Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Mobilní aplikace pro pacienty s roztroušenou sklerózou v TOP 5 na Eyeforpharma Barcelona Awards

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 6431x )

„RS Kompas+ je mobilní aplikace, která pacientům s roztroušenou sklerózou připomíná užití léku a poradí místo jeho vpichu. Není to budík, umí mnohem víc. Právem je proto považována za osobního asistenta nemocného, chytrého a diskrétního,“ shrnuje Jitka Hrabánková, která v Barceloně aplikaci za společnost Pears Health Cyber prezentovalaHealthhhE.

shutterstock.com

Mobilní aplikace pro pacienty s roztroušenou sklerózou RS Kompas+, kterou pro farmaceutickou společnost vyrobila česká společnost Pears Health Cyber, byla mezi TOP finalisty letošní jarní mezinárodní přehlídky inovativních projektů farmaceutických firem Eyeforpharma Barcelona Awards. Do soutěže bylo přihlášeno více než 200 projektů v pěti kategoriích a i když cenu letošního 14. ročníku získala společnost Sanofi za program boje proti malárii, aplikace pro pacienty s RS byla v první pětici nejúspěšnějších projektů mezi 80 dalšími projekty v kategorii Most Valuable Patient Initiative or Service.

Mobilní telefon může tedy učit pacienta s RS aplikovat injekce s léčebnou látkou a připomene, kdy je čas na aplikaci léku. Kromě toho nabídne nejvhodnější místa na těle, kam léčebnou látku aplikovat, a umožní pacientovi vést aplikační deník. Tuto aplikaci vyrobila česká společnost Pears Health Cyber  pro farmaceutickou společnost TEVA. „Mobilní aplikace pro pacienty vyvíjíme už 3 roky, RS Kompas+ byl jedním z prvních projektů. Těší nás jeho úspěch i trvalá hodnota, která neklesá – je pro pacienty nedocenitelným pomocníkem v okamžicích, kdy potřebují poradit, pomoci,“ konstatuje Jitka Hrabánková. Dodává, že aplikace je pro ně jistotou, že jejich léčba neselže, protože nezapomenou svůj lék užít.

O roztroušené skleróze (RS)

RS je chronické onemocnění, jejíž příčinu se ještě nepodařilo vědcům objevit. Objevuje se zpravidla mezi 20.-40. rokem života, v ČR jí trpí cca 1 promile obyvatelstva. RS více postihuje ženy než muže a projevuje se různě těžkým tělesným postižením.

Obecně jde o onemocnění, kdy lidský imunitní systém napadá centrální nervovou soustavu, tedy mozek a míchu. Kvůli tomu dochází k rozpadu myelinových pochev, které chrání nervová vlákna. Tento proces nazýváme „demyelinizace“. Myelin umožňuje snadnější vedení nervových vzruchů a díky němu správně funguje centrální nervová soustava. Nemoc si svůj název nese podle toho, že RS může tvořit více ložisek, proto „roztroušená“.

RS je ve většině případů nemocí, která mnoho pacientů potrápí „jen občas“, při akutní atace. V remisi se zpravidla cítí „zdrávi“, a to je svádí k nedodržení léčebného schématu. Ze studie GAP (The Global Adherence Project) vyplývá, že nejčastější příčinou neužití léku je opomnění (v 50 procentech případů neaplikace léku), na druhém místě jsou příčiny související se samotnou injekcí (32 procent), únava (15 procent), nevyhovující dávkování (deset procent). Připomínky a pomoc se správnou aplikační technikou jsou proto ty nejcennější dovednosti virtuálního osobního asistenta RS Kompas+.

Další online pomocníci pro zdraví

Aktuálně si pacienti na celém světě mohou stáhnout pět funkčních aplikací české společnosti Pears Health Cyber. Pomáhají vyhodnotit riziko melanomu kůže, srdečního infarktu, erektilní disfunkce, demence a diabetu. Nejstahovanější je aplikace na riziko demence a srdečního infarktu. Aplikace jsou v šesti jazycích (angličtina, čeština, němčina, španělština, portugalština a francouzština).

  • Diabetes Test – kalkulátor rizika diabetu
  • Heart Test – kalkulátor potenciálu srdečního infarktu
  • Dementia Test – kalkulátor detekující demenci vhodný k opakovaným testům vývoje nemoci
  • Melanoma Test – kalkulátor rizika rakoviny kůže
  • ED Test – kalkulátor rizika erektilní dysfunkce

O společnosti Pears Health Cyber

Česká společnost Pears Health Cyber podniká v oblasti farmacie a zdravotnictví od roku 1999. Provozuje první a největší internetovou lékárnu ve střední Evropě www.lekarna.cz. K dalším aktivitám společnosti patří konzultační služby v oblasti digitálního marketingu, edukační aktivity pro odbornou veřejnost i pacienty. Vymýšlí komunikační strategie a produkty, pracujeme s moderními médii a technologiemi. Má ambici přinášet jako první inovace do zdravotnictví a farmacie. Prioritně buduje strategická partnerství.

www.pearshealthcyber.cz

www.pearshealhcyber.com

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Roztroušená sklerosa mozkomíšní

Roztroušená sklerosa mozkomíšní je neurologické onemocnění, které postihuje obvykle mladé lidi mezi 20. a 40. rokem věku, 2x více ženy než muže. Četnost výskytu je v ČR asi 35 případů na 100.000 obyvatel.

Biologická léčba - moderní terapeutický trend

Pomoci může zejména u některých autoimunitních chorob i a při nádorových onemocněních

Roztroušená skleróza – boj na celý život

Ten víkend byl pro pětadvacetiletou Petru velmi fyzicky náročný – s partou přátel ho trávila "na nohách" turistikou. To, že se jí v pondělí trochu motala hlava, byla unavená a začala jí brnět ruka, přičítala tedy únavě. Obtíže neustupovaly, tak šla k lékaři a posléze i k neurologovi. Nezjistilo se nic závažného a nakonec se jí udělalo dobře, takže to dál neřešila. Že šlo o první známku roztroušené sklerózy, zjistila až o tři roky později.

Problémy s močením má většina pacientů s roztroušenou sklerózou

Mezi komplikace způsobené roztroušenou sklerózou patří u většiny pacientů i poruchy močení, včetně inkontinence moči. Je to problém, o kterém se pacienti často zdráhají mluvit. Pokud se však s těmito obtíženi svému lékaři svěří, odešle je ke specializovanému urologovi, který může vhodnou léčbou zabránit zhoršení jak vlastní nemoci, tak poškození močových cest.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce