Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Mokré pyžamo dětí nekomentujte

( Redakce | přečteno: 8425x )

Noční pomočování (enuréza) dětí předškolního i školního věku musí zvládnout hlavně dospělí. Je velmi důležité, jak se k situaci postaví rodiče, ale také personál školky či školy. Lucie Horáková, učitelka základní školy v Liberci, má zkušenosti s přístupy rodičů velmi bohaté.

shutterstock.com

Martin (11 let) byl velice výrazný žák páté třídy, oblíbený mezi spolužáky. Když jsme plánovali školu v přírodě, odmítl odjet s námi, ačkoli se celá třída na společné dobrodružství moc těšila. Sám se o ničem nezmínil, ale jeho maminka mi přišla sdělit, že se občas v noci pomočuje. Ujistila jsem ji, že to není důvod k tomu, aby její syn na školu v přírodě nejel. Navrhla jsem, že můžu chlapce v noci budit, dát mu podložku pod prostěradlo a být nápomocna při řešení případných „nehod“, samozřejmě aniž by o tom kdokoliv další věděl. Zkusila jsem i osobní rozhovor s Martinem, ale veškerá snaha byla marná. Chlapec se bál ostudy a na školu v přírodě s námi neodjel. Rodiče sice měli lékařskou zprávu, že pomočování není fyziologického původu, ale jestli pátrali po správné diagnóze a léčbě, nevím. Myslím, že navzdory mému nabádání synovy potíže příliš neřešili.

Ostatní si nemusí všimnout

Jakub (8 let) byl veselý žáček druhé třídy, jehož problém s pomočováním se objevil též při plánování školy v přírodě. Maminka chlapce mi při rodičovské schůzce sdělila, že její syn v noci velice tvrdě spí a někdy se mu proto stane, že se pomočí. Ptala se, zda je vůbec možné, aby chlapec s touto komplikací školu v přírodě absolvoval. Neviděla jsem v tom žádný problém. Dohodly jsme se, že dohlédnu, aby si Jakub došel na toaletu před usnutím, a kolem jedenácté hodiny ho ještě jednou vzbudím, kvůli další návštěvě toalety. Myslím, že chlapec ani nevěděl, že se mnou každou noc absolvoval cestu dlouhou chodbou a navštívil toaletu. Byl to opravdu velký spáč a cestu tam i zpět prošel jako ve snu. Za celý týden jsme však nemuseli řešit ani jeden problém s pomočením.

„Pokud paní učitelka přejde vzniklý problém v klidu a bez zbytečných výčitek, ostatní děti si takovéto „nehody“ nemusí vůbec všimnout a pomočené dítě není zbytečně traumatizováno posměchem okolí,“ říká Lucie Horáková. K úspěšnému zvládnutí enurézy je totiž rozhodující součinnost všech zainteresovaných, tj. rodičů, dětského lékaře, pedagogických pracovníků a dalších osob, se kterými dítě tráví čas. Nejhorší, co mohou dospělí z enuretikova okolí udělat, je vtipkovat na toto téma, uštěpačně komentovat noční příhodu nebo ji vyčítat.

Nejde o život

Velice záleží i na samotném dítěti. Je nutné vysvětlit mu citlivě a adekvátně věku jeho potíže. Dítě musí vědět, že noční pomočení neznamená žádnou tragédii ani ostudu, že není na řešení tohoto problému samo a že jsou mu jeho blízcí připraveni pomoci. Pokud malí enuretici nemají oporu ve svých rodičích a učitelích, pociťují velkou životní nepohodu. V případě mých žáků nebyl jejich problém příliš patrný, ale většina enuretiků se navenek projevuje nejistým chováním, často se straní kolektivu, což okolí brzy odhalí a může této situace zneužít. Dítě pak často bývá terčem posměchu a šikanování. Malí enuretici bývají omezováni v aktivitách se svými vrstevníky i rodinou, mají nižší sebevědomí a pro některé zůstává pomočování „noční můrou“. Proto je velmi důležité tento problém nepřehlížet, netajit ho, ale naopak pátrat po jeho příčině, najít způsob jak dítěti usnadnit jeho situaci a pomoci mu tento nelehký boj vyhrát.

Přečtěte si také

Informace o problému s nočním pomočováním u dětí (enurézou) najdete zde. Více o urologických problémech a jejich řešení najdete v článku Online konzultace s urologem: Nejčastějším problémem je zánět močových cest.

Jak jste situaci zvládli vy? Napište nám do diskuse nebo na [email protected].

 

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Prostata - Zbytnění prostaty

Nejčastějšími projevy zbytnění prostaty jsou obtíže při močení. Zbytnění prostaty může močení ovlivnit mnoha způsoby.

Ultrazvukové vyšetření malé pánve

Ultrazvuk malé pánve je nebolestivé vyšetření orgánů v malé pánvi. Mezi vyšetřované orgány patří močový měchýř, slepé střevo, děloha, vaječníky a u mužů prostata.

Uroflowmetrie

Uroflowmetrie je metoda, pomocí které se měří rychlost proudu moči za určitou časovou jednotku. Výsledná naměřená hodnota závisí na stavu dolních cest močových.

Inkontinence žen pohledem gynekologa

MUDr. Jaromír Mašata, Gynekologicko-porodnická klinika, 30. května 2002

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce