Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Mokrou postel řešte do pěti let

( Renata Vyšínová | přečteno: 24033x )

Noční pomočování se může stát cejchem, který děti vyřadí z kolektivu. I proto odborníci doporučují začít jej spolu s lékařem řešit ideálně kolem pátého roku věku dítěte, před nástupem do školy. I když je léčba většinou úspěšná, vyžaduje trpělivost dítěte i celé rodiny. To potvrzuje i Renata, maminka osmiletého chlapce, dřívějšího enuretika.

shutterstock.com

Rodiče i dítě, které se pomočuje, si mohou se svým problémem připadat zcela opuštěni. Enuréza se ale nevyhnula ani slavným osobnostem. Například Barbra Streisand vzpomíná, jak jela na tábor s hnědou gumovou podložkou a jak byl pobyt na táboře velmi ponižující, jak se cítila zahanbená. Slavná herečka a zpěvačka je důkazem, že enuréza neznamená, že je dítě méněcenné nebo neschopné. Je jen zapotřebí rychle zasáhnout. Ostatně to potvrzují i zkušenosti Renaty, maminky bývalého enuretika.

Syn je šikovný kluk, má dost kamarádů, věnuje se sportu a očividně nijak nestrádá. V mateřské školce se při popoledním spánku nepočurával, stávalo se mu to jen v noci. Učitelky o jeho problému věděly a měly pochopení. Nástup do první třídy jsme raději o rok odložili, aby se mu spolužáci např. ve škole v přírodě neposmívali. Syna jsme za mokrou postýlku nikdy netrestali, nenadávali. Zvolili jsme opačnou strategii – pochvalu a ocenění za každou „suchou“ noc. Chtěli jsme, aby věděl, že za své potíže ani v nejmenším nemůže, aby se necítil osamocený a neměl kvůli tomu pocit viny. Ačkoli jsem mnohé pocity chápala - kdybych sama nebyla lékařkou, styděla bych se o synově problému veřejně promluvit.

Synovu enurézu jsme začali řešit ve 4 letech. Noční pomočování jsem konzultovala s kolegou z nemocnice, uznávaným dětským nefrologem. Ten po základním vyšetření doporučil tzv. režimová opatření. Omezení pití ve večerních hodinách ani vymočení před ulehnutím do postele nebyl problém, horší bylo omezení sladkostí. Občas došlo k nějaké dietní chybě (dráždivá jídla, sladkosti, cola), rozložení příjmu tekutin během dne bylo také obtížné dodržet, syna jsem musela do pití vyloženě nutit.

Samotná režimová opatření nepomáhala. I když jsme každou noc syna budili, přesto se jednou týdně pomočil, bez buzení by byla postel mokrá každou noc. Toto období bylo pro celou rodinu velmi náročné.

S nasazením léků jsme čekali do synových pěti let. Díky nim se situace značně vylepšila a syn se pomočoval již jen nahodile nebo při nachlazení. Nyní se již nepomočuje vůbec.

Ze svých zkušeností mohu doporučit, aby rodiče návštěvu lékaře neodkládali a navštívili ho nejpozději při nástupu do nástupu do první třídy. Enuretik potřebuje citlivý přístup, maximální pochopení a obrovskou trpělivost rodičů. To ale enurézu nevyřeší, jen zmírní neblahé psychické následky.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Inkontinence moči

Moč se vylučuje po uvolnění svěrače močové trubice a stažení svalů močového měchýře. Porucha tohoto mechanismu je spojena s inkontinencí.

Prostata - Zbytnění prostaty

Nejčastějšími projevy zbytnění prostaty jsou obtíže při močení. Zbytnění prostaty může močení ovlivnit mnoha způsoby.

Uroflowmetrie

Uroflowmetrie je metoda, pomocí které se měří rychlost proudu moči za určitou časovou jednotku. Výsledná naměřená hodnota závisí na stavu dolních cest močových.

Inkontinence žen pohledem gynekologa

MUDr. Jaromír Mašata, Gynekologicko-porodnická klinika, 30. května 2002

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce