Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Mýty o poruchách funkce štítné žlázy

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 7028x )

Příznaky onemocnění štítné žlázy lidé často přehlíží, protože se mylně domnívají, že jsou snadno rozpoznatelné a nepřehlédnutelné. Na druhou stranu pacienti nezřídka pokládají za projevy onemocnění štítné žlázy řadu obtíží, které se štítnou žlázou souviset nemusí. Typickým příkladem je přibírání na váze...

shutterstock.com

Přibírání na váze

Velká část populace si myslí, že onemocnění štítné žlázy nebo hormony štítné žlázy používané k léčbě způsobují nadváhu. Ve skutečnosti je to jinak. Snížená činnost štítné žlázy vyústí v nedostatek hormonů, nezbytných pro správnou funkci metabolizmu. Tělo se dostane do zpomaleného, energeticky úsporného režimu a začne si chránit zdroje energie a zadržovat tekutiny, což může vést k přírůstku tělesné hmotnosti o cca 5 kg. Málokdy jde o nadváhu, kterou by pacienti rádi svedli na štítnou žlázu. Užívání chybějících hormonů štítné žlázy vrátí tělo do normálního metabolického stavu a oněch cca 5 kg zadržené tekutiny se opět vyloučí. Zvýšená činnost štítné žlázy vede ke změnám tělesné hmotnosti mnohem častěji, a sice k patologickému zhubnutí. Pro některé pacienty je to zpočátku příjemné (obézní začnou snadno hubnout), ale postupně dochází k rozvoji příznaků, pacient se začne cítit nemocně a obvykle ho i okolí upozorní, že s ním něco není v pořádku.

Čtěte také: Vyšetření štítné žlázy

Rozpoznatelnost příznaků

Snadno rozpoznat se dají až rozvinuté formy poruch funkce štítné žlázy, ovšem zatímco hypertyreóza se rozvine už během pár měsíců, hypotyreóza se může rozvíjet i několik let. Zvýšená činnost štítné žlázy se proto rozpozná brzy, příznaky (pocení, třes rukou, bušení srdce, padání vlasů, vystoupnutí očí aj.) jsou jasné, výrazné, málokdy přehlédnutelné a poměrně rychle donutí postiženého k návštěvě lékaře. Je téměř vyloučeno, aby někdo žil léta s nerozpoznanou hypertyreózou. S hypotyreózou může člověk žít delší dobu, aniž by ho napadlo, že se ho tato porucha funkce štítné žlázy týká, a aniž by si kdokoli čehokoli všiml. Rozvinuté formy poruch funkce štítné žlázy se sice lépe rozpoznají, ale hůře léčí. Proto je lepší odhalit onemocnění co nejdříve, v jeho raném stadiu (subklinické formě), což dokáží laboratorní testy. Při subklinické formě nemocí štítné žlázy se jedná jen o odchylky v laboratorních testech, které pacient ani nemusí vnímat. Praktický lékař si vyžádá v rámci laboratorního vyšetření krve stanovení hladiny TSH. Obvykle se ukáže jen malé vychýlení od normálu, které může způsobit například i nachlazení nebo stres, proto se vyšetření opakuje. Ukáže-li se znovu odchylka, praktický lékař doporučí pacientovi návštěvu endokrinologa.

Čtěte také: Poruchy štítné žlázy. Jak je poznáme?

Léčba dietou

K léčbě onemocnění štítné žlázy může vedle léků přispět také strava obsahující jód, prvek zcela nezbytný pro správnou funkci štítné žlázy. Ale pozor, ani v případě jódu neplatí, že čím více, tím lépe. Nadbytek jódu může v určitých případech, u hypotyreózy stejně jako hypertyreózy, napáchat spíše škody než užitek. Ideální jsou mořské ryby, bohatý zdroj jódu, u kterého nehrozí předávkování. Dalším zdrojem jódu je jodovaná kuchyňská sůl, s jejíž konzumací se to však nesmí přehánět. Doplňovat tělu jód lze také v tabletkách, ale jejich užívání je vhodné konzultovat s lékařem, protože hrozí předávkování.

Léky v těhotenství

V těhotenství není užívání léků většinou doporučované, nicméně léčba onemocnění štítné žlázy se v žádném případě nepřerušuje, jen upravuje. Pacientka by měla být pečlivě sledována endokrinologem, který průběžně rozhoduje o podávání hormonů štítné žlázy a jódu, jehož pravidelný přísun je důležitý i pro vývoj dítěte, nebo léku ke snížení činnosti štítné žlázy.

Rizikové faktory a prevence

Poruchy funkce štítné žlázy jsou velmi často dědičné, ale to ještě neznamená, že se musí projevit. Spuštění nemoci se dá do určité míry předejít zdravým životním stylem s kvalitní stravou a dostatkem odpočinku, v případě dědičné dispozice navíc preventivním vyšetřením. Rizikovými faktory totiž jsou špatná životospráva, nedostatek jódu, únava, stres, radioaktivní záření nebo kouření.

Čtěte také: Nedostatek jódu poznáte i podle únavy a studených rukou

Zdroj: www.tydenstitnezlazy.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Hypotyreóza (snížená činnost štítné žlázy)

Štítná žláza je žláza s vnitřní sekrecí, která vytváří a do krve vydává hormony - tyroxin a trijodotyronin - regulující intenzitu látkové přeměny a ovlivňující vývoj organizmu včetně vývoje mozku. Nemocní s onemocněním štítné žlázy jsou nejčastějšími návštěvníky endokrinologických ambulancí.

Počítačová tomografie (CT)

Klasické rentgenové metody mají jednu zásadní nevýhodu: záření proniká jednotlivými částmi těla, ale znázorňuje je všechny v jedné rovině, "jednu přes druhou". I školený lékař pak někdy těžko odhaduje vzájemné vztahy zobrazených útvarů, nemluvě o tom, že sytý "stín" kostí překryje vše ostatní, co se znázorňuje méně zřetelně. Snahy zobrazit jednu, poměrně tenkou vrstvu (tomografie) byly jen málo úspěšné. Tento problém mohl být vyřešen teprve tehdy, když rozvoj výpočetní techniky umožnil souběžné zpracování velkého množství dat.

Porucha štítné žlázy

Dcera trpí poruchou štítné žlázy, užívá LETROX 50 jednou denně jednu tabletu. Chtěl bych se zeptat zda to jde léčit homeopatií. Josef

Hypertyreóza (zvýšená činnost štítné žlázy)

Porucha funkce štítné žlázy je velmi častým problémem.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce