnosti je problémů nezbaví. Lidé však žijí v domnění, že za jejich bolestmi zad jsou třeba výrůstky na páteří a podobně, být jimi ve skutečnosti trpí jen málokdo.

Hned dva problémy se váží k lékům proti bolestem - na jedné straně je lidé ve velkém a často zbytečně polykají na potíže, jako jsou třeba právě zmíněné bolesti zad psychosomatického původu, na straně druhé často třeba lidé se zhoubnými nemocemi trpí bolestmi, které už moderní medicína umí tlumit. Zlepšila se také léčba jiné příčiny úporné bolesti, jakou je migréna.

Co je migréna a jak ji nejlépe léčit se dozvíte v další kapitole.

Komerční sdělení
2022_Magniflex_Ordinace_Bannery_1900x500px_Bolesti hlavy.jpg
kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Lenka
2x

Mohu doporučit, pana Kohouta z Brněnských lázní na Kopečné ulici. Je to masér výmečných schopností. Měla jsem púl roku migrény a rozostřené vidění. Po jedné masáži a zvláštních technikách mě zachránil. Mačkal mě na rúzných místech a ve mě praskal jeden kloub za druhým. A navíc je to skromný chlap. Lenka


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Bolesti hlavy
Partner rubriky Bolesti hlavy

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

Migréna

Nevolnost, zvracení, světloplaschost, větší citlivost na zvuky, zápachy - to může proovázet migrénu.

Dotaz na migrénu

Mám žaludeční neurózu spojenou s migrénou a potící se nohy. Poraďte! Vendula

Nadměrné pocení v oblasti hlavy

Syn se poslední dobou nadměrně potí.Nejvíce ale v oblasti hlavy. I když je chladné počasí, potí se tak,že má úplně mokré vlasy.Trápí ho to a společensky velmi znemožňuje.Je mu 19let,180/90,nepije,nekouří.Doporučeno mu bylo magnesium,ale žádný efekt nenastal.Děkuji předem za odpověď a radu,kam se obrátit a co může být příčinou.

Bolesti hlavy

Bolesti hlavy jsou jako bolesti v zádech nebo bolesti břicha velmi všeobecným příznakem a mohou být způsobeny celou řadou nejrůznějších příčin.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce