Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Může ještě nenarozená dcera ubrat krásu své těhotné mamince?

(PharmDr. Vladimír Finsterle | přečteno: 6572x )

Toto známé pořekadlo dostává určitý odborný podtext. Jinými slovy trpí těhotné matky očekávající dceru v těhotenství vážnějším onemocněním?Výsledky studie švédských lékařů z Karolinska Institute ve Stokholmu si myslí, že ano.

Odborníci vedeni Dr.Asklingem věděli, že pocit nevolnosti, zvracení během prvních tří měsíců těhotenství je spojen s vyšší hladinou hormonu choriongonadotropin. Současně také věděli, že v období porodu holčičky je hladina tohoto hormonu také zvýšena.Chtěli tedy zjistit, jsou-li tato zjištění nějakým způsobem propojena.

Askling a jeho tým studovali v období let 1987 -- 1995 všechny porody ve Švédsku -- přes milion. A prokázali, že poměr narozených chlapců a děvčat je 51,4 k 48,4. Dále sledovali poměr hospitalizovaných rodiček v průběhu prvního trimestru s onemocněním nazvaným hyperemesis gravidarum. A tento poměr byl 44,3 : 55,7 u rodiček chlapců vs. děvčat. U žen ,které byly hospitalizován během druhého a třetího trimestru již žádný rozdíl nelezen nebyl. Proto jedním ze závěrů uveřejněných v prosincovém Lancetu číslo 11 je, že ženy nosící děvčata jsou více náchylnější k výskytu pocitů nevolnosti a zvracení právě zvýšenou hladinoui choriongonadotropního hormonu.

K jasnému prokázání je ale potřeba přímo měřit tyto hladiny v průběhu těhotenství ve spojitosti s onemocněním.

Znamená to, že frekvence a vážnost těchto obtíží může vést k jasnému závěru, jakého pohlaví se dítě narodí? Pravděpodobnost úspěchu je asi taková, jako kdyby jste si hodili korunou.

Lancet 1999,354:2053

Nacházíte se v archivu neaktuálních článků!

Pokud hledáte aktuální informace o nemocech a jejich příznacích, chcete vědět detaily a průběh různých vyšetření, nebo se zajímáte o možnosti prevence, využijte horního menu nebo navštivte hlavní stránku Ordinace.cz.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce