Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Mokrou postel řešte do pěti let

( Renata Vyšínová | přečteno: 24019x )

Noční pomočování se může stát cejchem, který děti vyřadí z kolektivu. I proto odborníci doporučují začít jej spolu s lékařem řešit ideálně kolem pátého roku věku dítěte, před nástupem do školy. I když je léčba většinou úspěšná, vyžaduje trpělivost dítěte i celé rodiny. To potvrzuje i Renata, maminka osmiletého chlapce, dřívějšího enuretika.

shutterstock.com

Rodiče i dítě, které se pomočuje, si mohou se svým problémem připadat zcela opuštěni. Enuréza se ale nevyhnula ani slavným osobnostem. Například Barbra Streisand vzpomíná, jak jela na tábor s hnědou gumovou podložkou a jak byl pobyt na táboře velmi ponižující, jak se cítila zahanbená. Slavná herečka a zpěvačka je důkazem, že enuréza neznamená, že je dítě méněcenné nebo neschopné. Je jen zapotřebí rychle zasáhnout. Ostatně to potvrzují i zkušenosti Renaty, maminky bývalého enuretika.

Syn je šikovný kluk, má dost kamarádů, věnuje se sportu a očividně nijak nestrádá. V mateřské školce se při popoledním spánku nepočurával, stávalo se mu to jen v noci. Učitelky o jeho problému věděly a měly pochopení. Nástup do první třídy jsme raději o rok odložili, aby se mu spolužáci např. ve škole v přírodě neposmívali. Syna jsme za mokrou postýlku nikdy netrestali, nenadávali. Zvolili jsme opačnou strategii – pochvalu a ocenění za každou „suchou“ noc. Chtěli jsme, aby věděl, že za své potíže ani v nejmenším nemůže, aby se necítil osamocený a neměl kvůli tomu pocit viny. Ačkoli jsem mnohé pocity chápala - kdybych sama nebyla lékařkou, styděla bych se o synově problému veřejně promluvit.

Synovu enurézu jsme začali řešit ve 4 letech. Noční pomočování jsem konzultovala s kolegou z nemocnice, uznávaným dětským nefrologem. Ten po základním vyšetření doporučil tzv. režimová opatření. Omezení pití ve večerních hodinách ani vymočení před ulehnutím do postele nebyl problém, horší bylo omezení sladkostí. Občas došlo k nějaké dietní chybě (dráždivá jídla, sladkosti, cola), rozložení příjmu tekutin během dne bylo také obtížné dodržet, syna jsem musela do pití vyloženě nutit.

Samotná režimová opatření nepomáhala. I když jsme každou noc syna budili, přesto se jednou týdně pomočil, bez buzení by byla postel mokrá každou noc. Toto období bylo pro celou rodinu velmi náročné.

S nasazením léků jsme čekali do synových pěti let. Díky nim se situace značně vylepšila a syn se pomočoval již jen nahodile nebo při nachlazení. Nyní se již nepomočuje vůbec.

Ze svých zkušeností mohu doporučit, aby rodiče návštěvu lékaře neodkládali a navštívili ho nejpozději při nástupu do nástupu do první třídy. Enuretik potřebuje citlivý přístup, maximální pochopení a obrovskou trpělivost rodičů. To ale enurézu nevyřeší, jen zmírní neblahé psychické následky.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Inkontinence moči

Moč se vylučuje po uvolnění svěrače močové trubice a stažení svalů močového měchýře. Porucha tohoto mechanismu je spojena s inkontinencí.

Prostata - Zbytnění prostaty

Nejčastějšími projevy zbytnění prostaty jsou obtíže při močení. Zbytnění prostaty může močení ovlivnit mnoha způsoby.

Ultrazvukové vyšetření malé pánve

Ultrazvuk malé pánve je nebolestivé vyšetření orgánů v malé pánvi. Mezi vyšetřované orgány patří močový měchýř, slepé střevo, děloha, vaječníky a u mužů prostata.

Inkontinence žen pohledem gynekologa

MUDr. Jaromír Mašata, Gynekologicko-porodnická klinika, 30. května 2002

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce