Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Mýty a fakta o ADHD u dospělých

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 15895x )

Lidé s ADHD nejsou líní a neschopní – „jen“ mají vrozenou poruchu pozornosti (někdy s hyperaktivitou). Měli by se dozvědět, že se trápí zbytečně, protože tato porucha se dá léčit i v dospělosti (a nejen léky). Jen je nutné vyhledat psychiatra a zeptat se ho přímo na ADHD. Příznaky této poruchy jsou velmi pestré a mnohdy ne zcela charakteristické, takže ani psychiatra nemusí tato diagnóza hned napadnout. Při zacíleném vyšetření se však zpravidla ukáže, kde je problém.

shutterstock.com

Mýtus: ADHD je pouze dětská porucha.

Fakta: ADHD se začíná projevovat již v dětství. Ačkoliv dříve bylo ADHD pokládáno výlučně za dětský problém, bylo zjištěno, že zhruba u 40 - 60 % lidí příznaky a potíže přetrvávají až do dospělosti. ADHD může i v dospělosti způsobovat svým nositelům významné psychické a sociální problémy.

Projevy ADHD v dospělosti se však mohou lišit od projevů v dětství.

Mýtus: ADHD není významná porucha a není třeba ji léčit.

Fakta: ADHD se může vyskytovat v jakémkoliv věku, a pokud se neléčí, může mít celoživotní následky. Dospělí, kteří trpí touto poruchou, se mohou potýkat se závažnými školními, pracovními, partnerskými a společenskými problémy.

ADHD je léčitelná porucha a existují vědecky ověřené metody léčby, podobně jako i pro jiné psychické poruchy.

Mýtus: ADHD je výsledek špatné výchovy a nesprávné výživy nebo přílišného sledování televize.

Fakta: ADHD je neurovývojová porucha, u níž se některé části mozku vyvinuly trochu odlišně a způsobují příznaky ADHD (nepozornost, hyperaktivita, impulzivita). Příčiny jsou zejména genetické (dědičné).

Mýtus: ADHD postihuje pouze chlapce a muže.

Fakta: V dětství má diagnózu ADHD skutečně více chlapců než dívek (přibližně v poměru 4:1). Je však možné, že u dívek je ADHD často přehlédnuto, protože nebývají tolik hyperaktivní.

V dospělosti je výskyt ADHD u obou pohlaví stejnoměrně rozložený (přibližně 1:1).

Mýtus: Lidé s ADHD jsou líní a nezodpovědní.

Fakta: ADHD je vrozená neurovývojová porucha. I přes velkou snahu mívají lidé s ADHD potíže dodržovat pravidla a termíny a organizovat sami sebe. To může způsobovat značné problémy doma, ve škole i v práci. Nejde však o osobnostní rys anebo o zlou vůli - při účinné léčbě dokáží lidé s ADHD fungovat úspěšně.

Mýtus: ADHD je pouze hyperaktivita.

Fakta: Každý člověk s ADHD má příznaky ADHD zastoupeny v různém poměru. Tento poměr se navíc může během života měnit.

ADHD lze rozdělit do tří podtypů:

  • Převážně nepozorný
  • Převážně hyperaktivní/impulzivní
  • Kombinovaný - s příznaky nepozornosti i hyperaktivity/impulzivity (tento podtyp je nejčastější).

Zdroj: www.adhd.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Zlobivé nebo nemocné děti?

O hyperaktivitě se v souvislosti s dětmi, které zlobí a jsou nepozorné víc než jejich vrstevníci, hovoří déle než sto let.

ADHD je třeba začít brát vážně, upozorňuje Asociace dospělých pro hyperaktivní děti

Možná ve vás už roste obava, že vaše dítě bude mít ve škole problémy, protože neposedí, neumí se soustředit a potřebuje dělat víc aktivit najednou. Jestli patří do skupiny asi dvaceti tisíc hyperaktivních dětí, pak je zapotřebí obrátit se včas na dětského psychiatra, aby vám poradil, jak to zvládnout. Hyperaktivita je totiž porucha mozku, na kterou sami nestačíte. A neléčená je vstupenkou do daleko větších problémů - z dětí mohou vyrůst alkoholici, drogově závislí nebo asociálové

Jak vychovávat dítě s ADHD

Dítě s ADHD pravděpodobně znáte: neustále zlobí, zdá se být nevychované, pořád někde pobíhá, nedokáže vydržet u jedné činnosti, trápí ostatní nebo naopak jenom bezduše posedává. Příznaky ADHD má asi 6-8 % dětí, problémy s chováním bývají nejvýraznější v 1.-5. Třídě základní školy a častěji se vyskytují u chlapců než u dívek.

Výstražné příznaky ADHD u dospělých

Deficit pozornosti s hyperaktivitou se neomezuje pouze na děti – u 30% až 70% dětí s ADHD mohou příznaky pokračovat i v dospělosti. Navíc u lidí, kteří nebyly diagnostikovány jako děti, se může projevit více viditelných příznaků v dospělosti, což způsobuje problémy v práci nebo ve vztazích.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce