Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Moderní léčba hyperaktivního měchýře

( | přečteno: 34875x )

Ve většině případů lze příznaky hyperaktivního měchýře odstranit nebo zmírnit.

shutterstock.com

Ve většině případů lze příznaky hyperaktivního močového měchýře odstranit nebo zmírnit do té míry, že onemocnění umožňuje žít normálním způsobem beze strachu a „svépomocných“ opatření.

K základní terapii hyperaktivního měchýře patří následující postupy:

  • Nejčastěji se používají léky (tzv. antimuskarinové, anticholinergní přípravky), kterých je v současnosti k dispozici několik. Ty starší mohou působit nepříjemné nežádoucí účinky (zácpa, sucho v ústech, rozmazané vidění apod.), protože působí na více muskarinových receptorů. Ty nejnovější ovlivňují selektivně jen muskarinové receptory M3, které jsou zodpovědné za stahování svaloviny močového měchýře (detrusoru), a tím mírní příznaky hyperaktivního měchýře.
  • Změna životního stylu, k němuž patří především správný pitný režim. Omezování příjmu tekutin není vhodné, ale je dobré přizpůsobit dobu příjmu tekutin zamýšleným a plánovaným aktivitám.
  • Nácvik zvládání "kritických" situací, trénink močového měchýře (tzv. behaviorální techniky). Cílem je prodloužit interval mezi močením na 3 až 4 hodiny. Pacienti by si měli zvyknout i nevyprazdňovat měchýř „preventivně“, kdykoli k tomu je příležitost. Močový měchýř by si měl zvyknout na určitou náplň, než dojde k jeho vyprázdnění.
    Snahou je, aby se pacienti naučili zmírnit či ignorovat nutkání k močení a močový měchýř byl odolnější vůči zvýšenému tlaku. Poté, co si pacienti zaznamenají do mikčního deníku, jak často cítí potřebu močit, sami si stanoví cíl a postupně prodlužují čas mezi návštěvami toalety. Zároveň se učí technikou stahování svalů dna pánevního omezovat stahy močového měchýře.
  • Kegelovo cvičení (cviky pro posílení pánevních svalů). První tyto cviky popsal již v roce 1948 doktor A. Kegel. Úspěšnost cvičení není závislá na věku, a je tedy účinná i u starších nemocných. Provádí se minimálně 2xdenně min. 5-10 minut. Používají se rychlé a pomalé cviky, které se postupně střídají. Výsledek nelze hodnotit dříve než za 2 měsíce.
  • Chirurgické řešení je vyhrazeno jen pro ty stavy, kdy předchozí léčba selhala.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Diskuse k článku
Magda
7x

Se zájmem jsem si přečetla článek, Častým močením trpím od dětství. Chodím po dvou hodinách, někdy i po půldruhé hodině. Před deseti lety jsem opakovaně absolvovala j všechna urologická vyšetření - vše negativní. Svůj problém řeším tím, že méně piji a vyhýbám se všemu, kde nemám jistotu, že je možnost jít na WC a chodím na WC preventivně než vyjdu z domova . . Pokud tak neučiním, bude se mi chtít během půlhodiny a já se samozřejmě budu snažit vyhledat nejbližší WC. Nejednou se mi stalo, že jsem tuto možnost neměla tři hodiny a bylo to pro mě nejen nesnesitelné utrpení, ale navíc jsem se pak močila s velkými obtížemi, přerušovaně a nemohla jsem se vymočit najednou, takže jsem musela jít i několikrát po sobě a ještě několik hodin jsem měla palčivé pocity, že zadržováním moče jsem měchýř podráždila. Tyto zážitky byly vždy pro mě velmi stresující, způsobovaly úzkost, takže metoda tréninku by mi určitě nepomohla zbavit nepříjemných pocitů urgence - už jen to vědomí, že musím vydržet a s tím pracovat (ani se nesoustředím na práci) nebo se pohybovat mezi lidmi, by je naopak zhoršily....


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 59 lidí

Mohlo by vás zajímat

Inkontinence moči

Moč se vylučuje po uvolnění svěrače močové trubice a stažení svalů močového měchýře. Porucha tohoto mechanismu je spojena s inkontinencí.

Gynekologické vyšetření

Gynekologické vyšetření zahrnuje vyšetření zevních a vnitřních pohlavních orgánů ženy. Mezi zevní pohlavní orgány patří zevní rodidla.

Ultrazvukové vyšetření malé pánve

Ultrazvuk malé pánve je nebolestivé vyšetření orgánů v malé pánvi. Mezi vyšetřované orgány patří močový měchýř, slepé střevo, děloha, vaječníky a u mužů prostata.

Uroflowmetrie

Uroflowmetrie je metoda, pomocí které se měří rychlost proudu moči za určitou časovou jednotku. Výsledná naměřená hodnota závisí na stavu dolních cest močových.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce